Voľno medzi zmenami

7. aug 2024

Dlho som bola živnostník,takže sa nevyznám a ani Google nepomohol.Viem v skratke,že 12hod medzi prácou treba voľno.Vec sa má tak,mám 35h úväzok.Ale robím deň/noc,stále dokola.Tak mi vyjde 5 smien 12hod v týždni.A po nočnej teda prídem ráno a hneď ďalší deň mám rannú dvanástku.Nemalo by byť v týždni 48hod súvislý oddych?Niečo také som čítala,ale zákon som nenašla.Tak mi vzniká aj množstvo nadčasov,ktoré nemám zaplatené.

veronika2316
7. aug 2024

No keď som robila v nemocnici mala som 20 služieb po sebe deň, noc...nadčasy nepreplatene

petamich
7. aug 2024

Pokial ja viem, medzi zmenami musi byt 12 hodin

Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny minimálny odpočinok v trvaní 12 po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín a mladistvý zamestnanec aspoň 14 hodín v priebehu 24 hodín.

Ak mas 35 hodinovy uvazok ako ti moze vyjst 5 zmien po 12 hodin? 🤷‍♀️

markusrasford
7. aug 2024

2 denne 2 nočné 2 dní voľno

tiika
7. aug 2024

Odísť z prace alebo kontaktovať IP?
Tebe dali skrátený uvazok ale robíš plny aj s pravidelnými nadčasmi, ktoré ti nepreplacaju.

Problém nevidim len s voľnom ale hlavne s vypočítavostou zľa.

Odpocinok v týždni si môžeš pozrieť tu https://www.lewik.org/term/6361/nepretrzity-odp...

laura164
7. aug 2024

V nemocnici je to normálne, preto som odišla odtiaľ. Ja som dokonca mávala služby aj také, že ráno som skončila o 6 a večer o 18 som začala ďalšiu 12tku.. to bol masake. Inak v pohode dávajú 10 služieb denná, nočná a 1 deň voľno a potom zase 10 služieb a dookola

janai1
7. aug 2024

No však to je potom 24 hodín a nie 12 medzi zmenami

autor
7. aug 2024

@petamich veď preto mám aj nadcasy

autor
7. aug 2024

@janai1 ide mi o to skôr po tej nočnej.Donekonecna sa nedá takto fungovať,človek nevládze.

janai1
7. aug 2024

No však to píšem. Ak ráno končíš nočnú a ideš ďalší deň na dennú tak to je 24 hodín.

autor
7. aug 2024

@laura164 alebo ak takto podobne.Kazdy týždeň mam cez 55 hod. Za pol roka to je obrovské množstvo nadčasov,ktoré nepreplatia,ale ani ich nemôžem čerpať,nemal.by kto robiť

petamich
7. aug 2024

Zmena zamestnavatela? Co ine poradit 🤷‍♀️

autor
7. aug 2024

@janai1 áno,ja ti rozumiem. Len či neexistuje nejaký limit koľko tých hodín v týždni môže byť naviac ak robíš nočné.
@petamich áno, samozrejme uvažujem nad tým. Ale najprv som chcela ísť cestou dohody a navrhnúť aspoň o jednu smenu menej, a hľadám o čo sa oprieť a čím argumentovať. Odísť je vždy najľahšie a práca ako taká ma baví.

autor
7. aug 2024

@tiika plný. Ďakujem,pozriem to

luccija
7. aug 2024

To potom za koľko na hodinu robíš?ako je možné, že ti ich nepreplatia ani nemôžeš mať voľno?veď buď jedno, alebo druhé.
Tiež som po nočnej išla druhý deň na 12 tku, ale len výnimočne je to ťažké psychicky aj fyzicky, lebo po nočnej sa tak nevyspis.Pytaj si od nadriadeného preplatiť smeny navyše, alebo súvislé volno

gabika0825
7. aug 2024

Máš tým pádom pravidelny pracovny čas, či robíš aj vikendy? Ak robíš vikendy tak máš nepravidelný pracovny čas a vtedy je oddych medzi jednotlivými smenami min. 8 hod. Pri pravidelnom je to 12 hod. Ísť z nocnej na rannú mi príde totálne mimo, čiže porozprávať sa s nadriadeným ktorý vymýšľa tieto rozpisy je na mieste a ak bude problém tak by som odisla

casavina
7. aug 2024

Ja som tak robila 12ky na pošte... deň, noc voľno a hneď deň noc... voľno ráno po nočnej ten deň a ďalší deň už denná... úplne "super" bolo keď mi z denných urobila vedúca nočné a to bolo o drzku 😤 alebo keď som mala dennú a 2 nočné, voľno a opäť nočná 🙈

bibina32
7. aug 2024

U nás je to deň, noc v práci, dva dni voľno.

niekto2hy
7. aug 2024

,,Kazdy týždeň mam cez 55 hod. Za pol roka to je obrovské množstvo nadčasov,ktoré nepreplatia" Chodis ,,zadarmo" do prace?

luccija
7. aug 2024

Každý týždeň máš teda 20 hodín nadcasu nechcem vedieť koľko to je ročne.Ak by niekoho prijali musia mu dávať mzdu, odvody pýtaj si preplatenie nadcasy

nelca84
7. aug 2024

Zamestnavatel porusuje viacero ustanoveni zakonnika prace. Nedodrzany odpocinok, nadcasy nad ramec zakona, navyse ti ich ani nezaplati. Prepac, ale preco tam vlastne robis? Navyse, ty nie si povinna robit ziadne nadcasy, ale ze ziadne, presne 0,0. Kedze mas kratsi pracovny cas. Odpracuj svojich 35 hodin a cav a pa. Alebo odtial odid.

martinkatinka
7. aug 2024

Mna by zaujimalo, ze co mas na vyplatnej paske... Kolko tam mas uvedenych hodin?

rozculena
7. aug 2024

to kde sa takto porušuje ZP???????????

autor
7. aug 2024

@martinkatinka iba fond

autor
7. aug 2024

@rozculena štátne zariadenie

martinkatinka
7. aug 2024

A mate nejaky dochadzkovy system, kde zaznamenavate kolko ste v praci?

rozculena
7. aug 2024

aj pre nich platia zákony,IP a nejaká TV by si na tom možno zgustli