Zdravim, chcela by som sa spytat kedze som v tom nova 🙂 budem na materskej ale zaroven mi v praci predlzia zmluvu cize budem zamestnana a chcela by som sa spýtať ci budem aspon nejaky zakladny plat dostávať aj ked budem na materskej. Ďakujem
@nikuska25rv akoze vazne?
@nikuska25rv a kolko mas rokov dievcicka?
Ano budes.70% z hrubeho...
@nikuska25rv matersku dostanes len ak ti na nu vznikne narok - to znamena ak si bola dostatocne flhl poistena 279 dni ak sa nemylim - ak ti narok vznikne distanes 70% hrubej mzdy. Aleaj tam je strop. Maximalna materska je cca 800 eur. Narok mas uz 6 tyzdnov pred porodom. Ak ti narok nevznikne budes dostavat rodicovsky prispevok cca 200 eur ale az po porode plus rodinne pridavky cca 21 eur....ziadne take ze materska plus zakladny plat neexistuje.
To poistenie malo byt 270 dni
A zaroven sa ta materska vyplaca len cca 6 mesiacov....hoci doma mozes byt s dietatom 3 roky.
@simsalabim Materská sa nevypláca 6 mesiacov ale 34 týždňov pri jednom dieťati - čo je cca 8,5 mesiaca, pre samostatne žijúce matky je to 37 týždňov a pri dvojičkách 43 týždňov.
@nikuska25rv Aj mňa si pobavila - chápem, že každý nemôžeme vedieť všetko, ale prepáč myslieť si, že budeš sedieť doma s dieťaťom-dostávať sociálnu dávku od štátu v podobe MD a ešte aj plat za nič od zamestnávateľa je fakt naivné - neviem dievča kde žiješ a koľko máš rokov....
A pekne ti to zhrnula @marcelatje - najskôr musíš mať nárok na MD a až potom ju budeš dostávať. Ak ti nárok vznikne tak ešte je tu otázka aké obdobie sa bude brať pre výplatu MD ako tvoj vymeriavací základ pre MD - neznamená, že ak teraz v práci zarobíš v hrubom napríklad 1000Eur tak že automaticky budeš dostávať MD z tohto príjmu. Ak nárok nevznikne tak tak ako ti napísala - len rodičovský+rodinné prídavky od narodenia dieťaťa.
@nikuska25rv dobry vtip na vecer 🙂 dakujem