Výber zamestnania pred tridsiatkou

8. feb 2024

Ahojte, mám 28 rokov a stále neviem, akú prácu by som mala robiť. Vyštudovala som gymnázium, potom som študovala VŠ učiteľstvo SJL a EV, v 4. semestri som sa rozhodla študovať čisto etiku a aj ma prijali, ale deň pred zápisom som zistila, že som tehotná. Tým pádom celá VŠ padla a išla som hneď pracovať ako predavačka. Tam som pokračovala aj pred druhým tehotenstvom, ale nevyhovuje mi táto práca.
Chcela by som mať voľné víkendy kvôli deťom aj manželovi, ktorý je učiteľ. Predtým som pracovala aj víkendy, tým pádom sme sa úplne míňali.
Som ochotná urobiť si hocijaký kurz aj VŠ, mám na to teraz na druhej materskej čas aj financie, ale neviem vôbec, aký odbor. Polka ľudí mi hovorí, že si mám spraviť VŠ, druhá polka, že je to zbytočné 😃 Nemám nijaké špeciálne talenty, nie som v ničom extra nadaná, nepoznám svoje silné stránky, jedine ak v predchádzajúcej práci som bola schopná byť k zákazníkom milá za každých okolností. Mám rada stereotyp, jednotvárnu, jasne zadanú prácu. Inak nezvládam stresové situácie a veľkú zodpovednosť, nie som dobrá v IT a logickým myslení, to môžem hneď vylúčiť 😃 Ideálne, keby sa v tej práci dali uplatniť vždy. Doteraz mi napadlo len učiteľstvo v MŠ, ale tam neviem, či sa oplatí študovať kvôli takému smiešnemu platu. Nepotrebujem zarobiť 2000€, ale aspoň 1000 v čistom by bolo fajn, ak by to splnilo vyššie uvedené požiadavky.
Bývam v okolí Popradu, takže nejaká práca v korporáte tu asi nehrozí, viac-menej som tu našla ponuky pre moje "vzdelanie" hlavne ako predavačka a v hotelierstve, čo mi vôbec nevyhovuje.
Máte nejaké nápady? Myslíte, že by som mala skúsiť kariérne poradenstvo u psychológa? Minulý týždeň som sa celá natešená dostavila na akciu kariérneho poradenstva, len aby som zistila, že sa to zrušilo, čo ma ešte viac demotivovalo, preto píšem sem 🥲

lauriik
8. feb 2024

Urcite dokoncit VŠ. Učitelia majú teraz celkom slušné platy na slovensku a je ich stále málo takže nebude problém najisť prácu.

autor
8. feb 2024

@lauriik dokončila som len tri semestre, ale ono to už aj tak nie je platné a učiť staršie deti by som ani nechcela, to fakt už skôr premýšľam nad predprimárnou a elementárnou pedagogikou, to jediné mi doteraz napadlo, ale na 1. stupni sa zas bojím tej zodpovednosti, že by som učila deti úplne základy. Neviem, či sa mi oplatí kvôli tomu tri roky študovať (ak by som chcela aj mimo MŠ, tak 5) a ukrátiť moje dieťa na tri roky o 100% pozornosť odo mňa. Ale zas ak nevyštudujem a ani nenájdem nejakú normálnu prácu, tak ho budem ukracovať o víkendy po zvyšok detstva a ešte aj zarábať minimálku...

lenka_vi1
8. feb 2024

Poviem ti moju skúsenosť. Nikdy som si neverila čo sa práce týka, sama od seba možno ani na tu predavačku by som nešla no po materskej som sa začala obhliadat po práci. Poslal mi inzerát na serióznu a veľmi obsirnu pozíciu vo veľkej zahraničnej firme. Vravím mu nech si poťukka na čelo kde ja na toto môžem ísť nemám na to. S gymnáziom, bez praxe akurát že viem 2 jazyky na profi úrovni. 3 mesiace som otalala kým ma prehovorili prísť na pohovor a nakoniec si ma aj vybrali. Som tam doteraz. Takže naozaj niekedy ani my sami nemusíme poznať naše silné stránky ale oni prekvapivo vyjdú na povrch že budeš sama prekvapená.

liz_lemon
8. feb 2024

a co ucitelka v MS, tam nepotrebujes VS, staci ti 2-rocne studium

letfenixa
8. feb 2024

Ucitelstvo nie je stereotypna praca, je v nej pomerne dosť stresu.

patus_2
8. feb 2024

Tak si aspoň urob "pedagogické minimum" a môžeš robiť asistentku, vychovávateľku. Poprípade ako sa už vyššie spomínalo, doplniť vzdelanie a učiť v MŠ

autor
8. feb 2024

@patus_2
@liz_lemon vraj má byť/už je nejaký nový zákon, že na prácu v MŠ bude potrebná VŠ a ak má učiteľka len strednú pedagogickú/pomaturitné štúdium, bude si musieť stále dorabať nejaké vzdelávanie. To už by som išla radšej na tú VŠ, len fakt neviem, či sa mi oplatia tie tri roky stresu pre prácu s takým platom a zodpovednosťou, aj keď deti mám rada a aj deti majú rady mňa. Len nič iné okrem tohto mi zatiaľ nenapadlo 😊

autor
8. feb 2024

@letfenixa veď toto, ale nič lepšie mi zatiaľ nenapadlo 😃 akože rada spievam, hrám sa s deťmi, kresliť viem priemerne podľa predlohy, ale kreativita mi chýba. Synovi hľadám vždy nejaké DIY aktivity na instagrame a pintereste 😂

autor
8. feb 2024

@lenka_vi1 tak to si mala šťastie 🙂 ja som do konca rodičovskej nevedela, či sa vrátim do pôvodného zamestnania, nakoniec som si musela hľadať prácu a zas som našla len predavačku, aj keď je pravda, že som mala prácu do troch dní od začiatku hľadania. A budem teraz zas ďalšie tri roky v strese, že nemám prácu a čo budem robiť.

mircalla
8. feb 2024

Na pracu v korporate ani nemas - je to extremne stresujuce a treba jazyk. Hotelierstvo pomerne stresujuce, praca s ludmi, treba kreativiu. 1000 eur cisteho v statnej sprave nezarobis. Mozno nejaka asistentka, ale to v Poprade tiez tolko nezarobis
Tak neviem- nic nevies, nic ti nevyhovuje, ale chces mat na Poprad relativne solidny plat. Take neexistuje. Je to zakon ponuky a dopytu. Ak mas co ponuknut, mas plat. Ak nemas co ponuknut, ale chces plat a mas problem so vsetkym

autor
8. feb 2024

@mircalla práve preto píšem, že si kľudne urobím VŠ/kurzy, lebo je mi jasné, že v momentálnom stave nemám veľkú nádej na dobrú prácu 😃 a zvažujem pre a proti všetkých možností, čo mám. Len neviem si fakt vybrať odbor. Angličtinu mám papierovo maturitu B2, reálne aj C1, bežne som komunikovala so zákazníkmi v angličtine, len druhý jazyk bohužiaľ nemám. Hotelierstvo určite vylučujem, aj keď je tu toho v okolí plno. Len hľadám ďalšie nápady, či sa ženy na MK nepodelia so svojou prácou, kde sú spokojné a tak. Budem očividne musieť naozaj skúsiť to kariérové poradenstvo, aby som našla aj nejaké svoje silné stránky.

tiika
8. feb 2024

Určite to poradenstvo nebude na škodu. Ja som si robila i tento test, je celkom fajn a zaujímavý.https://www.16personalities.com/sk/be...
Inak si ešte môžeš vylepšiť angličtinu a potom doručovať. Malo stresu, slušný príjem, prác.čas prispôsobivý. Môžeš sama na seba, vo firmách, cez jazykovku, s deťmi, dospelými..
Inak aj ako predavačka máš na vyber rôzne predajne, iný pracovný čas, rôzny zárobok.

domi235
8. feb 2024

Akutalne sa otvara kurz spokojnavpraci najdi si profil na fb Katarina Plesnik a ona raz rocne organizuje tuto udalost aj s dalsimi psychologickami. Tiez premyslam ze sa tam prihlasim. 🙂

mircalla
8. feb 2024

Tak ak mas anglinu, sustredila by som sa na tie prace, kde ju hladaju, V Poprade urcite nebude ludi a anglinou az tak vela ako v BA. Druhy jazyk napriklad v korporate ci v roznych sukronych firmach na vacsine poziciach nepotrebujes. Skor nieco ako office manager v dakej firme, kde treba anglinu, menej narocna praca a bez stresu. Mozno ale budes trosku musiet ubrat z platovych narokov - vychadzam z toho, ze to nie je Bratislava

luccija
8. feb 2024

V hotelierstve budeš tiež pracovať piatky, sviatky, nočné...na tvojom mieste, keďže vyzerá, že máš vzťah k deťom spravím si 2r.pomaturitne a môžeš ísť do škôlku, byť vychovávatelka, asistentka slušná pracovná doba a možno nájdeš súkromnú škôlku tam sú tie platy lepšie.Vzdy budeš mať kratšiu pracovnú dobu ako niekde v administratíve vždy je niečo za niečo...

hasiku
9. feb 2024

Skus v štátnej správe, tam bude treba stále milých a empatickych ľudí. Práca nie je ťažká ani veľmi stresujuca, teda oproti súkromnému sektoru. Víkendy voľné, 30 dní dovolenky....

madeline1
9. feb 2024

Dokoncit vs. Neozumiem preco si nezkusila aspon plynule pokracovat na vs trebars s individualnym planom hoc si si zalozila rodinu. Stacil ti este rok a bola by si bakalarka. Vies, vs nemusis mat, ale remeslo nemas, skolu si aspon zacala.k nicomu extra vztah nemas, len hladas nieco, kde zarobis a napada ta profesia psychologa, to je uplne odveci...skus sa sama zamysliet nad tym, ci ta praca v obchode bavi, ak ano, ostan pri tom. Ak nie, studuj dalej.

vakaveronika
10. feb 2024

Ja som dokončila VŠ učiteľstvo SjL a ES a robím teraz prvýkrát učiteľku. Ale ja som si dávala pozor, aby som tú školu ozaj dokončila.

anetka34
10. feb 2024

@hasiku Do štátnej správy musíš mať známosť. Robila som tam pred materskou, cez známu, nech mi nikto nehovorí, že sa to bez toho dá, pretože sa to nedá. Cez materskú mi známa povedala, že musím mať VŠ, tak som začala už počas rodičovskej študovať. Vymenila sa vláda a pod známou sa "zatriasla stolička". Mňa prepustili, vraj rušia moje miesto. Nová vláda si vytvorila nové miesta. Ale ja som VŠ ekonomickú dokončila celú, popri rodičovskej a potom popri práci u súkromníka diaľkovo. Ale ekonomická mi bez protekcie bola vlastne na nič. U súkromníka som mala veľmi nízky plat, omnoho, omnoho nižší ako učiteľ.
Autorka: Učiteľstvo je super, uplatníš sa určite aj bez protekcie. Máš základy, už si to študovala, bude sa Ti ľahšie učiť a máš k tomu vzťah. Ja by som určite v Tvojom veku skúsila učiteľstvo. Vráti sa Ti investovaný čas, do 65 rokov máš prácu.

geby007
10. feb 2024

Môžete mi prosím napísať súkromnú správu? O niečom by som vedela pre vás 🙂 Ďakujem