Vlastná s.r.o. a plat

mamazuk
26. aug 2024

Ahojte, nie je tu nejaká učtovníčka čo by vedela poradiť ohľadne sro a platu?

Máme sro a manžel je v nej zamestnaný a ja mám živnosť ktorú na sro fakturujem. No teraz idú zase zvyšovať odvody pre živnostníkov a ja neviem či sa to už reálne oplatí byť živnostník.

Oplatí sa platiť si malú mzdu a žiť z dividendov?

michaelam2
26. aug 2024

@mamazuk tak toto velmi zalezi od vasich prijmov, vydavkov, zavazkov, vysledku hospodarenia atd…uctovnicka vam to vie vsetko prepocitat a poradit, treba si dohodnut stretnutie a ist sa porozpravat. Akakolvek ina rada je tu zbytocna, kedze nikto z nas nema pred sebou vase danove priznania.

melanta
26. aug 2024

Presne ako píše @michaelam2 všetko záleží na číslach. Mne sa živnosť neoplatí. Preto mám s.r.o. a vyplácam si zisk. Máte určite účtovníčku, tá pozná vaše čísla. Nech vám to prepočíta a poradí. Za to jej predsa platíte.

mamazuk
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
betulinka1
26. aug 2024

@mamazuk ak nezvýšia dane za dividendy tak Ano. Ale podla mna ani tie nenechajú len tak. Vies ono si treba uvedomit, ze platit si mzdu a odvádzať dane a nie len v minimálnej vyske odvodov je aj o tom, ze ked ostaneš PN dostanes peniaze, ked ostaneš OCR tiez budes mat peniaze, tvoje dieta dostane sirotské, keby nieco, ty invalidny, keby nieco. Na toto sa niekedy zabúda. A ak si niekto neplati odvody, tak ja neverim, ze si odvádza 40% prijmu na horsie obdobie. Ak pojdes do minimalnej mzdy, resp. čiastočného úväzku kvoli odvodom, tak potom su najlepsie riesenie dividendy. Zatial. Ale urcite si vytváraj finančnú rezervu aspon na 12 mesiacov bez akéhokoľvek prijmu. Ale to je vyhoda pre teba. Nevýhoda pre sro, ktora si znižovala danovy zaklad, tvojmi faktúrami. Nebude mat tvoje faktury, Cize ma viac prijmu, ktory bude zdaňovať a potom este dan z dividendy. Tu sa mozes pobyhovat v cislach takych istých ako ked si nechas živnosť.

lienka.7
26. aug 2024

@mamazuk plus mínus ti to vyjde rovnako. Vsetko ma svoje za a proti, ako ti tu už napisali... Preto ti povedala účtovníčka, aby si si to prepocitala a rozhodla sa sama

mamazuk
autor
26. aug 2024

@betulinka1 však práve to rozmýšľam. Pri tom koľko bude zvýšené odvody v 2025 sa mi už oplatí ísť zase ako zamestnanec a mať cca 1200-1300 v hrubom. Ale keď budem zamestnanec v tej istej sro ako som fakturovala tak tiež im zostanú náklady na zamestnanca či?
A môžem ešte otázku prosím? mala by som začať platiť odvody do sociálky teraz v oktobri prvýkrát, keď ku koncu septembra zruším živnosť, budem musieť niečo doplatiť?

mamazuk
autor
26. aug 2024

@betulinka1 inak tie dividendy sú zvýšené na 10% už ☹

draik
26. aug 2024

Ak ste doteraz nevykonávali reálnu činnosť v obvyklej hodnote, ale len vyvádzali peniaze z sro, tak to nebol dobrý nápad ani doteraz. Zamestnanec je odvodovo drahší ako SZČO.

subartic
26. aug 2024

máte na živnosť taký predmet podnikania ako na s.r.o ? Ak áno , tak celé zle .