Vykonanie zrážky zo mzdy

vieradanielova123
6. máj 2024

Zdravím, chcela by som sa spýtať, či môže zamestnávateľ vykonať zrážku zo mzdy na príkaz exekútora,osobe, ktorá je na živnosť??

matullienka
6. máj 2024

@vieradanielova123 akého zamestnávateľa má osoba na živnosť? Pokiaľ nemá pracovnú zmluvu tak nemá zamestnávateľa. Má maximálne klienta, zákazníka, ktorému za svoju prácu vystaví faktúru

vieradanielova123
autor
6. máj 2024

@matullienka je to vlastne môj prípad...som zamestnaná ako živnostník v jednej nemenovanej firme pod agentúrou... chcem sa spýtať či exekútor môže dať príkaz agentúre, na zrážky zo mzdy, keď som na živnosť....

matullienka
6. máj 2024

@vieradanielova123 máš pracovnú zmluvu? Platia za teba odvody?

draik
6. máj 2024

@vieradanielova123
Exekútor dá príkaz na exekúciu pohľadávky, ktorú máte Vy voči danej firme ako živnostník (akože mzda). Firma teda bude plniť exekútorovi namiesto Vás. Keďže nejde o exekúciu na mzdu, nie je zrážka obmedzená.

vieradanielova123
autor
6. máj 2024

@matullienka nie, odvody si platím ja sama

matullienka
6. máj 2024

@vieradanielova123 odpovedala ti právnik, áno môžu ale nie zrážkou zo mzdy lebo tu ti nedávajú ale na pohľadávky, ktoré voči tej firme máš

moonlight1210
6. máj 2024

@vieradanielova123 ci uz poberas mzdu (mas pracovnu zmluvu na nejaky typ pracovneho pomeru, v nej definovane pracovne zaradenie, vysku platu, den nastupu, pripadne skusobnu dobu, atd.), alebo iba vystavujes fakturu za svoju pracu, ktoru ti zaplatia - na oboje moze prist exekucia firme, ktora ta zamestnava, resp. ma s tebou zmluvu (ci uz ako zamestnanca, ci zivnostnika) a oni su povinni zrazit exekuovanu cast tych penazi, co by ti inak dali na ucet a odviest ju miesto toho exekutorovi.

Ak to neurobia, nasledne budu za to zo zakona postihnutelni oni (exekutor si to bude vymahat na nich). Takze ak ti to strhli, tak preto, ze nemali inu moznost, kedze obdrzali prikaz.

Pri exekucii zo mzdy je viac obmedzeni a splacanie trva dlhsie, lebo su tam povinne nepostihnutelne casti, na ktore zamestnavatel nemoze siahnut. Teda vzdy dake peniaze dostanes na ucet.
Pri fakture zivnostnika je ta cast sumy, co ti zrazia, neobmedzena.