Výber práce priateľa

priezvysko
3. jún 2024

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu. Moj priateľ nedávno zmaturoval spolu s urobením elektrotechnickej vyhlášky paragraf 21 a rozhoduje sa čo teda daľej. Od malička však túžil byť rušňovodičom a rozhoduje sa teda najmä medzi týmito dvomi povolaniami.(baví ho aj elektrika)
Čo sa týka rušňovodiča tak on je vnímavý a citlivý človek a mal v minulosti aj ťažšie psychické obeobia a obávam sa že by mal veľké problémy spracovať že by niekoho zrazil a mával by obrovskú únavu z toľkého sústredenia. Nemôže si to však ani vyskúšať pretože ak si chce robiť tú školu tak sa musí na pár rokov upísať železniciam. Takisto mi na tom nebude vyhovovať že by pracoval cez víkendy a po nociach nakoľko som veľmi rodinne aj romanticky založená a chcem byť veľa pri ňom aj keď už budeme chodiť do práce a mať rodinu.
S elektrotechnikom síce by mal vyšší plat a ale to sa zase obávam bezpečnosti nakoľko ho môže po malej chybyčke z nepozornosti prúd aj zabiť…
Viete prosím poradiť aká práca je vhodnejšia a relatívne bezpečnejšia pre rodinný život? Ďakujem pekne za každú odpoveď

tundra
3. jún 2024

@priezvysko tak s takymto pristupom,nech sedi doma pri tebe,ved co,ked ho nahodou vonku zrazi auto, alebo si zlomi nohu...🙄🙏

majka36912
3. jún 2024

Myslim, ze na pracu rusnovodica nepotrebuje priamo skolu, zeleznice si tych ludi teraz uz zaucaju same. Ak prejde pohovormi, dalej by mala nastupovat psychologicka prehliadka, na niektore funkcie aj zdravotna, ale to v zavislosti od konkretnej pozicie. Ak uz mal v minulosti psychicke tazkosti, je dost mozne, ze psychotesty nespravi, resp. mu daju odklad. Treba ratat, ze psychotesty trvaju niekolko hodin a nasledne je este ustny pohovor s dopravnou psychologickou, takze ak by na to skutocne nemal, dalej ho nepustia, cize neuzavru s nim pracovny pomer.
Moj partner je tiez elektro a v pohode. K zlozitejsim veciam ho aj tak ako cloveka bez praxe len tak nepustia, bude pracovat pod dohladom nadriadeneho a bude sa riadit jeho pokynmi. A ak sa uchyti, nikdy nebude mat nudzu o pracu a financie. Aspon to je moj pohlad na vec. Nerob si zbytocne starosti a viac mu doveruj 🙂

tiika
4. jún 2024

@priezvysko cítiť z tvojho prispevku veľké obavy. Všade sa môže stať niečo. Pracovala som však niekoľko rokov s mnohými elektrikarmi a nikdy sa žiadny úraz po zasiahnutí prúdom nestal, ani o žiadnom neviem, kto by take niečo spomínal.
To skôr hrozí, že spadne z rebríka, zle stúpi na niečo na stavbe a iné.

1ryba
5. jún 2024

Nechaj priateľa v prvom rade dýchať a nechaj ho nech si vyberie prácu, akú chce robiť on. Nie si jeho mama, aby si za neho rozhodovala. Neviem si predstaviť tlačiť na maturanta s rodinným životom. Veci v živote často nie sú tak, ako by sme chceli a ako si romanticky predstavujeme. Realita býva oveľa tvrdšia, ako si vy mladučkí viete predstaviť.

jankasmejka
5. jún 2024

@priezvysko ležať doma na gauči, len pozor, aby z neho nespadol 🙄🤔