Výhody a nevýhody auta na firmu

elly11
1. okt 2022

Ahojte znali témy.
Keďže som v tejto oblasti celkom nová, isto sa tu nájde dobra duša, ktora mi pomôže aspoň trochu.
Mam čerstvo založenú sro. Ja som konateľ. Žiadni zamestnanci.
Mam možnost kúpiť auto. Od rodičov. Je pre mňa ako konateľku kúpiť od nich auto na firmu?
Alebo je to v zásade jedno.
Aké by boli výhody, alebo možno nevýhody?

Snáď som sa dobre vyjadrila. Ďakujem moc A rady a tipy.

3petka
1. okt 2022

@elly11 Tak vieš si všetko dávať do nákladov, benzín, súčiastky a pod. Budeš platiť cestnú daň, a musíš robiť knihu jázd. Dá sa dávať palivo do nákladov aj nejak paušálne sa mi zada že nie celu sumu aké len 80 % a vtedy nemusíš mat knihu jázd.

mikadooo
1. okt 2022

@elly11 na firmu. Neviem prečo, súvisí s nákladmi a daňami, ale je to finančne výhodnejšie, ak teda plánuješ mať aj príjmy na tú sro 😁. Viem od známej, tí všetko len na firmu kupujú, auto, Pc, hifi vežu, atď. Samozrejme nemôžeš si kúpiť na firmu napr. plienky, keď predmet podnikania je trebárs predaj nehnuteľností. Ale všetko čo by si pri práci mohla využiť sa oplatí kúpiť na firmu.

elly11
autor
1. okt 2022

@3petka
"dat do nákladov" znamená presne co? (zhruba viem, teda myslím si),
Teda keď si dam veci do nákladov tak si znížim výšku dane ktorú musím zaplatiť?

Koľko sa platí cestná daň?
Čo znamená dat si paušálne palivo do nákladov?

Prepáč ze sa pýtam ako blb, len ja som v týchto výrazoch úplný laik a moja ekonómka nemá čas na vysvetľovanie úplných základov. (a možno už aj vravela, len pre mňa je toto nie celkom stále jasne)
Ďakujem moc

elly11
autor
1. okt 2022

@mikadooo
Ďakujem toto som všetko vedela.
Ja to stále potebujem vysvetliť jak pre blba 🙈🤦🏼‍♀️😁😁

mikadooo
1. okt 2022

@elly11 aha oki, tak sa nechávam pripnutá, nech sa tiež niečo nové dozviem 😇

lenicka298
1. okt 2022

@elly11 ahoj, pokiaľ kupis auto na s.r.o., tak ho dávaš do nákladov. Tým si ponizujes výnosy = nižšia daň na konci roka. Auto budeš používať výlučné na podnikanie? Pokiaľ áno, a budeš vieš knihu jázd, tak si môžeš dat všetky výdavky s autom do nákladov (phm, diaľničná známka, oprava....) Pokiaľ hu budeš využívať aj ako súkromná osoba, tak sa náklady krátia. 80%. Za auto sa platí DzMV. Dan sa počíta podla ročníka auta, a ostatných info. o aute. To je niekedy nevýhoda, pokiaľ to vinde veľa 🙂

simonah73
1. okt 2022

@elly11 mas sro, takze budes potrebovat aj uctovnicku, mozno ju uz mas, preco sa nespytas jej?