Ahojte, po 6 rokov RD od septembra môžem ísť pracovať. Momentálne si hľadám prácu už takto dopredu.
Kamarátka mi radí aby som išla do škôlky/školy robiť na kuchyňu, že by som bola všetky prázdniny doma s deťmi. Nech nie som sprostá a rozmýšľam že sa to oplatí, lebo x prázdnin počas celého školského roka a čo by som stresovala kedy kto bude doma s deťmi. Že takto by som mala stále voľno keď budú mať deti. Ako chápem bolo by to rozumné riešenie.
Lenže čo som pozerala v okolí nikde neberu na tie miesta, všetko je obsadené. Kamarátka hovorí že ženy sa tam držia zubami-nechtami.
Iné čo som našla voľné prac.miesta všetko je na smeny a to si neviem predstaviť ako voziť deti ráno a poobede pre ne.
Poraďte ako ste riešili prácu po deťoch?
Kucharky nemaju tolko volna ako ucitelky. Su thp . U nas v skole cez prazdniny normalne robia. Hoci maju skratenu dobu do 13 h. Robia velke upratovanie kuchyne, umyvaju okna… ak mas skolu, tak ist napr asistentku robit
Ake mas vzdelanie, prax? Asi od toho by som sa odpichla.
Zubami nechtami? Za minimálnu mzdu určite ..
nieje lepsie najst si lepsie platenu pracu a prazdniny vykrit tabotom alebo opatrovatelkou? tolko mam na konovi robi normalne full rime nemaju starkych etc a prazdniny davaju -byt v kuchyni v skole nieje easy ... ja som mala skvelu susedu co srtazila a ked sa odstahovala hladala som rozne denne tabory a kluby kde chodila
Kamarátka aj sama robí v tej kuchyni? Alebo len radí a domnieva sa? Ty máš nejakú prax na tuto prácu? Alebo vezmeš hocičo kľudne aj za minimalku a ide ti iba o to volno? Lebo ako ti tu radili, možno by si inde zarobila viac a bola schopná vykryť časť prázdnin tábormi/opatrovaním.
Mas v podstate moznosti taketo:praca z domu ty alebo muz, zverit deti cez prazdniny babkam, dat deti cez prazdniny do tabora(kamoska takto odkladala cely rok pre 3 deti dokopy cca 2000 eur aby vykryla leto),najst si pracu kde mas v lete volno.
Prázdniny sme vykryvali takto:
Júl: 2 týždne rodinná dovolenka
2 týždne tábor
August:
2 týždne u 1 babky
2 týždne u 2 babky
Ak nie su starí rodičia,tak opatrovateľka prip.prestriedas sa s mužom na dovolenke
Neviem odkiaľ si, ale v mojom okolí práveže stále hľadajú kuchárky aj pomocné sily do školskej jedálne. Asi to nebude taká práca snov, aj keď pr imalých deťoch, ak by som nemala inú možnosť, tak ju aspoň dočasne zoberiem.
My sme mali deti, my sme si museli poradit. 1 mesiac tu byvala skolka otvorena, druhy sme vyriesili my:
- spolocna rodinna dovolenka,
- par dni kazdy z nas sam s detmi
- kamaratska vypomoc
Do cca 5 rokov nasi odmietli zostat u babiek bez nas. Nesilili sme to, poradili sme si.
To je blbosť.."toľko voľna čo deti" majú LEN pedagogickí/odborní zamestnanci, a aj to nie úplne toľko, nakoľko minimálne prvý a posledný týždeň veľkých prázdnin chodia do práce.
Ale kuchárka je obyčajný zamestnanec, ktorý má 20/25 dní. Pokiaľ viem, keď nie sú deti v škole tak robia inventúru, čistia stroje atď
@andaluzia12 aj u nas na vychode maleesto sa drzia aj upratovacky v skolkach nemas sancu sa tam dostat. Stara skonci upratovacku posuva rodine miesto
Uz je tu x diskusii na temu nepedagogickyvh zamestnancov v skolstve a niektore stale mate mylne predstavy o ich dovolenke 🙉. Treba si sj nieco nastudovat o praci, o ktoru mam zaujem. Ujo Googl vsetko vie.
@slavomira236 u nas tiez tak - NZ, takze az take zle to nebude za tu minimalku, fakt velmi obcas niekoho hladaju (to zrejme dosli znami a rodina) - ale ten cas co napr. posledne hladali na skole upratovacku nesedi - plus prac dobu mala dost divne rozdelenu na doobedie a poobedie s prestavkou 2h co sa dobre pamatam co by matke s malym dietatom vobec nevyhovovalo.
@autorka, neviem ci je dost skoro hladat v juni ked chces zacat od septembra - ako v BA je to extra skoro ale v mestach ako vychod a zapad SK aj neskoro. U nas v NZ okrese prakticky praca pre matku ktora chce zacinat od 8:00 a koncit o 16:00 neexistuje. Vzdy budes mat cas kedy musis ist bud skor (na 6tu) alebo koncit ako thp o 16:30-17:00. Ak mas dieta v dedinskej skolke ktora konci o 15tej prakticky nemozne aj zaniest aj vyzdvihnut - je tu ohladom toho xyz diskusii, staci sa pozriet. Moj nazor - najidealnejsie byt manikerka, kadernicka, mejkapistka - tam si ty urcis prac cas a dni kedy a kolko robis. Deti vies stihnut (otazne je ci sa im aj venovat). V skolsve sa u nas baby hrnu na pracu asistentiek - mizerne platene ale casu kopec, zodpovednost voci ucitelom minimalna. Mozno to by bolo pre teba daco. Ak nie, tak uz len rodinu oslovit a najst skolu/skolku s dobrym casom kde zosuladis pracu
@petracandle u nás v jedálni sme mali dovolenku 5/6 týždňov , podľa veku . Je to práca vo verejnom záujme
Bola som vedúca ŠK jedálne . A áno nevykrylo to cele prázdniny samozrejme . Riešili sme to aj tak,že počas roka sme mali nadčasové hodiny ,ktoré sa čerpali ako náhradné voľno cez prázdniny .
Prípadne ja som mala aj dcéru v práci . Fakt ,že v ten deň sme tam len prišli ,uvarili kávu , upratala som si kanceláriu a šla domov . Rovnako moje dievčatá kuchárky . Záleží do akej veľkej škôlky a akého kolektívu sa dostane .my sme boli menšia jedalen spojená pre škôlku a školu . Letné prázdniny som si tam už nezažila
. No kuchárky sa ešte tešili na prázdniny . Že prídu ,dajú kávu , umyjú pár veci ,a idú domov ,hoci s tichým súhlasom si miesto 3 hodín napíšu celý deň... Ja si reálne ani neviem predstaviť ,čo by sme robili v tej kuchyňi v lete . Umyté všetko bolo za jeden deň 🫣 . Takže jedno bolo na papieru ,a druhé bolo realita
Či más múdru kamošku, realita je však na míle vzdialená. Moja kamarátka pracuje 15r. na školskej kuchyni. Od nej viem, že keď nie sú deti v škole tak robia inventúru, čistia stroje, zariadenia, aj malujú natierajú kuchyňu ak atď ako im vedúca nakáže. A keďže škola organizuje aj denné tábory pre deti musia im variť aj cez leto prázdniny. Vtedy sa môžu prestriedať na dovolenke
Na druhú stranu .. ak nemáš kvalifikáciu a máš ist do kuchyne ako pomocná sila, je to na zváženie .
Ani mne ako vedúcej sa plat nepáčil , a viem zarobiť inde viac , a tým pádom mi zem dať opatrovateľke postrážiť dieťa , mať vyšší zaklad . V tej škôlke/škole máš tabuľkový plat a vyššie ťa to nepustí. A tiež tam budú dní ,kedy budú deti doma ,a ty v práci .
@zafir01 ved jasné, všetko sa dá - nadčasy, flexibilná pracovná doba, fiktívne hodiny..ale toto čo popisuješ je benefit, ktorý ste zhodou okolností vy mali. Ale nie je to niečo, čo si môže autorka zo zákona vymáhať a čo je všade.
Všetky prázdniny ti nevykryje žiadna práca, ani keby si bola učiteľka, aj oni majú nejaké povinnosti aj počas prázdnin, napríklad posledný týždeň.
@petracandle nie .ale týždeň dovolenky naviac určite má ako zamestnanec verejnej správy . Hoci neviem ,či ten týždeň je dostatočný benefit
Osobne som to riešila skráteným uvazkom . Mám tri deti a muža dlho v práci . Pri troch deťoch je to rozumný kompromis ,kedy nevypadne zena z pracovných návykov ,a zároveň má čas sa venovať aj rodine a domácnosti
@andaluzia12 presne, a zvacsa tam robia v aspon u nas v skolach skolkach skro starsie zeny, az dochodkyne by som povedala...
Rozmyslam co robia chudatka deti vacsiny rodicov, ktory nemaju cele prazdniny prazdniny :D
@simca06022011 tak ono až tak veľa možností nie je 😃
Ja nemám babky,dedov , tety .. kde by trávili celé prázdniny ( ako si to pamätám z môjho detstva )
Takže buď sa rodičia vystriedajú pri deťoch ,alebo starším deťom letné tábory , škôlkarov opatrovateľku ( pri mojom plate 800 v čistom ,keď si vypýtala opatrovateľka 6€/ hodina bez papiera ,mi ťažko veru prišlo ) .
Úprimne ,otvorene napíšem , keď som mala len jedného syna ,muž v zahraničí ,tak som s ním šla na ocr ,a nejaké dva týždne na PN . Keďže PN som už dlho odkladala , využila som to takto ( áno reálne som mala zdr.problem ,s ktorým som však dokázala pracovať a odkladala som ho )
Chcelo by to prieskum ,koľkým rodicom strážia deti iní rodinní príslušníci.ale myslím ,že z roka na rok ich bude menej
A k tým ženám .posledny rok bolo všeobecné na sk veľa voľných miest na pozíciu vedúca jedálne ( napr ja som vôbec nevarila , mala som má starosť len ekonomické veci ) , a aj kuchárky . Lebo veľa žien ,ktoré na tých k estach pracujú 20-30 rokov ,práve odchádzajú do dôchodku . Musí ich niekto vystriedať tiež som mala tri ženy pod sebou a všetky majú odrobenych 40 rokov ,teda zvažujú odísť .ale nový sa nik na pozíciu kuchárky nehlásil .nie za 850 v hrubom . Vedúcu som za seba našla hneď . Mladu kocku .rovnako v škôlke ,kde chodia moje deti je pomerne mladý kolektív , vedúca 25 , kuchárky od 25-50 .
Ja som mala deti kratko po sebe a teraz po 4 rokoch idem do prace. Ja som sa viac ako prazdnin bala chorob ( statsi do skolky chodil a kazdy druhy tyzden bol chory).
S muzom sme sa dohodli, ze prvy rok budem pracovat na skrateny uvazok, z domu, obcas nejaky meeting v mieste bydliska. Ide o pracu obchodacky.
Ak deti ochoreju, tie 4 h denne zvladam odpracovat aj cez ich spanky, ak budem mat meeting, pomoze dedko na dochodku. Financne to bude do plusu tisicka oproti tomu, ked som doma.
Prazdniny budeme vykryvat sukromnou skolkou ( syn do nej chodil prvy rok, cez prazdniny maju prazdnejsie a doplnaju kapacitu zvonka).
Po roku sa planujem vratit do mojho odboru ( zamestnavatel o tom vie, ze je to na rok).
@zafir01 ja som tu otazku dala skor ako "basnicku", chcela som narazat na to, ze maleeeee percento zien je v tych kuchyniach, detto napr ucitelky a pod. A aj statna sprava... myslim, ze vacsina nie je doma cele prazdniny s detmi absolutne ale riesime to rozne mixmi, napr skolkarka mi vzdy chytila zbernu skolku v lete, na tyzdne k babke, na tyzdne dva s nami a zvysok skolka.
Myslim, ze velakrat staci dat dole nohu z pedala, rodic nemusi robit animatora "najuzasnejsich prazdnin" na 1000% a da sa vsetko zariadit a stihnut aj bez prace, kde clovek nejak "vydrzi", neda mu to nic, ani praxou ani mzdou, ale bude mat prazdniny volne :DD
@simca06022011 tieto zberné škôlky v mestách sú super .nám škôlku zavrú na 6-8 týždňov a finito .ale vždy sa nejako zariadime . A vždy si povieme ,že to nie je navždy . Ide o pár rokov ,kým deti nie sú schopné sami ostať doma ( tak ako my kedysi )
@zafir01 no my sme to ako rodicia v dedinskej skolke riadne skritizovali a bolo, nech si to zariadia inak.
Skolakova mama nemoze byt doma cele prazdniny a dieta je to male este na nejake extra programy ak rodicia pracuju.
Ale ano, je to len kratka doba, teraz napr uz ani nevnimam ze su nejake prazdniny, prave aj 2mesiace su nam malo :DDD
@simca06022011 skolkarova tam malo byt :D
Ja som robila chvíľu ako vedúca školskej jedálne. Pri troch deťoch ( 12,6,2) to z hľadiska prázdnin bolo super