Výhody a nevýhody práce v štátnej sfére

30ericka
30. dec 2020

Dobrý deň, je podla vas lepšie pracovať v štátnom sektore? Ake sú plusy a mínusy? ďakujem..

renab
30. dec 2020

@30ericka podla toho na akej pozicii. Plusom je pracovna doba, minusom plat...

lucinka1988
30. dec 2020

@30ericka keďže sama pracujem vo verejnej správe- nie statnej, neviem si vynachváliť. Pracujem ale na vyššej pozícii a mám dosť slušný plat, povedala by som, že na počet hodín, ktorý odpracujem som lepšie zaplatená ako drvivá väčšina kolegov v súkromných firmách. Pracovná doba je top, pre ženu s malými deťmi ako stvorené, keďže nie je problém robiť aj z domu, ak je nutné. Mám sama veľkú kanceláriu, atd..Počas VŠ som chvíľu pracovala v súkromných firmách ale teda ďakujem, neprosím. To som ale ja, každému vyhovuje niečo iné a naozaj veľmi závisí od pozície a samotnej práce..

bluetinka
30. dec 2020

@lucinka1988 ak sa mozem spytat v akej oblasti/ake miesto to je vo verejnej sprave?

c_est_la_vie
30. dec 2020

@30ericka závisí od pozície. Každopádne, nemáš nadčasy, nemusíš sa báť o miesto ani keď si 6 r na rodicaku. Nevyhoda- veľa vyšších pozícii závisí od aktuálne vládnucej koalície ( čistá politika), malý plat, malá možnosť kariérneho rastu, musíš tolerovať dosadencov a skostnatelost, žiadne benefity. No najhoršie je že vždy budeš otrokom štátu. Pozri sa na lekárov ako teraz nemôžu čerpať dovolenku, na úradníkov ( ak tam niekto má aj 150% výkon tak mu nepridajú lebo ich platová tabuľka nepustí), keď si na teba niekto sadne tak nemáš kam odísť do konkurencie. Mňa keď vytočí šéf/ plat/ politika firmy/ porušovanie zákonníka práce, tak vždy môžem odísť inde.

Takže za mňa má prednosť súkromná sféra. Ale to bude aj tým, že má práca baví, nechodila som si to odsedieť.

namornicka
30. dec 2020

@c_est_la_vie platove tabulky nepustia, ale na osobnom ohodnoteni ti moze plat pekne narast. Co sa tyka odchodu do inej institucie, da sa, su neziskovky, nadacia, ne institucie verejnej ci statnej spravy, naozaj dost prilezitosti. Ale treba vediet jazyky, byt skuseny a sikovny.

namornicka
30. dec 2020

Robila som aj v sukromnom aj v statnom sektore, bavilo ma jedno aj druhe, zalezi aku pracu clovek robi.

falbala132
30. dec 2020

tiez robim v statnej sprave, a pochavlujem si, na zenu ideal - pracovna doba, financne to tiez nie je uplne zle, relativna istota v tychto tazkych casoch, moznost prace z domu a pod.

ibrunova
30. dec 2020

Ja mám výkon práce vo verejnom záujme, nie štátna služba, všetko má svoje výhody, napríklad pevná pracovná doba bez nadčasov,bez problémov lekári atď, mínusom je plat, keď niekomu poviem, za koľko robím, tak mi ani neveria, že toľko sa ešte niekde zarába, osobné za 8 rokov žiadne.

zuzanka.zuzu
30. dec 2020

+pracovná doba
-najväčšia koncentrácia neschopných na m2 (nedá sa, nejde to...)

istota??? bejvávalo 😀

lucinka1988
30. dec 2020

@bluetinka veduca pozícia v oblasti vzdelávania..Vyžadujú sa ale 2 cudzie jazyky, vzdelanie, skúsenosti..No veľmi ma to baví a inde by som zatiaľ nešla..Je ale pravda, že v danej inštitúcii by som na inej pozícii robiť nechcela, ak nie toto, tak nič iné..Je to veľmi individuálne..A keďže mame k dispozícii aj rôzne projekty, rôzne odmeny a benefity sa dajú veľmi ľahko využiť z týchto financií, ktorých tam je naozaj dosť.

bluetinka
30. dec 2020

@lucinka1988 dakujem 🙂

optimistka999
7. jún 2021

ahojte neviete mi prosim povedat ze vo verejnej sprave v 9. platovej triede s 20 rocnou praxou aky plat by som mohla mat?

ibrunova
7. jún 2021

@optimistka999 https://www.ozpsav.sk/files/7_np_1_1_2020.pdf tých 20 rokov je otázne, čo by ti z toho zarátali.

optimistka999
7. jún 2021

@ibrunova vdaka

vivincek
7. jún 2021

@optimistka999 pozor 9-ka v minulosti nie je 9ka dnes 🙂

ibrunova
7. jún 2021

@vivincek aj to mi napadlo, ja som bola kedysi 6, teraz som už len 3
@optimistka999

optimistka999
7. jún 2021

ano ale v inzerate je 9tka

optimistka999
8. jún 2021

tie platy v tabulke su hruba mzda?

ibrunova
8. jún 2021
rozovykon
8. jún 2021

@30ericka závisí od pozície, ale u mňa výhody - pracovný čas, týždeň navyše dofča, pocit voľnosti v zmysle, že si sama menežujem čas a pracovné úlohy, síce tabuľkový plat + osobný príplatok + 1% zo zákona každý rok rovná sa celkom slušný plat, veľká inštitúcia pocit anonymnosti vo vzťahu ku kolegom, výhody plynúce z kolektívnej zmluvy (môže, nemusí) 4 dní sick day, jednorázový príspevok pri narodení, úmrtí...atď.