Aký máte názor na prácu zdravotnej sestry? V dnešnej dobe má už vačšina Mgr.....nemyslim ani tak v ambulancii kde je sestra viac menej sekretárka, ale práca sestry v nemocnici. Ja robim sestru a vysoku školu odbor ošetrovateľstvo som si robila, ked ešte nebola povinna tato škola k tejto práci a ked som už studovala vyšiel tento zákon a tak som to dokončila a robim zasa len sestru. Je mi veľmi luto, že som nešla na medicinu a nie som doktorka, ale v tom čase ked som bola mlada a mohla som ist študovat som to nechcela a bala som sa tej zodpovednosti. Ale teraz ked vidim že robit lekárku nie je nič hrozne a kolko maju penazi, je mi to dost luto že som na medicinu nešla a som len sestra. Pritom sa narobime ovela viac ako lekári...chcem len vediet Váš názor..
zarobim s tym 750e v čistom , ked je jeden nadčas mam okolo800e to asi nie je tak zle, či? 😕
@zuzulik280 super plat 🙂
@zuzulik280 no vzhladom na to,že ste zdravotna sestra,tak ma zaraža Váš pohlaď na pracu lekara..to si fakt myslite,že praca lekara,je taka jednoducha? A tie peniaze,nie su "zadarmo"....fakt smutne,že to vidite len cez peniaze....
@zuzanockamt to preto, že robim na smeny, nočne, sviatky......a je to neskutočne tazká práca
@zuzulik280 750 nie je az taky zly plat. No ale prečo si myslis, ze tou doktorkou uz nemozes byt? čo ti v tom brani?
@zuzulik280 na to že robíš sestričku máš celkom dobrý plat. Ja osobne poznám viac zdravotných sestier a tie majú nižší plat ako ty. Ale ak sa ti zdá že máš málo, tak by bolo riešením ísť pracovať do zahraničia.
@mima4 mam už 30 a mam dieta, som vydata, to by sa už veru tazko študovalo, nemal by ma kto živit.
@zuzulik280 ja sice nerobim v zdravotnictve, ale mam VS a o 250 € menej na vyplatu, takze bud rada, ze mas co mas 😉 🙂
@zuzulik280
chapem, manzel by to asi financne neutiahol.
Inak, tak sa vam podstatne platy zlepsili, lebo tiez poznam baby, co cca pred dvoma rokmi mali mizerne mzdy.
Urcite je to tazka praca, ja osobne by som nechcela robit nocne smeny...
@zuzanockamt tak asi mas prácu na jednu smenu ja by som mala na jednu smenu len 500e a neviem či sa velmi narobiš alebo nie,,,a ešte aj to že okolo 200e precestujem čiže mi moc z toho nezostane
@zuzulik280 myslim, ze ohodnotenie zdravotnych sestier nie je az take zle, teda zalezi od toho v akej nemocnici dotycna sestra pracuje, ci je to fakultna, pod spravou VUC alebo v sukromnej ambulancii..tie posledne dve menovane su mizerne platovo ohodnotene, povacsine.
Ja suhlasim, ze zdravotne skoly zrusili a spravili Univerzity, je predsa nemoralne a nestandardne, aby sa o tak zavaznom povolani rozhodovali deti, len 14 rocne. Je to velmi narocne povolanie, ktore vyzaduje celeho cloveka a mnohokrat sa dostane do hranicnych situacii..je nefer ked 16 rocne este dieta vidi zomierat cloveka a 18 rocne este dieta je hodene na oddelenie kde ma velku zodpovednost a pod.
Len bohuzial Univerzity nedosahuju potrebne standardy na vedomosti, nie su vytvorene dostatocne podmienky na vzdelavanie, nehovoriac o dialkovom studiu, ktore dostanete takmer za "dochadzku" Nechcem sa nikoho dotknut, lebo su aj poctivi studenti..ale ked je latka postavena prilis nizko ☹ nehovoriac o postaveni zdr. sestry v spolocnosti, je mnohokrat podcenovana, niekedy aj samotnymi lekarmi..nehovoriac o vyhoreni, frustracii z prace, minimon kompetencii a mnozstvom prace a pod.
A to preco si sa nerozhodla ist studovat medicinu po ukonceni strednej skoly je otazka na teba, teraz uz s tym nic nespravis, bud budes dobrou zdravotnou sestriu, alebo zmenis povolanie, vystudujes nieco ine a mozes sa realizovat 🙂
Ja citim z tvojich pismen komplex menejcennosti za to, ze si "len" zdravotna sestra..bud na to hrda, ak nie si, najdi si radsej inu pracu..vobec to nemyslim v zlom.
Ja som tiež zdravotná sestra, pracujem na smeny ( nočné, sviatky), mám odpracovaných 20 rokov, vysokoškolské vzdelanie- mgr. a môj mesačný príjem je 450e, takže by som s tebou veľmi rada menila.
@zuzulik280 ahoj ja pracujem ako zdravotna sestra 24 rokov,z toho som odrobila 17 rokov v nemocnici na slovensku na sale ako instrumentarka,a teraz pracujem 7 rok v zdravotnickom zariadeni v rakusku,nemam bc ani mgr ,som uznana ako dipl.vseobecna sestra,ja pracu lekarov nepodcenujem za tie roky bolo vela situacii ked sa museli rozhodnut v spravny postup visel pri tom zivot na vlasku,nechcela by som sa snimi menit a niest zodpovednost,po tolkych rokoch som potrebovala zmenit prostredie,kedze som vtedy bola ohodnotena 450 e ,ani chvilu som nezavahala odisla som z domu,zo slovenska a zacat od nuly v cudzom svete,zaciatky boli pretazke,praca narocna ,aj ztoho pohladu cudzi jazyk, ale nemenila by som,jedine mi chyba pracovna doba co som mala v nemocnici na sk
moja mamína je lekárka, síce na dôchodku, ale viem a dobre si pamätám kolko nocí sa aj doma trápila, či operácia pacienta dopadla dobre a podobne, máme v rodine aj zdravotné sestry, je pravda, že sa narobia a nabehajú a aj platy sú rozdielné, je to ťažká a zodpovedná práca, ale lekárov netreba podceňovať, možno nerobia to, čo sestričky, ale majú za pacienta obrovskú zodpovednosť a často majú sekundy na to, aby sa dobre rozhodli v danej situácii a duplom ak ide niekomu o život.Taký plat ako udávaš je nádherný plat, pozri sa na ludí, čo pracujú a priam drú vo fabrikách a zarobia 300-400 euro a sú tam každý deň v týždni a nedovolia si byť chorí, aby neprišli o prácu a sú radi, že pracujú aj keď za mizernú mzdu. A to som len pri fabrikách a čo iné pracovné pozície? Upratovačky, kuchári, pekári a dalo by sa vymenovať, aj oni sa narobia, ale za pár eur, sú to almužny a nie platy. Buď rada, narobíš sa, ale zarobíš, určite by si nemenila z niekým, čo sa narobí, ale na výplate to nepocíti, ty nemáš minimálnu mzdu a ako zdr. sestra robíš na turnusy, máš aj volno, ambulantna sestra má volno aspon víkendy, ale sú maminy a je ich kopec, ktoré svoje deti pomaly nevidia a drú , aby dostali za mesiac odrobenej práce minimálnu mzdu. Každá práca je svojim spôsobom náročná a zodpovedná. Ja sama pracujem od nevidím do nevidím, ráno pri káve už zapínam pracovne pc, trelím do práce, chodím unavená večer, mám tri deti a dcérku, ktorá má 9 rokov, učíme sa spolu a mám aj domácnosť.Do postele chodím zbitá ako pes, cez víkendy pc striedam z domácnosťou a zarobím v čistom menej ako ty.Dnes sa študuje aj v zrelom veku, ak deti podrastú, daj sa na štúdium.
Takže, určite sa narobíš, ale máš to aj zčasti lepšie zaplatené ako mnohí z nás 🙂
@zuzulik280 tiež ma trocha zaráža postoj k lekárom, predsa len medicína ako vysoká škola je ťažká a to že tú školu zvládli svedčí o tom, že niekoľko rokov obetovali svoj život štúdiu a takisto majú veľkú zodpovednosť, lebo jedno ICH zlé rozhodnutie môže znamenať smrť alebo vážne poškodenie zdravia pacienta. predsa len to ošetrovateľstvo nie je až taký ťažký odbor kedže sa dá študovať aj popri zamestnaní a hlavne nemáte takú zodpovednosť.
a ten plat si nemyslím že je až tak zlý.
treba brať svoju prácu ako poslanie a vidieť aj nevýhody lekárskej profesie, nie iba výhody.
máš 30 rokov,čiže cca 10 rokov praxe a taký plat? príď sa opýtať sestričiek na východe,ktoré majú 30ročnú prax na ich plat 😒 nie že by si si nezaslúžila,ale si vysoko nad priemer,čo sa platu týka.....a nie si LEN sestra,lekár by mohol popísať 10 strán ordinácií,ak to ty ako sestra nevykonáš,tak pacientovi je celý lekár na figu..som inštrumentárka a ak by som v operačnom tíme nebola,tak lekár nevie ani prístroje pozapínať,ani s autoklávou robiť ani kopu iných vecí,čiže ja nie som LEN sestra,ja som AŽ sestra....a tiež je medzi nami taký vzťah,ja si vážim prácu lekára a on si váži moju prácu,jeden bez druhého by sme boli o ničom .....a povolaní,kd esa človek namaká a za menej peňazí je na sk habadej,nemusíš sa so svojou situáciou zmieriť,môžeš ju zmeniť napr. prácou v zahraničí
@dada1212 súhlas. Je to 6 rokov vysokej školy a po novom plus 5 rokov atestacia. 11 rokov vysokej školy. Netreba im závidieť, je to vydrete a štúdium na cely život, veľakrát po večeroch, ak chcú byt v obraze. Učila som na LF cvika a viem porovnať množstvo studijneho materiálu, ktore museli zvládnuť medici a ktore osetrovatelia. Osetrovatelom sa špeciálne upravoval študijný materiál, všeobecne sa predpokladalo, že ide o ženy v rokoch s rodinami, okolnostami prinutene urobit si titul bakalara. Ich osnovy neboli ani stvrtinove v porovnani s medikmi, teda mnozstvo studijneho materialu a vyzadovanych vedomosti. Potom bolo samozrejme pre mladšie dievčatá jednoduché urobiť si este 2 roky školy a hurá, Mgr bol na svete. Ale čo sa týka úrovne, je to s medicínu neporovnatelne, dokonca ani s inými VS odbormi. Takze by som to zbytočne neprecenovala a zároveň nepodcenovala lekárov. Medicina je náročné štúdium a nie každý na to ma. Nie som lekár, lekárov pokladám za jedných z najvzdelanejsich ľudí tejto spoločnosti a az na pár výnimiek si ich veľmi vážim.
@trend270 suhlasim v mnohom..
Ale tiez sa neda porovnat vysokoskolske studium zdravotnej sestry na Slovensku a v zahranici, Slovensko ma skutocne co dobiehat, je to smutne.
Citala som raz vyjadrenie jedneho dekana z Univerzity mediciny...medicinu skonci priemerne inteligentny clovek 😉 takze by som ich az tak neprecenovala, aj ked suhlasm, ze studium je velmi narocne, kym dosiahnu atestaciu a neustale samovzdelavanie (ale to je v kazdom odbore, pokial chces robit svoju pracu dobre a zodpovedne), mimochodom aj zdravotne sestry musia zberat kredity..druha vec akym sposobom ich ziskavaju, ale to plati aj o lekaroch na Slovensku.
Je to na velmi dlhu debatu..kazdopadne povolanie zdravotnej sestry, ked ho chce a robi dobre, je velmi narocne, aj psychicky aj fyzicky.
@zuzulik280 krasne, narocne, psych.a fyzicky vycerpavajuce povolanie na oboch stranach...
som sestra- mam VOV a Bc. a chcem si spravit specializaciu... nakolko mam pocit, ze viem toho malo
manzel lekar- seminare, sem tam prednasky, sluzby, po praci niekedy studium doma, po atestacii
Kedze sa pytas na nazor... praca je zodpovedna na oboch stranach...ak sa "seknem" a podam nieco niekam kam nemam- budem mat problem ja i pacient, ak sa "sekne" manzel... bude mat niekto neodhalenu rakovinu a zomrie. - nadsadila som to...
mas pekny plat, mne toto vyplatna paska este neukazala 🙂, ak Ti zalezi na peniazoch- tak pomocou je zahranicie...
"nesud ma, kym si nepresla v mojich topánkach"
@slniecko77 vyjadrenie spomínaného dekana svedčí iba o jeho úrovni a o tom ako si doktorsky cech váži. Môj príspevok bol na margo povzdychu autorky témy, aké to majú lekári ľahké. Je to 11 rokov tazkeho a ďalšieho celozivotneho studia. Prácu sestier si vážim rovnako ako prácu lekárov. Skončila som dosť náročný vedecky odbor a uz mi niekolko lekarov povedalo, ze moj odbor pokladaju za jeden z najnarocnejsich, ale nie som si ista, či by som zvládla medicínu a atestaciu. Každý by mal reálne zhodnotiť svoje schopnosti.
@trend270 myslis, ze si nevazi sam seba? Oni fakt nie su "nadludia" , mam medzi nimi mnozstvo priatelov, velmi si ich vazim. Suhlasim, ze studium mediciny a nasledne praca lekara je jedno z tych narocnejsich..aj celozivotne vzdelavanie k tomu + zodpovednost co nasledne nesu..ale zase glorifikovat ich..to nie 🙂
@slniecko77 to, že si neváži sám seba, je mi vcelku jedno, ale neváži si svojich kolegov a v takom prípade nemá čo na danom poste hľadať.
@trend270 vobec netusis v akom kontexte to povedal a hned robis rychle uzavery...jasna glorifikacia zo strany redaktora a na to ten dekan odpovedal, ze je to sice narocne studium, ale zvladne ho priemerne inteligentny clovek 😉 Ja si skutocne nedovolim hodnotit ci na dane miesto patri alebo nie, kedze nepoznam jeho uspechy/neuspechy. A mozno by si sa velmi cudovala kto vsetko dokazal skoncit medicinu a za akych okolnosti.
@slniecko77 budem sa opakovať. Lekárov pokladám za jedných z najvzdelanejsich ľudí tejto spoločnosti a az na pár výnimiek si ich veľmi vážim. Vyhlásenie dotycneho dekana bolo v každom prípade dosť nešťastne. A tu vôbec nejde o jeho úspechy a neúspechy.
@zuzulik280 no ja som zubná sestra milujem svoju prácu baví ma aj ked mnohy ľudia sa boja zubarov a čudujú sa ako to môžem robiť:D plat máš teda súper ja v ambulacii zarobím v hrubom 600€ čo asi nieje bohvie čo ale nerobím nočné ani vykendy zase no kamosky čo robia v nemocnici majú tak o 50€ viac čo je bieda na ro oni sú tam aj v noci aj cez víkend...teraz som na materskej a rozmýšľam či,sa tam potom vrátim alebo nie...:/
@zuzulik280 no takto...praca sestry nie je na SK ohodnotena, ale ktore povolanie je? lekarov by som nepodcenovala, ano su lepsi a horsi ale studium je urcite vydrete, tazke, takisto robota, celozivotne vzdelavanie, sukromie ziadne, iba praca...tak to vidim ja...väcsina berie sestry ako svoje sluzky, bohuzial je to tak...pocula som aj taketo vyjadrenie na vlastne usi..co uz no. vybrali sme si toto povolanie, tak ho musime robit...ja osobne si velakrat poviem, ze lutujem ze to studovala ale zas na druhej strane si neviem predstavit robit nieco ine...
PS: prosim ta kde pracujes, ze tolko zarobis?????????????????????????????????????
@slniecko77 moje kolegyne v rakusku nemaju ani maturitu nieto vysoku skolu,mam kolegynu cesku mgr ale nikde jej v praci titul nepisu,plat ma taky isty ako my bez vysky,a este sa uchadzala na poziciu veducej sestry v nasom zariadeni a prisla jej odpoved nedostacujuce vzdelanie,vybrali rakusana so vseobecnym dipl vsak si dorobi bc
@mima4 sestry zdaleka nezarabaju tak malo ako je to prezentovane.v rodine mame par sestier a teda pod 700€ nejdu.netvrdim,ze sa nenarobia...praca je slabo ohodnotena,ale vobec nie tak ako sa vsade prezentuje.
@katinka71 pre mna prekvapujuce, ze sestry v Rakusku nemaju ani maturitu..popravde mam dve zname v Rakusku, minimalne jedna z nich ma ukoncene VS studium, dalsia specializaciu, obe su instrumentarky..ani jedna nespominala, zeby kolegyne nemali ani maturitu.
V UK, vo Francuzsku (minimalne v tychto dvoch krajinach, ale myslim, ze to bude vo viacerych) by mala byt sestra VS vzdelana, samozrejme beru aj sestry z byvaleho vychodneho bloku "len" zo stredoskolskym vzdelanim a praxou, lebo system bol pred rokmi tak nadstaveny a su to plnohodnotne zdravotne sestry.
@zuzulik280 praca zdravotnej sestricky je krasne povolanie, ale ja by som toto povolanie nemohla robit, neuzivila by som rodinu... a nemohla by som si dovolit robit za par stovak mesacne... takze teraz to hodnotim pozitivne ze som si zvolila inu skolu, iny job.
Ked sestru, tak urcite ist niekam do zahranicia zit a robit.