Vyhodenie v skúšobnej dobe

sajinkaa
19. sep 2024

Ahojte. Chcem sa spytat som v práci kde mi povedali že mám napísané v papieroch to že mám robit pondelok piatok od 7:00 do 15:30 s tym že raz za cas aj vikendy aspoň 2. Tento mesiac som robila jednu sobotu a nahlásila som sa ešte na končiaci dátum v mesiaci ale samozrejme sa dozvedeli že si hľadám novú prácu kym mi skončí skúšobná doba. Ta mi konci 1. Októbra. A veduca ma napisala bez mojho opýtania na tuto sobotu. Mám pocit ze ma chcú co najviac využiť lebo ostatným ženám dávajú P, aj dovolenky kedy chcú a ked som chcela ja vzdy bol problem. A ked som veducu oboznámila s tym že ja tuto sobotu nemozem lebo máme oslavu tak odpoved bola že ju to nezaujima že to mám v papieri a že nemá kto robit. Že som si to mala nahlásiť vopred. Ale ked jej druha žena povie že nemoze tak povie dobre. A pri tom som napisana na 29. V nedelu a 2 vikendy by som odrobila ešte. Môžu ma vyhodiť hneď, ak sa nedostavim v tu sobotu? Lebo mám pocit že je to ako nadčas alebo tak neja.

melanta
19. sep 2024

Ako máte v pracovnej zmluve uvedenú prácu cez víkend? Pretože ak je pracovná doba pondelok piatok 7-15:30, tak tam sa víkend nijak nezmestí. Ak ide o nadčas, ten má byť vopred písomne nahlásený. A nadčasy sa robia, ak je výnimočná situácia, nie ako štandard. Ale píšeš, že máš pocit. Čiže podstatné je, ako to je v zmluve.
Vyhodiť ťa nemusia. V skúšobnej dobe sa nevyhadzuje. V skúšobnej dobe môžu obidve strany ukončiť pracovný pomer bez udania dôvodu, aj zo dňa na deň. Čiže môžu to urobiť, ale rovnako tak ty v piatok môžeš doniesť papier, že končíš a viac neprísť.

melanta
19. sep 2024

Ak chceš lepšiu radu, presne napíš, ako máš v pracovnej zmluve uvedený pracovný čas. Prípadne to skopíruj a hoď to sem.

sajinkaa
autor
19. sep 2024

@melanta Zatiaľ ďakujem za obzrejmenie. Hneď ako prídem domov to pozriem a napisem. Pripadne odfotim.

melanta
19. sep 2024

@sajinkaa kľudne to odfoť, bez osobných údajov a pošli, ak chceš, môžeš aj do správy.

matullienka
19. sep 2024

@sajinkaa v skúšobnej dobe ťa môžu vyhodiť hocikedy aj bez udania dôvodu, takže áno môže ťa vyhodiť

zlatkab2
19. sep 2024

Mám taký pocit, že bude hľadať všetko možné, ako ťa dostať, aby ťa mohla vyhodiť. Môže tak urobiť kedykoľvek v skúšobnej dobe, tak isto, ako aj ty môžem odísť, hoc aj zo dňa na deň.

dancingqueen321
19. sep 2024

@zlatkab2 moze, ale to by ju uz vyhodili v momente, ked sa dozvedeli, ze hlada job inde.. ja si skor myslim, ze fakt vyuzivaju kym tam este je… ak teda skutocne nema kto robit. Jedine, ze sa ten vikend hodi pn piatok-pondelok napriklad. Tam spolupraca aj tak skonci, ked si hlada uz pracu.

kitycat
19. sep 2024

Mozno naozaj si tie zeny beru dovolenku leno na nu maju narok a ty pocas skusobky vlastne na dovolenku nemas narok?

tiika
19. sep 2024

Ak máš takto plánované zmeny aj s vikendmi, tak je to nesprávne. Nadcas sa neplánuje, nadcas sa robí v prípade neočakávanej, výnimočnej situácie.
Na druhej strane zamestnávateľ ma právo ti ho nariadiť (150 h/rok). Pokial neprídeš, môžeš mat absenciu, môžu ta prepustiť, krátiť ti dovolenku atď.

dancingqueen321
21. sep 2024

@tiika my sme si museli “planovat” nadcas, voped musel byt zadany v dochadzke a schvaleny nadriadenym, inak by mi ho nevyplatili

tiika
21. sep 2024

@dancingqueen321 a prečo ste robili nadcas?

Áno, nadcas ma byt nariadený či odsúhlasený, aby sa nestalo, že niekto ostáva svojvoľne v práci dlhšie len kvôli vyššiemu zárobku.
To, že vás zamestnávateľ núti konať v rozpore so zákonmi a vy mu to umoznite/neumožnite je uz na každom. Pokial niekto nepreplatí nadcas sú aj iné možnosti než sa nechať manipulovat.

dancingqueen321
24. sep 2024

@tiika napr sa robil nadcas kvoli tomu, ze som bola v organizacnom time pre konferencie. Alebo ak spadol system a trebalo vela veci riesit manualne, kym sa to neda dokopy, alebo (kedze rozsahom prace som mala EMEA region) nahadzovala som si pracu aj na sviatok, pretoze za region som bola jediny clovek a v nemecku ci inde po europe robili a potrebovali nieco aj v dni, kedy na slovensku je sviatok.