Vychovávateľka

18. feb 2024

Dobrý deň, mám ukončené štátne konzervatórium s maturitou. Chcela by som pracovať ako vychovávateľka v škôlke alebo v škole. Je možné si urobiť nejaký „kurz”, pedagogické minimum alebo niečo podobné.

akinomel
19. feb 2024

Na prácu vychovávateľky kurzy nie sú, nestačilo by to.. Potrebuješ adekvátne vzdelanie. Práca vychovávateľky je náročná a zodpovedná. V MŠ pracujú učiteľky MŠ ( štúdium učiteľstvo MŠ) nie vychovávateľky. Potrebuješ minimálne štúdium na SŠ Pedagogickej, dá sa popri zamestnaní.

jana_eyre_2
19. feb 2024

@akinomel pokiaľ viem, tak vychovávatelia môžu byť aj nepedagogicki zamestnanci, ktorí môžu popri vykonávaní práce v družine si dokončiť vzdelanie - pedagogické minimum.. mám kolegyňu ktorá má hlavnú prácu ako vychovavatelka a robí si pedagogické minimum..

Mne samej bola ponúknutá práca v škôlke - bola by som nekvalifikovana učiteľka, kde by bola podmienka dorobiť si školu do 2r.. lenže ja som chcela už byť mimo deti, tak som to odmietla.. ak by bolo v našom školstve dostatok ľudí ktorí majú VS vzdelanie, neriešilo by sa to takto, ale tých ľudí dostatok nie je a školy a škôlky sú často radi že tam majú koho zohnať..

Práca vychovávateľov a učiteľov je náročná a zodpovedná - zodpovednosť však musí mať človek v sebe a musí mať vzťah k deťom a tejto práci.. ten vzťah sa však neziskava štúdiom, ten jednoducho človek musí mať..

akinomel
19. feb 2024

@jana_eyre_2 nuž áno, súhlasím. Pracovať ako nekvalifikovaná mi pravdu povediac nenapadlo. Ale o tom sú diskusie, dopĺňame sa navzájom.