Vlastný obchod - pre a proti

angvis
17. feb 2024

Dobrý večer
vždy, keď hládám na niečo odpoveď skončím tu na MK🙂 Nie je tomu inak ani dnes, rozhodla som sa skúsiť šťastie a opýtať sa na váš názor, skúsenosti.. Vlastním nebytový priestor na celkom frekventovanej adrese (s vlastným vstupom) v Bratislave, no som single mama a investične som schopná pokryť cca 6000 euro na nákup tovaru, základné zariadenie. Takže bieda🙂 Neviem vôbec odhadnúť riziko a nádej na úspech, zvažujem vinotéku - keďže široko ďaleko žiadna nie je… len tým, že som na malého sama, nemôžem tam byť do večera, musela by som mať zamestnanca na výpomoc, čiže asi minimálne 30 ľudí denne by tam muselo spraviť nákup aby bol aspoň minimálny výnos.. Je toto reálne? Riskli by ste niečo takéto? Ako zistím či mám nádej na úspech? Zariadenie viem vybaviť za 1000 euro keďže som interiérový designér, viem to šikovne vymyslieť za lacno, zvyšok by bol nákup tovaru a ešte zvažujem zamestnať tam Zťp kamarátku s príspevkom.. Ďakujem za každú radu, tip, tie čo máte obchod - ako sa Vám to oplatí, kde mám začať… nečakám milióny, naopak, stačí, ak by ma len čiastočne uživil a k tomu by som si našla prácu na doma.. Ešte raz ďakujem ❤️

demko2000
17. feb 2024

@angvis
Uspeješ iba ak máš pri sebe zákazníkov Rómov, myslím tým otvor si predajňu potravín. Vínotéka ta ne výživy! Rok potiahneš ale na druhý začínaš platiť odvody a to už nie je také krásne.

berenika39
17. feb 2024

Ahoj, klíčová je tato tvoje. myšlenka - čiže asi minimálne 30 ľudí denne by tam muselo spraviť nákup aby bol aspoň minimálny výnos.. to je dobrá cesta, jak se dopočítat. JAká je marže? Máš dodavatele? Obrovská položka je nájemné a ti odpadá, to je velké plus.
Vinotéky jsou teď oblíbené, u nás v ČR fungují výborně, vím, že to není směrodatné, ale víno je komodita, která má budoucnost, není to žádný výstřelek. Pokud máš zjištěné, že v okolí nic podobného není, zkus. Varianta, že pokud by to nevycházelo dobře, můžeš zboží prodat a prostor pronajímat, velká výhoda, že je to"tvoje". Kdo nic nezkusí, nic nezkazí. Držím palce.

matovicova
17. feb 2024

@angvis radšej to prenajmi

katuskamala1
17. feb 2024

Nechces ist radsej do najmu? Napr nejakej kadernicke a popri tom predavat vlasove doplnky,vitaminy.. alebo nejaku zienku co sa zaobera liecenim napr akupunkturov, siacu a pod a popri tom predavat napr dottera oleje ci čaje..

ahhola
17. feb 2024

Vinoteka je malo... Kaviaren, zakusky a k tomu vinko? A to vino kde by si brala? Skalica, Straznice, Dolany, Modra?

roja01
17. feb 2024

Ja vlastny obchod neodporucam. 30 zakaznikov denne x 26 dni mimo nedeli je 780 mesacne pri tovaru, ktory nutne k zivotu netreba je dost.
Ked nehnutelnost prenajmes, mas cisty zisk.

mistymay33
17. feb 2024

@angvis my mame vinoteku Matyšak blizko pri dome a chodi na na moje prekvapenie dost ludi. Vidim tam denno denne chodit tych istych zakaznikov na capovane vino. Urcite tam pride denne 30 ludi.

megg1
17. feb 2024

@angvis nie, do vinoteky chodieva malo ludi. Vino ako take si vacsina kupi inde, vo velkoobchodoch. Mozno max taky co sa zastavia na vino, no posobit to bude skor ako krcma, nez by si sa zamerala na predaj kvalitnych flaskovych vin...

6mia6
17. feb 2024

U nás je vinoték ako maku a žijú.... Kopec ľudí pije, pijú denne. Sudove vína kupujú na litre. Bohužiaľ mám známych, ktorí si kúpia 10 litrov vína na víkend. Pochybujem, že sú jedini. Ak žiadna vinotéka v okolí nie je prečo nie.
Protiklad, ja som napríklad nikdy vo vinotéke nebola.

taminka1986
17. feb 2024

@angvis ja by som do vinoteky nesla. Prenajat ked tak a mas ciste prachy. Si interierovy dizajner,naozaj ti treba vinoteku?

angvis
autor
17. feb 2024

Ďakujem veľmi pekne za odpovede, nechcela som zachádzať do podrobností, ale problém s prenájmom je ten, že potrebujem priestor čiastočne využívať ako ateliér, to by som asi nikoho nenašla, kto by mi tam asi dovolil “loziť”, preto ma napadlo takto to prepojiť. Víno je moja vášeň, nie je to čisto len pre “zisk” ale zasa stratová byť nechcem🙂 Nechcem sa vrhať do kaviarne, tých je naokolo neúrekom ( mám to v centre mesta) plus bojím sa že jedlo = rovná sa expirácia, hygiena, etc, ak by som z toho mala aspoň 500 euro pre seba stále by som to brala ako úspech, ozaj nečakám zázraky, napadlo ma presne že čapované víno, aj nejaké bio víno ktoré sa nedá kúpiť v potravinách, možno pár bioproduktov ako kozmetika, domácnosť ale ozaj len ako doplnok, ďakujem vám za vaše názory veľmi ste mi pomohli

berenika39
17. feb 2024

@angvis Podle mě moc dobře víš, co děláš. Mám obchod, nevařím z vody. Nehrozí ti žádné obrovské riziko, jestli tě to baví, jak píšeš, je to skvělej nápad. Dělat to, co tě baví, sama, je ohromné plus pro život. Mám to tak. Je fakt důležité, že je to tvoje, protože pokud se nebude rok dařit, máš možnost, jak to změnit.

angvis
autor
17. feb 2024

@berenika39 Ďakujem ti ❤️❤️❤️

liv1
17. feb 2024

Ahoj ak chces, napis mi sukromnu spravu. Mozno ti poradim

angvis
autor
17. feb 2024

@6mia6 Ďakujem za názor, teda 10 litrov vína na víkend je aj na mňa veľa🙂 Veru preto som chcela vedieť aj váš názor, sama neviem ako ľudia fungujú, tak to je teda poriadna spotreba

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
berenika39
17. feb 2024

@sheila121 přesně, když se někdo snaží se dostat na vlastní nohy, pracovat, živit se sám bez podpory státu - je to divnéééé

angvis
autor
17. feb 2024

@sheila121 haha ale chápem to, je to najistejšie v tejto dobe, viem že je ťažké rozbehnút biznis po covide, veľa známych to zabalili, inflácia etc.. na druhej strane nemám auto, nechodím na drahé dovolenky, vravím si možno ak prídem o nejaké peniaze stále si poviem že som to aspoň riskla..

viestta
17. feb 2024

Chces vinoteku, teda kvalitne vino pre ludi, ktori to vedia ocenit a dokazu ho zaplatit a ty ho musis vediet zohnat alebo len predajnu vina pre beznych smrtelnikov? Lebo to je set sakra rozdiel a podla toho sa aj musis zariadit. Lebo bezny smrtelnik si flasu vina kupi aj v Lidli, znalec chce kvalitny tovar, dobre ofukovany od vinara az po toho, kto mu poda flasu cez pult.

angvis
autor
17. feb 2024

@megg1 ďakujem za názor, áno presne som si toto vravela, že veď víno si kúpia v Lídli 🙈🙈 preto som zvažovala čapované a možno bio víno, také čo by nekúpili v potravinách ale fakt neviem..

angvis
autor
17. feb 2024

@viestta ano presne ako píšeš to práve zvažujem,
bojím sa ale že ak to bude len pre “fajnšmekrov”odradí to veľa “normálnych” ľudí, naopak, ak to nebude ničím extra odlišné proste si to kúpia v obchode

ahhola
17. feb 2024

No problem s vinom je nadbytok, ako zo vsetkym. U nas je este od Vianoc 5 flias, co podostavali v robotach a len sa ulozilo k vinu predtym🤣u nas sa vino pouziva ako obezivo a ked sa zabudne, co je od koho, mozno sa stane, ze flasu co sme dostali omylom vratime. Aj u syna sa vino susi aj mesiac v chladnicke a minule ho vylial do drezu, to som do neho nahucala, ci sa taka uslachtila tekutina leje do odpadu, ci nemohol podliat maso. Tak ale mozno su ludia, co si kupia znackovu 0,7micku vinka... Nieco k tomu vymysliet na zahryznutie, syr, prsut, praclik..domaci chlieb.. . Ze by sa tam dalo aj posediet, pozvat niekoho. Kto chce vino na opijas, kupi v lidloch... 🍷🍾🍸

megg1
17. feb 2024

@angvis ale na bio vino ti pride raz za cas jeden dvaja ludia...kvalitne flaskove kupia ozaj aj v lidli, spravis si z toho krcmu, ak budes chciet zarobit aspon ako tak na sidliskovych alkacoch a to neviem ci chces...vinoteky mali zmysel kedysi, ked na kazdy tovar bol extra obchod...teraz uz taketo specializovanejsie obchody maju vyznam len ak su samy silnou znackou a uz dlho na trhu...

neviem aky velky priestor to je, ale mozes ho dat do najmu a mat pasivny prijem. Prenajmy ho kozmeticke, kadernicke, alebo najlepsie zubnej ambulancii a mas o prijem postarane...ty sa samozrejme popritom zamestnaj, ale istotu prijmu budes mat...

angvis
autor
17. feb 2024

@ahhola presne takto uvažujem, všeobecne obdivujem všetky obchody že z čoho fungujú.. to všetci maju bohatých rodičov čo to platia? Koľko prázdnych galantérii, kadejakych butikov, aj kaviarni kde posedká pár ľudí, vôbec nechápem z čoho to zarába..len personál zaplatiť, mať to všetko čerstvé, nechápem to.. A reálne chodím denno denne okolo a pár ludí

luxus10
17. feb 2024

pridaj k tomu bonboniery, darcekove balenia vin, a ZASIELKOVNU, packeta, aj dpd...pripadne odberne miesto notino...bude tam chodit viacero ludi...

angvis
autor
17. feb 2024

@megg1 ďakujem za názor, toho som sa bála, či by takéto dačo prežilo… na ochlastávanie som to nechcela ani nemôžem je to v obytnom dome asi by ma poslali susedia do kelu🙂 na zastavenie sa na pohárik ale nie krčma, to je fakt

veronkaxxx
17. feb 2024

Nenechaj sa odradiť a riskni to 🙂. Veď keby sa ti nedarilo tak priestor môžeš prenajímať aj potom nie?

daniela2202
17. feb 2024

@angvis ani to neskúšať , radšej to posunúť niekomu inému a ťažiť z prenájmu

berenika39
17. feb 2024

@daniela2202 Proč konkrétně ?

lalenka33
17. feb 2024

@angvis my sme malé okresné mesto a máme 1 takúto vinotéku, presne v nebytových priestoroch paneláku, samostatný vchod. Funguje už pár rokov. Majú veľký výber fľaškových vín aj sudové čapované. Čapované kupuje kopec ľudí na litre na svadbu, oslavu, ples. Majú napríklad čapovanú pálavu, tramín , ja osobne si chodím na jahodové víno, v minulosti mali aj broskyňové, čučoriedkové. Vždy majú na nejaký druh čapovaného akciu. Vôbec tam nechodia alkáči a nevyzerá to ako krčma. Pár krát som tam stretla starších pánov, čo tam stali a pili deci vínka. Ked máš priestor dala by som pár stolov a barové stoličky. U nás čapujú do plastových pohárov. Vždy dá aj ochutnať. Okrem toho tam predávajú aj čapovanú medovinu. Medovinu aj vo flašiach. Tiež rôzne medy od včelára, voskové medové sviečky, ozdoby, peľ, džúsy, nealko, pivo, pár sladkostí, niečo slané a také darčekove predmety ako poháre, tričká, lampiony štastia, take darčekové fláše k 50, novomanželom, s bocianom k narodeniu dieťaťa atď.., a tiez majú prírodnú kozmetiku. Veľa spraví aj to, ked sa staneš výdajným miestom. Ja tak chodím u nás do bio obchodíka a vždy aj niečo kúpim,, keď už som tam a niečo ma zaujme.
A ešte teda ako jediný u nás majú v sezóne burčiak. To si každý rok chodím kúpiť si segrou 2 deci do pohárika a vypijeme tam, pokecáme s predavackou alebo cuckáme cestou domov, bývame nedaleko.