Vyhadzov z práce - ako to vysvetliť na pohovore?

konik789
18. aug 2023

Ahojte!
chcela by som Vás požiadať o radu ako by ste pristupovali k nasledovnej situácii. Žiaľ, po 3 mesiacoch skusobnej doby so mnou zamestnávateľ ukončil pracovný pomer. Sef toto svoje rozhodnutie nijako nechcel bližšie konkretizovať, mozem sa len domnievať, ze som mu nezapadla do jeho “dream teamu”. Aj napriek krátkemu pôsobeniu vo firme to bola pre mna cenná skúsenosť, ktorú som si uviedla do životopisu a tu teraz nastáva kamen úrazu. Ako pri pohovoroch tuto informáciu odvôvodniť recruiterovi, aby som si nenasypala popol na hlavu a mala šancu uspieť? Klamať nechcem, ze som z práce odisla v skúšobnej dobe dobrovoľne, obávam sa, ze by si tuto informáciu mohli u predošlého zamestnávateľa sami telefonicky overiť.
Dakujem vam za názory!

viestta
18. aug 2023

Rozviazali so mnu prac. pomer bez udania dovodu. Bodka

pribinak
18. aug 2023

Toto by som asi do životopisu nedávala. Toto pre mna pracovný úspech nie je a nechcela by som to rieisit na pohovore

oriesocek
18. aug 2023

no neviem, ci by som to dala do CV a potom vysvetlovala, ze preco... to ze ani nevies spätnú väzbu a dovod nie je dobré - ja by som sa spýtala na dovod, kedz uz ma vyhadzuju...

sibrez
18. aug 2023

mne sa stalo daco podobne, tiez mi v skusobnej dobe ukoncili pracovny pomer odtvedy ked sa ma na pohovore pytali preco som bola tak kratko predtym zamestnana tak som povedala ze firma robila organizacne zmeny a znizovala stavy.

alenah31
18. aug 2023

@konik789 počas pracovného pohovoru by sa ťa personalisti mali pýtať iba otázky, ktoré súvisia s výkonom pracovnej pozície, na ktorú sa hlásiš. Som personalista a otázku "prečo ste odišli s predch. zamestnania?" nemám prečo uchádzačovi položiť. Pokiaľ chcem referencie od predch. zamestnávateľov - uvedieme to priamo do inzerátu, donesie si ich potom so sebou - zaujíma ma ale len to ako si vykonával svoju prácu v tom období a nie prečo skončil. Pokiaľ sa obávaš "nepríjemných otázok" tu máš 2 odpovede, ktorými sa dáva najavo, že personalista koná neštandardne a žiada informácie, ktoré sa pri pohovore nežiadajú:
„Mám pocit, že moja odpoveď môže ovplyvniť výsledok pohovoru, aj keď priamo nesúvisí s výkonom danej pozície.“
„Rada by som sa zamerala na osobnostné predpoklady a zručnosti viažuce sa k pracovnej pozícii.“

mikadooo
18. aug 2023

@konik789 povedala by som to tak ako to bolo 🤷. Že hoci som sa na dôvod pýtala , šéf mi to nechcel zdôvodniť, takže dôvod v podstate ani neviem. Veď na tom podľa mňa nie je nič hrozné...

taminka1986
18. aug 2023

@konik789 naco si to davala do zivotopisu? Co nevie,na to sa pytat nebude. A ked uz to tam je,povedz ze si skoncila v skusobnej dobe. Bodka.

jj298
18. aug 2023

@alenah31 krasny zrely pristup ale ja by som sa to asi bala povedat, ze personalista nadobudne dojem ze uz hned na pohovore si rozkazujem co budem robit a co nie. A takych tam nepotrebuju

alenah31
18. aug 2023

@taminka1986 to životopisu sa udáva priebeh zamestnaní. A toto jej zamestnanie bolo - prečo si to tam nemá dávať? ALE potencionálny zamestnávateľ má tiež stanovené hranice na čo sa pýtať smie a na čo nie.

pribinak
18. aug 2023

@alenah31 skvele čo píšeš, ale realita je, taka, že na Slovensku je moderne sa pýtať kde sa vidíte o 5 rokov 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

alenah31
18. aug 2023

@jj298 nič na tom nie je rozkazovačné. Ja ako personalista mám vedieť čo si smiem dovoliť a čo nie čo sa informácii týka. Toto je vec, ktorá nie je seriózna - dôvody bývajú väčšinou osobné - nemám právo sa na nevypytovať. @pribinak to, že sa opýtam "kde sa vidíte o 5 rokov" je úvaha potencionálneho zamestnanca. Tak zistím či má dlhodobejší záujem pracovať u nás - čiže s ním vieme počítať aj pri povýšení inam. Toto je úplne bežné, neporušujem GDPR. Ja viem, že sa často pýtajú aj na veci, na ktoré nárok nemajú - ľudia prácu potrebujú - odpovedajú. A mne sa z toho nožík vo vrecku otvára.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
18. aug 2023

@alenah31 vážne? Však to sa dá aj inak. Keby sa u nás toto personalista opýtal, tak má výpoveď

dasenka26
18. aug 2023

@konik789 neuvadzala by som 3mes.prac.pomer do CV

alenah31
18. aug 2023

@pribinak veď áno dá - ja som len opísala tú vetu ako si ju ty napísala, aby to bolo jasné každému. Viem ako a čo sa môžem pýtať, aby som sa dozvedela čo chcem bez toho, aby som čokoľvek porušila.

beata_k
18. aug 2023

@alenah31 Ako dlho robis personalistku?

petamich
18. aug 2023

zamestnavatel sa rozhodol ukoncit so mnou pracovny pomer a dovod blizsie nespecifikoval napriek tomu, ze by som ho rada vedela, aby som mohla s touto informaciou dalej pracovat, pocas mojho posobenia v spolocnosti sme spolu priebezne komunikovali, s vysledkami mojej prace bol spokojny aj on aj kolegovia, ziadna negativna spatna vazba sa ku mne nedostala, napriek tomu bol pracovny pomer ukonceny, tak som to uzavrela ako cennu, no kratkotrvajucu pracovnu skusenost 🙂

nejako takto?

alenah31
18. aug 2023

@beata_k 25 rokov, ako HR senior 11 rokov - sme medzinárodná firma s niekoľko 100 zamestnancami len v rámci SVK. Materská firma sídli v BE.

bluka2
18. aug 2023

Podľa mňa to už samo o sebe pôsobí negatívne, keď je v CV nejaká pozícia na 3 mesiace a nie je to stáž počas štúdia a pod. A hlavne na prvom mieste… Keby mi prišlo 15 životopisov, z toho 4 dobre, by som ta zrejme vyradila a na pohovor pozvala iba ak by si bola jediná profilovo vhodná kandidátka. Alebo keby si pod tými 3 mesiacmi mala viac zamestnaní v normálnej dĺžke, čo asi nebude tvoj prípad, keďže píšeš cenná skúsenosť

zaba21
18. aug 2023

@petamich
Toto je fakt diplomatická odpoveď 👍

beata_k
18. aug 2023

@alenah31 Zvlastne rady davas.

alenah31
18. aug 2023

@petamich aj toto je výborné🙂

alenah31
18. aug 2023

@beata_k iste - keď povieš.

beata_k
18. aug 2023

@alenah31 Tak rada vyssie od nie personalistky je istotne lepsia. Ale dobre, ok. To je len moj nazor.

zaba21
18. aug 2023

Mne sa stalo v minulosti, že som ukončila pracovný pomer v skúšobnej dobe po 6 týždňoch. V tomto prípade som si prácu radšej neuvádzala v životopise, ale mala som dlhú prax predtým, takže som to ani nepotrebovala.

pribinak
18. aug 2023

@petamich skvele 👏👏

alenah31
18. aug 2023

@beata_k ja netvrdím, že to je jediná možnosť ako odpovedať. Túto radu si ja osobne tiež uložím do svojho manuálu.

ankare
18. aug 2023

@konik789 myslíš, že budú chcieť od Teba dôvod? Nemyslím si.

veverickav
18. aug 2023

@melanta ti urcite dobre poradi 🙂

jj298
18. aug 2023

@alenah31 ano ale na se su vacsinou personalistky ktore ani prrsonalistky nie su. Nejake uctovnicky co robia aj nabor. Bozp maju vytlacene, len ti to daju podpisat a ak sa na pohovore nezvaris ze si ochotna pracovat 20 h denne 7 dni v tyzdni a ze urobis vsetko aj co nie je tvojou naplnou prace dozvies sa ze uprednostnili ineho kandidata