Ahojte, prosím potrebujem poradiť..som od 17.8. na rizikovom - PN, všetky papiere som odovzdala zamestnavatelovi, sociálke, uz aj jednu prechodku na dalsi mesiac (peniazky som si dala poukazovat na ucet) a este stale mi neprislo žiadne rozhodnutie so sociálky - čiže neviem kolko budem dostavat aku vysku nemocenskeho a kedze som nato plne odkazana...uvery atd..je to dost stresujuce.. vyplata mi prisla tento mesiac z prace..samozrejme nizsia..(cize tam mi zamestnanec preplatil prvych 10 dni..cca do 27.9. ) a od toho dna uz bude platit sociálka? Kedy mozem ocakavat rozhodnutie od sociálky a aka bude vyska davky a hlavne kedy budu prve peniazky na ucte? 🙂 a ešte druha vec: predlozila som dve PNky kedze som tesne pred nastupom na rizikove mala este popri riadnej praci aj dohodu...ako sa to potom vypocita? budem mat vyplacané aj s jedneho aj s druheho od SP? nemate s tym skusenost 2 PNky? Ďakujem
@dena1973 Ďakujem za info!! a ešte prosim čo znamená sa posudzuje zvlášť? výška nemocenského bude väčšia? z oboch PN 🙂 jedno mam normalne zamestanie a druhe som mala len dohodu na dva pracovne dni, skoncila v piatok a od pondelka som bola PN. ďakujem pekne 🙂
@jaroslavabambulka123 Neviem, co nie je jasne na slove zvlast (osobitne). Musia byt splnene vsetky podmienky naroku u oboch zamestnavatelov.
1. aktine nemocenske poistenie resp. splnenie ochrannej lehoty
2. Splnena podmienka 270 dni nem. poistenia v poslednych 2 r. pred porodom (z kazdeho poistenia osobitne).
@jaroslavabambulka123 Ak si PN od 17.8.2015, tak do 26.8.2015 ti platí zamestnávateľ náhradu príjmu za prvých 10 dní PN. Od 11.-tého dňa PN už platí SP nemocenské.
Ak doklady o PN boli na SP doručené do 5.-tého dňa v mesiaci (t.j. do 5.9.2015), tak za obdobie od 27.8. do 31.8.2015 by malo byť doručené ešte v tomto mesiaci t.j. 9/2015. Ak boli doklady doručené neskôr, tak až v nasledujúcom mesiaci 10/2015.
Rozhodnutie o priznaní PN, musí SP podľa zákona doručiť poistencovi do 60 kal. dní od podania žiadosti (t.j. doručenia PN na SP).
Ak si predložila 2 doklady o PN (t.j. ak máš dve zamestnania), tak z každého poistenia sa nemocenské (PN) posudzuje zvlášť.