Vaše skúsenosti s prácou v Írsku

starsirius
13. sep 2012

ahojte, s priateľom sme sa nakoniec rozhodli, že niekedy na jar odídeme do zahraničia, najlepšie do Írska, príp. do Anglicka. Keďže je to ešte dosť ďaleko, tak by som si chcela nazbierať čo najviac info o tom, ako hľadať a kde nejakú dobrú prácu, ako s ubytovaním a či sa to oplatí z finančnej stránky. plánujeme ostať najmenej 3-5 rokov, možno na stálo- podľa spokojnosti. Tiež ma trápi či to nie je neskoro odísť až v marci-apríli, či by nebolo lepšie už po novom roku. neviete niekto? sviatky chceme ešte stráviť tu, ale keďže ja som tento rok ešte na VŠ, tak ak neporobím skúšky, zrejme ma už do konca januára vyhodia zo školy, takže do apríla nebudem mať čo robiť :/ školu chcem nechať, ale ešte kvôli brigáde a pre istotu, ak by niečo nevyšlo so zahraničím,tam chcem nastúpiť tento rok. Ďík za odpovede 🙂

lenka_b
13. sep 2012

@starsirius Ahoj ja zijem v Irsku (Dublin) uz 7 rokov pomaly. Prisla som sem, ked bolo prace nesmierne vela a zhanali ludi. Momentalne je tu jedna z najvacsich nezamestnanosti v EU a s pracou je to velmi tazke. V akom odbore by si ju hladala? Ja som si tu spravila vysku a mam pracu ''secure'', ale vela ludi ma problemy. NEchcem strasit. Poradim, ako budem moct. A preco chces nechat vysku na Slovensku? Ta nebavi?

starsirius
autor
13. sep 2012

@lenka_b no my sme rozmyslali nieco s hotelierstvom pre mna (recepcna napr.) a priatel skor v sklade alebo v auto servise...a skolu chcem nechat,lebo ma nebavi, takze by som si o rok dala nieco uplne ine,ak by som tu ostala a aj tak si musela studium zaplatit. a s pracou v anglicku nevies ako to je? vsade su inzeraty pre pracu v skladoch a v hotloch, tak preto sa nam zda, ze cosi by sa naslo.

lenka_b
13. sep 2012

@starsirius V anglicku neviem presne, ale je to lepsie ako tu v Irku. Vela ludi z Irska odchadza aj do Anglicka. Aj moj bratranec odisiel pracovat do skladu do Manchestru z Dublinu. Ale vravel, ze nie je to nic ruzove. Ono treba byt pozitivni 🙂 Som si ista, ze nieco sa najde 🙂 Ale v anglicku je ovela viac prilezitosti, kedze je to vacsia krajina ako Irsko. Ja kebyze zacinam od znova, tak idem do Anglicka - vacsi pracovny trh a viac prilezitosti. Drzim palce pri rozhodovani 🙂 Potom daj vediet, ak budes potrebovat poradit s niecim a tak. Alebo ak prides do Dublinu, tak ak budem moct, tak pomozem.

starsirius
autor
14. sep 2012

@lenka_b a nevies mi poradit ako najlepsie si tam najsdeme pracu? pocula som same negativa co sa tyka slovenskych agentur,ze najlepsei je proste odist a daco si tam najst. len neviem,ako by sme vyriesili v tom pripade ubytko a financie na prve mesiace 🙂

lenka_b
14. sep 2012

@starsirius No moj bratranec odisiel cez slovensku agenturu, platili tej agenture nenormalne vela penazi pred tym, ako im nieco zohnali. Ubytko maju hrozne (sprostredkovane agenturou), roboty vela nemaju a penazi tiez nie. Ale o inych agenturach neviem. Najlepsie je ist tam a najst si pracu sama, no ak si chces prenajat dom, alebo byt, tak potrebujes zalohu na mesiac + mesacny najom do predu a to nie je nic lacne... A vacsinou musis podpisat najomnu zmluvu na 12 mesiacov... A nemas v Anglicku nejakych znamych? Aby si u nic trosku pobudla, kym si nieco nenajdes?

starsirius
autor
15. sep 2012

ved rozmylsame s kamaratmi co su tam sa na niecom dohodnut,ze by aspon pre jedneho aj nejaku pracu uz zohnali ...tak hadam sa nam to podari...a kolko asi tak vyjde letenka na sr? a naklady na byvanie nevies ake tam su? pretoze rodicia su z toho mimo,ze co ak o pol roka dojdeme domov bez penazi a ani na letenky nam nevyda a tak... 😒

starsirius
autor
15. sep 2012
lenka_b
15. sep 2012

@starsirius no ceny leteniek su rozne. Ak letis do bratislavy, tak cez ryanair najdes pomerne lacnu letenku, ale musis ju kupit dost v predcase. Co sa tyka nakladov na byvanie tak v Irsku ta 2 izbova izba vyjde na takych 500 - 600 eur na mesiac, ak najdes s niekym zdielat. Apartman v Dubline 1 izbovy stoji tak 800+ eur a 2 izbovy 850+ eur. Ale mozno sa da najst aj nieco lacnejsie, ale to dalej od centra. Samozrejme plus elektrina a plyn. Ale ak mas pracu, tak to nie je az take zle. No tak potom vyuzi pomoc od kamaratov. To bude asi najlepsia moznost aspon na zaciatok. Ak si vybudujes nejake zazemie, tak potom to uz bude lahsie 🙂

aliza
15. sep 2012

@starsirius ja ti nechcem brat idealy, ale to, co si napisala na zaver svojho posledneho prispevku je najpravdepodobnejsi scenar. Teda v UK, Irsko neviem. Vacsina tak dopadne, bez penazi sa vrati domov, niektori aj zadlzeni. A pokial vam nema kto pomoct s ubytkom, tak je to tak, ako pisala lenka_b, musis vyplatit depozit + najomne a myslim, ze musis mat aj ucet v banke a neviem, ci ti otvoria ucet bez prace, Volakedysi to bolo mozne, teraz neviem. A praca v UK? iba ak mas znamych, ale jedina mozna praca su fabriky a to su tvrde podmienky, vela hodin za malo penazi a neludske podmienky. Aspon co ja tu poznam ludi. Aj v tych fabrikach su vacsinou poliaci a ti daju prednost len svojim. Bez praxe v UK dobru robotu nezozenies, myslim kvalifikovanu. Slovensku prax neuznavaju. A hotelierstvo neviem ako, nepoznam nikoho. Na recepcnu mas taku dobru anglictinu? ono nejde ani o to hovorit, ale rozumiet a to by si sa divila, akymi dialektami tu ludia hovoria, niekedy mas pocit, ze ani nerozpravaju po anglicky a nerozumies ani slovo. Fakt si netreba robit iluzie, doba je tu tazka, cudzincov uz velmi nechcu, roboty nieto...pokial vam vo vsetkom niekto nepomoze, tak by som radila zostat doma.
A letenky si pozri na ryanair, kazdy den sa meni cena, ale asi zhruba od £25 az do £200, jednosmerna, podla toho, kedy letite, treba to sledovat a vysledovat si dobru cenu.

starsirius
autor
16. sep 2012

@aliza tak pozri,my nechceme ist len tak. pojdeme,len ak budeme mat spolocne byvanie s este jednym parok- nasi kamarati,kt. tam su asi rok. pochvaluju si, a velmi by sa im hodilo,keby netahali od januara prenajaty dom samy. takze ubytko vyriesene bude,inak by sme isto nesli 🙂 a co sa prace tyka, chce ist tiez len v tom pripade, ak tam jeden z nas bude mat uz nieco zajednane. uvidime,ci cosi ti nasi kamarati vybavia alebo nie. mame z toho samozrejme obavy,lebo jeden nikdy nevie,co sa pokazi...ale jedna znama pracuje v obycajnom zelovoci a tvrdi,ze na SK by sa nevratila (a to tu mala 2 roky prava za sebou)...ale na druhej strane,dost ludom sa tam nepaci...tak sme z toho taki zmateni,pretoze chceme skusit kym sme mladi, ale co ak to nedopadne dobre 🙂

starsirius
autor
16. sep 2012

@aliza a ty zijes v UK? nevies cosi o meste Crawley?

tigriatko
16. sep 2012

@starsirius ahoj, tak ja som tam zila 5 a pol roka.. sla som tam po vyske s kamoskou ku xalanovi, ktoreho sme poznali iba z xatu plan bol ist tam na pol roka 🙂 ... pracu sme hladali intenzivne 2 mesiace - mozes skusit na fas.ie , inak vytlac si zivotopis aspon 100 krat a xodit a pytat sa. najlepsie osobne... a anglictinu - no fakt, priprav sa na irsky prizvuk... ja som si myslela, ze po anglicky viem, ale po prixode sa mi oci otvorili ... nebudem sa tu bars rozpisovat.... nexcem ta odradzat... vdaka irsku sa mam doma dobre a mozem si dovolit robit to , co som vystudovala a ma bavi - za nizky plat. nelutujem ani sekundu, ze som tam sla, aj ked zaciatky boli tazke. aj depky boli... no, ale ja som mala priatela zo zaciatku doma... ubytko najdes na daft.ie , tiez je dobra stranka slovaci v irsku na FB ... neviem, co by si xcela este vediet... drzim ti palce.... skoro vsetci moji znamy su uz doma.... ze je to tam bieda, ale tebe zelam, aby ste tam nasli to, co hladate...

starsirius
autor
16. sep 2012

@tigriatko ahoj, dik za tvoj prispevok. nakoniec chceme ist do UK, nei do irska. tak ak by si mala info alebo nejake web odkazy na to,tak mozes hodit 🙂 hlavne okolie Crawley. priatel po angl. nevie skoro vobec,len zaklady, ja sa dorozumiem ako tak si myslim ( som druhy rok na VŠ a mam kombinaciu s anglictinou).

radina
16. sep 2012

Ahoj, ja ti napisem moju skusenost z UK. Na rozbeh by som odporucila robit aupair, alebo nany, ist skor pracovat do bohatsej casti v okoli Londonu, kde sa da pekne zarobit aj upratovanim, ja som v dobe 10 r dozadu mala aj 9 libier na hodinu sa lahke upratovacie prace, inde mali baby ubohych 5 .... Moje kamosky ,co tam zacinali takto, robia uz nieco ine a maju sa dobre. Ale vsetky ziju skor v okoli Londonu. Aj ked je pravda, ze my sme zili v Anglicku este pred vstupom do EU 🙂 ..... ale to si tam skoro vsetky nasli muzov, takze sa im lepsie zaclenovalo do spolocnosti s anglickym priezviskom.
Zasa poznam ludi, co sa vratili, a to nerobili v tovarni, lebo prace bolo malo.... treba sa pripravit na istu diskriminaciu. ... poznam ludi, co sa vratili ,a to tam zili cez 20 r. , muz bol manazer, vraj doteraz to pocitoval, ze nie je domaci.
Kolegynu napadli miestne tinedzerky, ked poculi , ze s niekym volala po slovensky. Aj kamoska schytala kopanec v autobuse, proste mladezi tam riadne sibe, aj kriminalita sa zvysila. Skusit to mozes , v najhorsom sa vratite. 😉

starsirius
autor
16. sep 2012

@radina tak hadam to nebude az take hrozne,kedze tam budeme nejaka svk partia 🙂 a ja tam idem s priatelom,takze aupair isto nie,,..skor casnicka... uz sme sa rozhodli pre crawley-blizko londyna a su tam aj kamarati....tak hadam nam to vyjde,ak do toho v novom roku pojdeme 🙂

starsirius
autor
18. sep 2012

mno...svokra sa zastarala, priatelovi napchala svoje predstavy a ozivote do hlavy...takze nakoniec sa nikam nejde a intenzivne mu hlada lepsiu pracu ako ma...takze ja sa musim bohuzial vzdat svojho sna byt aspon nejaky cas v zahranici a cosi zazit ☹

winuska
2. okt 2012

Ahoj, tiež chceme na budúci rok vycestovať a použiť asistenčné služby Student Agency, zrejme v Manchestri. Nemáte niekto skúsenosti s miestnymi pracovnými agentúrami, celkovými pomermi a aká je tam šanca nájsť si robotu. MOja AJ nie je najlepšia, rozumiem ale mám problém rozprávať keďže na Slovensku moc po anglicky nenakecám. Oplatí sa mi pre dáku nekvalifikovanú robotu vrážať peniaze do kurzov a získanie certifikátov? Za akékoľvek skúsenosti z celej UK ďakujem. Aj čo sa tíka práce v hoteloch v kuchyniach, McDonaldy a tak podobne. 😉

jaja1008
17. jan 2013

winuska-ahoj aj ja sa chystam s kamoskou do zahranicia najlepsie irsko este rozmyslame aku pracu atd tiez sme rozmyslali aj cez agenturu a vselijako skusame hladat.

zaneta1304
26. feb 2013

Ahojte zienky ,
chystam sa s dcerou 13 r. vycestovať a žit IE a moja otázka je ako to je so školstvom a prestupovými skúškami a ukončením slovenskej povinnej dochádzky a všeeto od piky s tým spojené?
Istotne sa najde žienka čo má s týmto skúsenosť. 😉

brmbo
23. jan 2014

Ahojte,chcem sa spytat neviete či v ie zamestnaju aj Slovenku v materskej škole?stě tu niektora co sa vyzná ? Treba neake studium si spravit aj tam?zilia som tam 5r takže PPS number mam. Som tam pracovala. dakujem

79zuzana
10. apr 2014

Zdravím Rada by som Vám ponúkla kvalitné a hlavne prírodne produkty Aloe Vera, bez chemikalii. Široky sortiment pre deti ci dospelych, od kozmetiky, výživove doplnky, detoxikacne kúry na zaciatok noveho LifeStyl-u od Forever Living Taktiez ponukam prilezitost si privyrobit, ziskat stale miesto a poziciu vo firme, co prinasa vela benefitov pre vas a i vasich blizkych ! JOIN ME. Najdete ma na fb Zuzana Janockova Brestovicova, zuzanajanockova@yahoo.com alebo 0851025007

milosko86
4. nov 2014

Ahoj, viem, ze je to stara tema, ale pani co pzalozila tuto temu, uz ste odcestovali?? Ja tento mesiac pravdepodobne pojdem s dcerkou do Irska, ale toto je prva tema, kde sa pise o Irsku ako horsiej krajine oproti Anglicku 🙂) Sa az cudujem, kedze Irsko ma postaveny lepsie socialny system . A do Anglicka , tera cestuje uplne kazdy. Noa ci sa oplati niekam cestovat, no vsade je dobrel, len na Slovensku dobre nie je. Pracujem za 300 eur mesacne, tak si myslim, ze i bangladez by bol dobry nez tato krajina Slovenska.

dodavkar
16. jan 2015

Ahoj, prosim Vas o informacie, mam slubenu pracu na rozvoz potravin v Grimbsy a chcem sa spytat, ci uz s tym ma niekto skusenosti ako to prebieha s nastupom, ubytovanim,rizikami a podobne. Dakujem Lubo

rony66
10. feb 2015

@lenka_b Ahoj, hladám spoločnika pre podnikanie v irsku v potravinárskom priemysle, nepoznám irske zákony, ani sposoby, jedná sa o výrobu a predaj potravinárskeho tovaru, výrobné prostriedky mám, podnikam na Slovensku 12 rokov, hovorím slabšie anglicky, potrebujem spoločníka, ktorý sa vie hýbať v tejto krajine,dokáže vybaviť priestory, licenciu a pod. Celý know how mam.

rony66
10. feb 2015

Ahoj, hladám spoločnika pre podnikanie v irsku v potravinárskom priemysle, nepoznám irske zákony, ani sposoby, jedná sa o výrobu a predaj potravinárskeho tovaru, výrobné prostriedky mám, podnikam na Slovensku 12 rokov, hovorím slabšie anglicky, potrebujem spoločníka, ktorý sa vie hýbať v tejto krajine,dokáže vybaviť priestory, licenciu a pod. Celý know how mam.

mg20
20. apr 2015

Ahojte, ja som v irsku od januara a stale nemam pracu. ☹ Moj pronlem je ze neviem velmi plynulo anglicky, mam zopar part timou. Mam aj PPS number. Zijem v Moate. Nevie niekto nieco poradit. Dakujem 🙂