Ahojte. Vie mi niekto poradit ako sa vypočíta dovolenka za obdobie kedy som bola na MD a RD? Na MD som nastúpila 9.12.2009, na rodičovskej som mala byt do 9. 1.2013, kedy dcera dovrsi 3 roky, ale ja som uz nastupila 1.10.2012. Som v práci uz nejaku tu dobu a stale sa nevedia dohodnut kolko tej dovolenky mam mat. Mal niekto podobnu situaciu? Dakujem za kazde info.
@zuzana909 Nevycerpala som si 3,5 dna, o ktorých z personalneho momentalne nebola ani rec, tak neviem ci sa mohli "stratit"..? Prvy rok tieto dni boli sice aj na vypl. paske, ale ostatne roky uz mi nabehlo 20 dni. V oktobri ked som nastupila, bolo mi povedane, ze mam 20 dni starej, 20 dni novej!!! Samozrejme cloveka to potesi. Dokonca som uz aj cerpala, ved boli jesenne prazdniny a strajk ucitelov. Na vianoce musime mat min. 8 dni, tzn. ze mi namiesto prenasania dovolenky hrozi este nadcasovanie...To kratenie dovolenky je len na zamestnavatelovi, ci to urobi?
ako bolo písané, aj ked treba dovolenku z r.2009obvykle vyčerpať do konca roku 2010 a z r.2010 do konca roku 2011, ak si bola na md a rd, tak dovolenka neprepadá, no treba si ju vyčerpať do konca roku, kedy nastúpiš (preplatiť môžu len dovolenku nad základnú výmeru 20dní na rok).
tj. dovolenkku, na ktorú ti vznikol nárok v r.2009+2010 si treba vyčerpať ešte tento rok, inak prepadne.
za rok 2010 si pozri, dokedy bola md. Vyrátaj, kolko dní si bola na rd (nie md), rátaj dni pondelky až piatok, bez víkendov (ak je v pondelok sviatok, aj to rátaj). Celoročná dovolenka za rok 2010 sa bude krátiť o dni neodpracované v r.2010, tj. dni RD. Za prvých 100dní o 1/12tinu a za každých dalších celých 21dní o dalšiu 12-tinu.
v r.2012, podla toho, či budeš mať odpracovaných aspon 60dní (čo asi máš, ak si nebola na pn, očr ..., lebo aj dni čerpania riadnej dovolenky sa považujú za odpradované), tak ti vzniká nárok na celoročnú dovolenku, ktorá sa kráti o dni čerpania RD v r.2012 (zase si vyrátaj kolko je to dní od 1.1. do 30.9.2012
http://calendar.zoznam.sk/worktime-sksk.php
je to 65+65+65dní = 195dní, tj. = 100+21+21+21+21+11, teda krátenie o 5/12tin z celoročného nároku bud 20 (tda bud 12 alebo 11,5dna) alebo 25dní (15 alebo 14,5dna), ale prerátaj si, rátam v rýchlosti. Túto dovolenku však môžeš čerpať aj v r.2013.
výpočet akko píse zuzana sa robí vtedy, ak prac.pomer trvá len 3mesiace v roku, čo nie je tvoj prípad. vid § cca101 Zákonník práce
@gapa neviem s tým nárokom na dovolenku za rok 2010 a 2011 neviem či má nárok, ak čítaš § 101
Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú.
Takže ona bola na MD a následne RD a u zamestnávateľa neodpracovala ani jeden pracovný deň, tak neviem na základe akého paragrafu jej vnikne nárok na dovolenku v roku 2010 a 2011.
v ďalšom § 105 je síce písané
Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku.
Tu písané, že ak neodpracovala aspoň 60 dní, tak má nárok na dovolenku za odpracované dni, ale ona v roku 2010 ani v roku 2011 neodpracovala žiaden deň.
Prosím dolož mi tvoje tvrdenie na tieto roky 2010 a 2011 nejakým paragrafom, podľa ktorého si jej vypočítala nárok na dovolenku, naozaj by ma to zaujímalo 😉
A potom je tu ešte § 109
(1) Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu
a) výkonu mimoriadnej služby v období krízovej situácie alebo alternatívnej služby v čase vojny a vojnového stavu,
b) čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2,
c) dlhodobého uvoľnenia na výkon verejnej funkcie a na výkon odborovej funkcie podľa § 136 ods. 2,
d) dôležitých osobných prekážok v práci podľa § 141 ods. 1 a ods. 3 písm. c).
Keďže nastúpila 1.10.2012 tak do konca roku 2012 je 62 pracovných dní a 4 sviatky, takže túto podmienku by splnila a nárok na ročnú dovolenku sa jej nebude krátiť.
V tomto by som si opravila svoju odpoveď, že má nárok na starú dovolenku z roku 2009 a celú časť dovolenky za rok 2012, čo vyplýva z tohto paragrafu. Za ten rok 2010 a 2011 by som jej neuznala, žiaden dovolenkový nárok, ja to v zákonníku vidím takto, ale ak tam vidíš aj ten nárok za 2010 a 2011 tak mi prosím napíš podľa akého §, naozaj to zaujíma aj mňa.
@gapa nedalo mi to a našla som si odpoveď aj sama, keď mám pravdu povedať tak som zostala zaskočená, že nárok na dovolenku sa ráta týmto spôsobom.
§ 144 sa za odpracovaný deň na nárok dovolenky považuje aj čerpanie materskej dovolenky. rodičovská dovolenka sa nezapočítava ako odpracovaný deň.
takže stará dovolenka - neprepadá na zostatok z roku 2009 máš nárok a ani sa nekráti
rok 2010 - nárok na dovolenku 20 dní, pričom sa kráti ak si bola na RD dovolenke viac ako 100 dní, ak je to pod 100 dní tak sa nekráti, treba presne dátum kedy si nastúpila na RD, vypočítať koľko je to pracovných dní a podľa toho príkladu zistíš krátenie, teda za 100 dní 1/12, za každých ďalších 21 dní opäť 1/12 z 20 dní.
rok 2011 - nemáš nárok na dovolenku, pretože si neodpracovala z pohľadu nároku na dovolenku žiadny deň, bola si na RD.
rok 2012 - ak splníš podmienku odpracovania 60 dní, čo je v tvojom prípade 25.12.2012, do odpracovaných dní sa ráta aj čerpanie dovolenky, nezapočítava sa PN, OČR. potom máš nárok na 20 dní dovolenky, ktorá sa ti bude krátiť o 194 dní RD nasledovne za 100 dní 1/12, 21 dní 1/12, 21 dní 1/12, 21 dní 1/12, 21 dní 1/12, 10 dní žiadne krátenie
takže rok 2012 počet dní 20-8 (krátenie) čiže 12 dní dovolenky
ospravedlňujem sa za mylné info, ale naozaj som prekvapená, že aj počas čerpania MD sa priznáva dovolenka 😒
@zuzana909
@gapa Ahojte. Nasla som len jeden doklad o tom ze som poberatelom rodicovskeho prispevku od 1.6.2010, takze aj tento datum pouzivam pre vypocet. Dufam ze je to tak, bohuzial nenasla som este nieco dalsie co by mi to 100%-tne potvrdilo.
Ak som spravne pochopila vase spravy vyssie 😉 tak r. 2010 som bola na RD 154 dni ( pocitam prac. dni a sviatky dokopy). Cize bude sa to kratit, kedze som bola na RD cez 100 dni sposobom: za 100 dní 1/12 = 0,083333 x 20(pocet dni dovolenky) = 1,6666. Za dalsie 2 x 21 dni zase 2 x 1,6666; celkom 5 dní. Cize dovolenka za rok 2010 sa krati o tychto 5 dni, zostatok je 15 dni. Takymto istym sposobom je aj rok 2012, cize 12 dni. Je to tak? 😉
Moze tam byt este nejaky "zádrhel", cim by ma personalne mohlo prekvapit? napr. v tomto roku som bola na PN-ke asi 2,5 tyzdna..? nemoze to nejak ovplyvnit vypocet? Akurat som dostala info, ze dovolenku za 2012 mam 6,5 dna a za 2010 - 5 dni. Nejak mi to nedava zmysel, v pondelok to budem osobne riesit.
Babenky, len sa cchem ubezpecit ze to co sa vyrata, to je to kratenie co sa odpocita z 20 dni dovolenky a nie ten zostatok dovolenky, ze? dakujem, dakujem 🙂
@stejja9
takže rok 2009 stará dovolenka zostáva,
rok 2010 je určite správne, dovolenka sa môže krátiť o počet dní, tzn. celkový nárok - krátenie, v tvojom prípade 20 - 5 dní, krátenie počas rodičovskej dovolenky, takže rok 2010 = 15 dní dovolenky
rok 2011 - 0 dní dovolenky, bola si na RD
rok 2012 ak si bola v tomto roku 2,5 týždňa PN tak nesplníš podmienku odpracovania 60 dní, aby ti mohola byť uznaná dovolenka v celkovej výmere 20 dní, pretože
(3) Ako výkon práce sa na účely dovolenky okrem dôb podľa odseku 2 neposudzuje ani doba
a) dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca pre chorobu alebo úraz okrem dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca vzniknutej v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zamestnávateľ zodpovedá,
b) rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2,
c) nariadenej karantény (karanténneho opatrenia),
d) ošetrovania chorého člena rodiny,
e) starostlivosti o dieťa mladšie ako desať rokov, ktoré nemôže byť z vážnych dôvodov v starostlivosti detského výchovného zariadenia alebo školy, v ktorých starostlivosti dieťa inak je, alebo ak osoba, ktorá sa inak stará o dieťa, ochorela alebo sa jej nariadila karanténa (karanténne opatrenie), prípadne sa podrobila vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca.
z tohto dôvodu za rok 2012 ti bude priznaná len dovolenka za odpracované dni:
Dovolenka za odpracované dni
Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku.
Takže za každých odpracovaných 21 dní si môžeš zapísať 1,66 dňa dovolenky, pričom za odpracovaný deň sa považuje sviatok (ak bol pracovný deň) aj čerpanie dovolenky.
tá dovolenka nie je správne vypočítaná, treba si aspoň vytlačiť tie strany zo zákonníka práce, na ktorých sú tie paragrafy aby si jej to vedela ukázať a spýtať sa ako to počítala
tu je link na aktuálne platný zákonník práce
http://www.szk.sk/files/legislativa/2001-311_zn...
je ešte teraz otázka ako ti dovolia dovolenku čerpať a či ti neprepadne, lebo za rok 2009 a 2010 by si si ju mala vyčerpať do konca tohto roku, inak ti prepadne a nebude ani preplatená.
@zuzana909 No tu PN-ku som mala este pred nastupom do zamestnania - niekedy v septembri. Takze ako to je v tomto pripade?
Potom 1.10 som nastupila, cerpala som si 1 P-ecko a asi uz 8 dni dovolenky, (jes. prazdniny, strajk, a aj kvoli pociatocnej informacii, ze mam az 40 dni dovolenky..) Na vianoce mame tiez urceny pocet dni (8), kedy bude odstavka. Ak dobre pocitam za 2009 - 3,5 dna a este za 2010 - 15 dni = 18,5 dni, by bolo najlepsie vycerpat este do konca roka, tzn. od pondelka by som musela ist na dofcu.. 🙂
@stejja9 tak potom platí to čo bolo pred tým písané, aby si za rok 2012 mala nárok na 20 dní musíš odpracovať 60 dní, čo by si potom mala splniť ak si mala len 1 deň PN, dovolenka sa počíta ako odpracovaná.
takže v tom prípade:
2009 - 3,5 dňa
2010 - 15 dní
2011 - 0 dní
2012 - 12 dní
tých 18,5 dňa by si si mala vyčerpať ešte tento rok a tých 12 dní sa ti prenesie do roku 2013, keďže si už čerpala 8 dní, tak ešte 10,5 dňa vyčerpať do konca roka 2012, v stredu t.j. 12.12.2012 odpracovať pol dňa a potom už sviatkovať 🙂
teda ak ti to zamestnávateľ takto schváli, ešte neviem v akej prevádzke pracuješ či nie v smenovej, tam by ti ten posledný pracovný deň tohto roku mohol vyjsť inak.
@gapa
@zuzana909 Ahojte baby, uz som z toho totalne popletena. Dnes mi na personalnom tvrdili, ze to co vyratam, to je ta moja dovolenka = to kratenie, a ja som si myslela ze to co vyratam ze sa to odpocita od 20-dnovej dovolenky a zostatok je moja realna dovolenka.. takze zase mrtvy bod, neviem kolko dni vlastne mam a kto ma pravdu... 😒
@stejja9
nechce sa mi všetko čítať hore, tie čísla, no ak máš odpracovaných aspon 60dní, tak sa vyrátajú neodpracované dni a tie sa odrátavajú od celoročnej dovolenky.
asi to budeš mať ťažšie vo firme a by som napísala otázku na inšpektorát práce a sa spýtala, či ten tvoj výpočet je správny (rozpíš to). Neuvádzaj, kde pracuješ, oni aj tak odpovedia, no tuším do 10dní, čo kedysi hovorili. Potom odpoved môžeš dať mzdárke.
ale je to jednoznačné v § 101 myslím napísané, že po odpracovaní aspon 60dní (a aj md sa považuje za výkon práce, no lepšie pozrieť staré znenie zákonníka práce, tam to bolo jasnejšie v § 144 o tej md, teraz je to myslím § 143a?? no nenájdeš tam md) máš nárok na CELOROčNú DOVOLENKU. tj. odrátavajú sa dni neodpracované.
@stejja9 skús sa s ňou ešte dohodnúť, lebo čakať na odpoveď 10 dní, to sa do konca roka nedočkáš a dovolenka ti potom prepadne 😉
1. ak odpracuješ v roku 2012 aspoň 60 dní máš nárok na dovolenku celkovo 20 dní, je to jasne napísané v §
zamestnávateľ môže dovolenku krátiť, tzn. odpočítať od celkového nároku na dovolenku, nie priznať len to krátenie.
skús jej vytlačiť toto http://www.pp.sk/1582/Narok-na-dovolenku-pocas-...
tam je pekne rozpísaný ten nárok na dovolenku, kde je aj jasne napísané, že krátenie je odpočítanie z celkového počtu dní, v príklade mala mamička nárok na 25 dní dovolenky
samozrejme záleží na tebe či sa chceš so zamestnávateľom doťahovať a či ťa nebude chcieť potom prepustiť, to si musíš zvážiť neviem aká veľká je to firma.
zdravím, prosím o radu, nástup MD 4.3.2012, nástup RD 28.10.2012 - 30.6.2013, koľko mám nárok na čerpanie dovolenky za rok 2012 a 2013, z roku 2012 vyčerpaný 1 deň, nárok 30 dní.
Ďakujem :
ahojte dievčatá poradíte mi s tou dovolenkou, už mám v tom trochu guláš, bo najskôr som si myslela, že mi vznikne nárok, ale teraz po prečítaní, mám silné podozrenie, že nie, tak prosím o radu.
nástup na matersku 9.7.2011 - 2.3.2012 a od 1.3.2012 až do dnes som na rodičovskej, ale chcem sa vrátiť do práce. a veľmi by ma zaujímalo, či za rok 2012 mám nárok na dovolenku,
dakujem monika
@monikago
Spôsob krátenia
Ak nepracoval zamestnanec, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, z vyššie uvedených dôvodov, kráti sa mu dovolenka za prvých 100 takto zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 dní rovnako o jednu dvanástinu.
neviem kolko mas rokov ale pocas MD mas narok na plnu dovolenku takze ak si starsia a mas narok na 25/rok tak ze 1.1.12-28.2.2012 na 4dni (25/12 krat2) a za RD nasledovne od 1.3-cca konca jula mas 100neodpracovanych prac dni tam ti pokratia 25/12= 2dni a od augusta cca za kazdy mesiac dalsiu 1/12tinu, cize za 8,9,10,11,12 spolu -10, takze mne to vychadza pri naroku 25dni ze ti zoberu 12, takze za rok 2013 ti vnikol narok 13dni
ak mas narok len 20dni na rok si prepocitaj podla horeuvedeneho
@ eeffka @monikago ešte ma napadlo, keď tak na to pozerám, že pri tvojom výpočte (konečne som to pochopila ten výpočet, som si nebola istá podľa predchádzajúcich príspevkov), mi vznikne nárok 13 dní, ale potom čo s tými 4 dňami za mesiac január a február, nemám tým pádom nárok na 17 dní? je to správne, alebo len tých 13 dní?
chcem sa opýtať : mám pracovníčku, ktorá bola od 3.10.2009 do 16.4.2010 na MD od 17.4.2010 do14.6.2012 na RD a od 15.6.2012 je na MD do 7.2.2013. Od 8.2.2013 do 31.12.2013 je na RD. Aký jej vznikne nárok na dovolenku za rok 2012, 2013. Ďakujem
dievcata potrebujem poradit, lebo som uz z toho jelen. Na prvu MD som nastupila 15.8.2009 ktora koncila 26.2.2010, pokracovala som rodicovskou a nasledne na to som nastupila na druhu MD od 11.5.2011 do 3.1.2012, potom pokracujem rodicovsku. Nastupit naspat do prace by som mala v juni 2014, Potrebujem vediet ako to je s dovolenkou, ked som nastupovala na prvu MD vycerpala som dovolenku co som mala nabehnutu za odpracovane dni do toho 15.8. v 2009. Narok pocas tohto obdobia som mala 20 dni za rok.Dakujem za pomoc
@svetluska4 tak ja som v podobnej situacii az nato,ze druha RD mi konci V MAJI 2015 a tiez by ma zaujimalo ako to je s tou dovolenkou. Pred nastupom na MD som si dala dovolenku preplatit. teraz som sa dopocula,ze ked som na retazovej MD,RD,MD,RD uz 5rok,takze dovolenka sa mi krati,tak neviem ci vobec nejaku budem mat. Ze vraj najlepsie je hned po MD dat si preplatit dovolenku a tak nastupit na RD. no to som sa dozvedela az teraz,ked je uz neskoro ☹ . vie mi niekto k tomu povedat nieco viac? ja sa v tom vobec nevyznam ☹ .
baby, jednoducha pomocka na vypocet dovolenky:
pocas RD - ziadny narok
pocas MD - normalna cast z rocneho naroku (cize 6 mesiacov = 6/12 z rocnej dovolenky)
ak prechadza MD z jedneho roka do druheho tak je podmienka, ze musi byt v danom roku "odpracovanych 21 dni" = za odpracovane sa berie aj obdobie na MD... cize ak by bola MD napr. do 15.1.2014, alebo by MD zacala retazovo koncom decembra, tak tam narok nevznikne...
A narok v taktomto pripade sa tiez rata pomernou castou cize napr. 5 mesiacov v 2012 = 5/12 z rocneho naroku v 2012 a 1mesiac v 2013 = 1/12 z rocneho naroku...
Ziadna dovolenka neprepada, netreba si ju davat preplatit (ona by sa preplatit ani podla zakona nedala, da sa iba VYCERPAT) ani nic ine.. len vela mzdarok ma riadny problem to vypocitat 🙂))
@mayusik ako som pisala pred tym, krati sa ti iba tym, ze za rok ked si na MD, dostanes polovicu (zjednodusene povedane, kedze MD je pol roka - zalezi to potom uz iba od presnych datumov ako isli porody zaradom), za to co si na RD nedostanes nic, kedze nevznika narok na DV.
@simca06022011 oki dakujem pekne,trochu si ma ukludnila 🙂
Ahojte! Tak a som z toho jeleň! Prosím o radu. Neviem si vypočítať dovolenku počas MD a RD. ☹ Na MD som nastúpila 21. 7. 2011 do 13.3.2012. Do vtedy som pracovala u jedného zamestnávateľa. Na RD som nastúpila 14.3.2012 do 29.8. 2014 kedy malý bude mať 3 roky. A nemám ešte 33 rokov. Ďakujem za odpovede!!! 🙂
chodi sem niekto?
Viete mi niekto prosim surne vypoicitat na kolko dni dovolenky mam narok?
od 16.12.2009 som bola na MD, potom na RD, a hned z RD som nastupiula na MD a potom na RD do 12.3.2015 kedy mi bol ukonceny TPP. Mam narok na nejaku dovolenku?
@gapa Dobry den, mozem vas poprosit o kontrolu vypoctu mzdarky v nasej firme? Na MD som nastupila v polovici 2011, pred nastupom som si vycerpala takmer celu dovolenku a tak som si do r. 2012 prenasala 3,5 dna. Zaciatkom roka 2012 mi este bezala MD, a na RD som nastupila 18.2.2012. RD mi konci teraz 31.7.2015 (bolo tam predlzenie zo zdravotnych dovodov o 1 rok). Mam cez 33 rokov, cize rocny narok dovolenky mam 25 dni. Mzdarka mi teraz poskytla info, ze mam narok na 5,5 dna, ale mne to akosi laickym vypoctom nesedi. Ak som si prenasala 3,5 dna starej, tak ako vyratala tie 2 dni dovolenky za r. 2012, ked som na MD bola do 18.2.2012? Mne tam z vypoctu 25 dni rocnej dovolenky/250 prac dni v roku * 34 dni (do 18.2.) vychadza 3,4 dna, ale tak sa to asi nerata. Ako teda? Dakujem
PS: Kedy zacnem mat narok na nejaku dovolenku za rok 2015? Po odpracovani aspon 60 dni? Ci ihned?
@lilitela rátajú sa len dni pondelok až piatok (soboty a nedele nie) a ak je ich 21-41, tak je nárok na 1/12tinu z celoročneho nároku, tj. 25/12=2dni za rok 2012.
za rok 2015 po odpracovaní 21dní je nárok na 1/12tinu z roku 2015, no záleží aj od zamestnávatela, môže poskytnúť aj viac, ak je predpoklad, že do konca roku nárok vznikne.
dôležité je či keď si odchádzala na MD si mala všetku dovolenku vyčerpanú. podľa zákonníka práce ak si zamestnankyňa pred nástupom na MD nevyčerpá všetku dovolenku tak zvyšná dovolenka jej neprepadá, ale sa jej prenáša a môže si ju vyčerpať po návrate z RD.
za kalendárny rok 2012 máš nárok na 20/12*3 alebo 25/12*3 podľa toho koľko máš rokov. pre mamičku sa nevzťahuje krátenie dovolenky z pohľadu odpracovaných 100 dní v roku.
takže tvoj dovolenkový nárok je stará dovolenka + 5 alebo 6,25 dňa