Výber práce môjho priateľa

priezvysko
3. jún 2024

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu. Moj priateľ nedávno zmaturoval spolu s urobením elektrotechnickej vyhlášky paragraf 21 a rozhoduje sa čo teda daľej. Od malička však túžil byť rušňovodičom a rozhoduje sa teda najmä medzi týmito dvomi povolaniami.(baví ho aj elektrika)
Čo sa týka rušňovodiča tak on je vnímavý a citlivý človek a mal v minulosti aj ťažšie psychické obeobia a obávam sa že by mal problémy spracovať že by niekoho zrazil a mával by obrovskú únavu z toľkého sústredenia. Nemôže si to však ani vyskúšať pretože ak si chce robiť tú školu tak sa musí na pár rokov upísať železniciam. Takisto mi na tom nebude vyhovovať že by pracoval cez víkendy a po nociach nakoľko som veľmi rodinne aj romanticky založená a chcem s ním tráviť čas aj keď už budeme chodiť do práce a mať rodinu.
S elektrotechnikom síce by mal vyšší plat a ale to sa zase obávam bezpečnosti nakoľko ho môže po malej chybyčke z nepozornosti prúd aj zabiť…
Nájde sa nejaká žena ktorá vie aké je to mať za manžela buď rušňovodiča alebo elektrikára a vie popísať aké to je a akú rutinu doma majú?
Viete prosím poradiť aká práca je vhodnejšia pre rodinný život? Ďakujem pekne za každú odpoveď

janai1
3. jún 2024

@priezvysko načo to tu dávaš 2x?

zuzika87
4. jún 2024

Ako v každej práci hrozí riziko toho ze sa niečo stane, nielen v týchto 2 odvetviach ktoré si vybral tvoj partner, co sa týka rušňovodiča, mam blízku osobu ktorá túto prácu vykonáva a ak ty spomínaš ze mal priateľ ťažké psychické obdobia neviem ci to je práca pre neho, každopádne by aj tak musel prejsť psychotestmi... A čo sa týka teba je pekne ze si rodinné založená atď, ale diktovať niekomu koho vraj ľúbim aby si hľadal prácu kde sa nerobia nočné atď lebo ty s nim chceš byť je sebecké, to aj on tebe prispôsobuje všetko lebo ty si romantická? V hľadaní práce ho máš podporiť a nie hneď negovat lebo ty chceš to a to... A o sa práce elektrikára týka myslím ze na psychiku je toto oveľa iný a ľahší level ako robiť rušňovodiča, a ty nepremyslaj toľko co by sa mohlo zle stať lebo to sa môže vždy a vsade

heleninamama
4. jún 2024

Verím, že 19 ročný chlapec má rodičov a tí na neho ešte stále dohliadajú. Oveľa väčšie riziko ako v nesprávnom výbere práce vidím v nesprávnom a hlavne predčasnom výbere partnerky. Ešte len začína žiť, je dôležité, aby sa našiel, dozrel, nie ostal v područí evidentne majetnícke, rovnako nevyzretej ženy, ktorá už teraz myslí predovšetkým na hniezdenie.
Nech chlapec začne pracovať tam, kde ho to ťahá a kde má možnosť, keď sa mu práca nebude páčiť, môže ju jednoducho zmeniť. Má čas a takých zmien v živote ešte príde veľa. A vymeniť môže aj Teba, aj plány o súkromí, rodine, deťoch. Na to pamätaj, netlač ho do ničoho a ani Ty nerob neuvážené kroky.

buberova
4. jún 2024

Ten elektrikár je v pohode a je po nich veľký dopyt

biaa
4. jún 2024

@zuzika87 ako toto mi nedalo, akože diskutovať niekomu koho ľúbiš že nechceš aby robil nočné je sebecké? Prepáč ale na Slovensku sú tie nočné tak na houby platené, že ani ja by som to chlapovi nedovolila 🙂 aby sa mi v praci flákala po nočných za také drobné a ešte nehovoriac o tom aké je to nezdravé robiť nočné. Keď nemusí na nočné nepôjde a aj keby musel našli by sme iné riesenie

biaa
4. jún 2024

@priezvysko takto ti poviem, kamarátky chlap robil rušňovodiča a nerobilo to dobre. Ona bola teda veľmi zhovievavá, podporovala ho. Nehovorím že je to prípad tvojho priateľa, ale jej priateľ z dlhých chvíľ na nočných začal poletovať iné ženské a kolegyne 🙂 nehovorím že keď chlap robí denne tak je automaticky svätý to nie.

Ale príležitosť robí zlodeja, teda mi príde že týmto sa im pekne prihráva k tomu aby sa chovali jak hovädá . Čo sa týka elektrikára je tam riziko, avšak je to dobre platená práca nehovoriac o zahraničí 🙂 takže keď to študoval byt ním premýšľam hlavou. To že si chce splniť sen je síce pekne to je jedna vec, praktické hladicsko zas druha .

biaa
4. jún 2024

@biaa * diktovať

vanilkovazmrzka
4. jún 2024

V prvom rade by sa mal rozhodnut on sam co chce, nie ze ty mu vyberies co tebe vyhovuje.

priezvysko
autor
4. jún 2024

Ahojte, dodavam len to ze ja som urcite za to nech si vyberie to co on chce samozrejme ale on sam mi povedal ze nevie si vybrat. Keby je si isty ze nieoc chce robit samozrejme nebudem mu to vyhovatat. Tato sprava nieje myslena len ako za mňa ze mu chcem vybrat ale aj pre neho aby si pozrel názory ostatných na tieto zamestnania v buducnosti. Tak preberame benefity a rizika. Normalne sa ma pyta na moj nazor a aj on mi hovori svoje obavy. On je tiez rodinne zalozeny a preto rozmysla aj financne aby v buducnosti vedel financne zabezpecit rodinu no zaroven mal pracu co ho bavi aby bol spokojny. Takze aj on sam riesi toeto veci a keby aj teda neskonci so mnou tak pravdepodobne by chcel mat rodinu aj s niekym inym a riesil by toto tiez. Kedze ako pisete je mlady a este neskuseny tak sa boji ze napriklad pojde hned toho rusnovodica a bude musiet 5rokov tam praocvat aj keby hned zisti ze to nieje pre neho. On sam chce bediet co ke skratka lepsia praca

rozkvet1
4. jún 2024

@priezvysko ja ta úplne chápem. Tiež by som nechcela partnera ktorý je viac v práci než so mnou. Načo taký vzťah nevzťah. Každopádne brániť mu nemôžeš noo. Snad sa radšej rozhodne pre toho elektrikara keď už to vyštudoval

sense
4. jún 2024

A aká práca by bola podľa teba pre tvojho partnera vhodná...

Môj partner je rušňovodič. Vlastne obaja pracujeme na železnici. Aj keď nie na Slovensku. Áno je to práca skoro ráno, neskoro večer, víkendy, sviatky, piatky.... Takže k tejto práci musíš mat vzťah a musí ta baviť....A musíš vedieť robiť pod tlakom.
A to akoby reagoval keby niekoho zrazí nevieš nikdy dopredu... Mam kolegov ktorý za 40r kariéry niečo také nezažili a mame kolegov ktorý ešte ani skolu neskončili a trafili hneď 3x, ja som to zažila raz za 13 rokov. ....rovnako aj každý takúto traumu spracuje inak, niekto s tým sekne úplne, niekto to berie ďalší deň s "humorom"
Ak chce ale robiť od pondelka do piatku 8,5 hod a padla nech robí elektrikára...

iwesska
4. jún 2024

Clovek,co vystuduje elektrotechniku sa predsa nemoze bat prudu🙈 Na to to studoval,aby poznal bezpecnostne normy predsa. Moj otec je elektrikar, poznam aj inych. Su to ludia niektori uz v dochodku a vsetci ziju. Ako elektrikar so zivnostou sa moze mat kralovsky,pricom si sam moze urcovat pracovnu dobu.

jesenzima
4. jún 2024

@priezvysko nechaj ho, nech si vyberie prácu sám 🙄 inak, keby mi môj partner "zakazoval" prácu, lebo chce mať romantiku a voľné víkendy, asi by nám to moc nefungovalo ..

marianarem
4. jún 2024

@priezvysko Ja by som si pre psychicky nie uplne stabilneho cloveka vybrala elektrikara, rusnovodic moze byt naozaj prilis, plus rozhadzany spanok kvoli nocnym to moze zhorsit.
S tym prudom je to tak, ze kazdeho elektrikara niekedy kopne, ono.to nie je zase az take smrtelne, ze kopne raz a koniec. Mojho muza koplo ako 7rocneho a nebolo to az take hrozne. Zavisi to od toho, kde stojis, coho sa este drzis, ake napatie atd. Ale elektrikari vedia pravidla, ono zase nekope ich to kazdu chvilu, vedia si dat pozor, su na to vyskoleni.

kleopatra114
4. jún 2024

Porovnávaš dve neporovnateľne povolania . Pre mna je jasná voľba elektrikár - z kazdeho pohľadu .

lenkakravcova
4. jún 2024

@priezvysko za mňa elektrotechnik je lepšia práca.
Bude mať roboty na mesiace dopredu. Keď sme na dom hľadali elektrotechnika tak sme museli čakať.
Môj muž je v IT ale tiež má strednú elektrotechnickú - a dodnes ľutuje, že si neurobil tie elektro certifikáty, lebo síce vie zapojiť zástrčky atď ale nemôže si to urobiť sám doma bez toho aby to niekto okontroloval a dal pečiatku (pred kolaudáciou).

S tým čo má tvoj priateľ, sa môže už teraz zamestnať v elektrotechnickej firme. Postupne si ešte dorobiť nejaké certifikáty vyššie a na živnosť pracovať. Nemusí ani ďalej študovať. Vpodstate už môže zarábať. A to je tiež dosť výhoda.

mk1111111111
4. jún 2024

Viac moznosti v zivote mu poskytne praca v oblasti elektro. V tom moze aj podnikat a tal si urcovat a riadit svoj zivot sam.
Rusnivodic sa musi narodit, ako rusnovodic a tym aj zit.
Tak z toho vychadza, ze elektrikar

cacianka
4. jún 2024

To že ty si romantická, prd pomôže tvojmu priateľovi.
Radšej nech robí ako elektrikár, možno aj na železnici a časom keď získa prax, prehľad, dospeje, má možnosť riešiť aj povolanie rušňovodič. Všetko v rámci firmy.
ŽSR je solídna firma, všetky práva zamestnancov dodržuje, výplaty načas, majú dobré a silné odbory, o prácu núdza veru nie je.

januska12323
4. jún 2024

Nevymýšlajte a nech ide robiť elektrikára. Je to jedno z remesiel, v ktorom keď bude dobrý zarobí od začiatku dosť aj pre rodinu.

vanilkovazmrzka
4. jún 2024

@iwesska tiez mi pripada absurdne bat sa toho ze ho zabije prud. Ved od tohoho je profesional, aby vedel presne co ma robit tak, aby jemu ani inym ten prud neublizil. To tak ja sa mozem bat, ked neviem ktory kabel co znamena a ci sa ho mozem chytit.

iwesska
4. jún 2024

@vanilkovazmrzka To sa moze aj lekar bat operovat,ze nieco skazi a clovek umrie, sofer,ze zomrie pri kazdej jazde, hasic,ze zhori....Toto su take uvahy🙈