V práci sa nevieme dohodnúť s nadriadeným, trpíme všetci

26. okt 2023

Ahojte potrebujem poradiť.V poslednom čase sa nám na pracovisku udialo zopár zmien a všetci zúčastnení sme nespokojní.Automaticky sa nám zmenila zmennosť a po novom pracujeme pomaly každý víkend, niekedy všetky.
Medzi zmennosťou nám vychádza deň voľna.
Príklad 5 dní deň voľna 4 dni deň voľna znovu 4 dni.
Dopredu sme sa vždy všetci dohodli kto kde čo potrebuje a keď to vychádzalo tak sa to prispôsobilo.Nemáme určenú zmennosť na každý mesiac, každý mesiac pracujeme inak.
Začínali sme 8 hodín týždeň R/O cez víkend 12 hodín.
Potom čisté 12stky a teraz čisté 8smičky R/O
Pracuje sa 7 dní.

Po novom si nemôžeme vymeniť zmeny podľa našej potreby a nechápeme prečo.
Niektorí majú deti a nemá kto po nich ísť do zariadení, niektorí majú voľno s rodinou raz za mesiac niekomu cez víkend nejdú spoje.
Všetci sme podpísali zmluvy na základe vecí ktoré nám vyhovovali.
Všetkým z nás tento systém vyhovoval pretože sme si vedeli vyhovieť, prevádzkové dôvody nie sú aby sa nedalo výjsť v ústrety je to čisto len o buzerácií a dokazovaní si vlastného ega.
Čo by ste robili vy? Ďakujem.
Ľudia sú zúfalí, zvažujú výpoveď z práce ktorú máme radi.Čo by ste nám poradili? Ďakujem.

viestta
26. okt 2023

Nadriadeny nema nadriadeneho? Co to prebrat s nim?

grankosko
26. okt 2023

Som si istá, že zakaždým sa dá nájsť nejaká cesta, ako to vyriešiť. Pokiaľ nie je na najvyššom poste, tak to treba riešiť s niekým, kto je nad ním, lebo inak sa to rozhodne nezmení. Mám skúsenosti s rôznymi nadriadenými a niekde ozaj pomáhajú len sťažnosti a nič iné.

autor
26. okt 2023

@viestta Ten si nenašiel čas ani na poradu, takže ak to takto pôjde ďalej tak odošleme sťažnosti kde sa len bude dať pretože s nami jednajú ako s handrou, ale neuvedomujú si, že bez nás tam nebude mať kto pracovať.
A tým myslím, že nie je ďalších 20 ľudí na úrade práce.Niektorí si neuvedomujú čo by sa stalo keby nás zopár odíde.

autor
26. okt 2023

Môže si vôbec zamestnávateľ meniť zmennosť bez nejakého dodatku? Každý mesiac?

autor
26. okt 2023

@grankosko Problém je hlavne v tom, že sa tam nenachádza ani jeden jediný človek ktorý by ovládal ZP.Vždy nám oponujú niečím čo si potom overujú u právnika, ale ešte predtým nás ponížia, že čo sme, kto sme my, že niečo vieme.Pritom polovica z nás má vysokoškolské vzdelanie.

alzbetka83
26. okt 2023

Máte tam aspoň dobrý plat,že toto tolerujete?

maranco
26. okt 2023

Dohodni si termín, robia bezplatné poradenstvo https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/

papulienka48
26. okt 2023

Neviem si predstaviť žeby som toto tolerovala. Máš dobré platové podmienky? Prečo neodídete, keď sa takto správajú??

autor
26. okt 2023

@alzbetka83 Áno na tú časť slovenska máme dobré platové podmienky.Nevravím, že by nemohli byť lepšie vzhľadom na infláciu, ale keď si pozriem inzeráty a porovnám plat s tým čo si zamestnávateľ požaduje v inom zamestnaní tak s prácou sme spokojní.
Nebyť tejto buzerácie ktorá nastala tak sa v práci necítime ako otroci čo sa týka pracovnej činnosti.

autor
26. okt 2023

@papulienka48 Pretože s prácou sme spokojní, len s prístupom nadriadeného nie a kedže platové podmienky sú v podstate ideálne, inde by sme dostali menej za oveľa viac práce a hlavne nie je samozrejmosťou sa v dnešnej dobe dopracovať k zmluve na dobu neurčitú.
Hlavne po mojich skúsenostiach viem, že je viac zlých zamestnávateľov takže sa bojíme, že by to bol prestup z blata do kaluže.

autor
26. okt 2023

Je to nonsens aby človek ktorý sa do tej práce ani len nevyzná, je tam krátko sa snažil zdeptať verných zamestnancov ktorí tam už niečo nadrozdiel od neho vybudovali a zanechali.

alzbetka83
26. okt 2023

To ano,ale vačšinou to tak v dnešnej dobe býva. Príde nejaký debilko a ide si niečo dokazovať na úkor iných.. Fakt len sa spojiť,a posielať na neho sťažnosti..Držím palce nech to dopadne vo Váš prospech.

syslik81
26. okt 2023

skupinovo sa dohodnut a zacat strajkovat ak sa to este robi? nemate odbory v zahranici je to bezne sa obratit na ne... alebo spisat skupinovu nespokojnost a poslat na najvyssie miesta s podmienkami ale musite chciet vsetci a niest aj mozne nasledky

autor
26. okt 2023

@syslik81 Odbory sú, ale sú zbytočné.Kamarát-kamaráta tam má kamaráta atď.Však všetci to dobre poznáme.
Jediný následok môže byť výpoveď a to by mi asi len dali najavo, že je čas na zmenu.Ale zase hneď by potrebovali nájsť aj náhradu.Nemôže im chýbať ani človek a tú náhradu by nenašli.
Porozprávame sa ako kolektív a uvidíme, že či sa konečne spojíme, ale každý pôjde sám za seba

syslik81
26. okt 2023

sam za seba moc nezmozete,naozaj naj by bolo spojit sa ..drzim palce ..ja by som tam uz nebola lol ..

simca06022011
26. okt 2023

Pracovný čas, zmeny, a všetko má byť presne dohodnuté.v zmluve. A nedá sa to len tak.zmenit. ale veľa zmlúv.som videla, že bachnu 40h týždeň a vybavene. A nie je to správne. Keď je niečo úplne flexivilne ťažko sa to do zmlúv píše konkrétne, bohužiaľ. Upozornitr, ak sa to do... nerieši, budete štrajkovať viacerí a ako.pises, nemôže im chýbať človek..
No ale na vašom.mieste = štrajk. Ak väčšina nesúhlasí, písomne to riešiť, a keď pohrozite.ze.vacsina odíde je možné že sa to pohne skôr.
Ak nejde o.ciel.sa vás zbaviť. Lebo aj to môže byť cieľ niekoho nového, ak neuznáva "holubnik" alebo nevie nič o tej práci a pod.

tanyag
26. okt 2023

Si si istá, že niekde v zmluve nie je napísané, že zamestnávateľ má právo zmeniť pracovný čas a zmeny? Viem, že keď som pracovala, síce to bolo v zahraničí, ale vzali ma na dennú od 8 do 16.30, pondelol až piatok, víkendy voľné...ale...v zmluve bolo taktiež napísané, že zamestnávateľ si vyhradzuje právo zmeny a pracovný čas zmeniť, taktiež si vyhradzoval právo poslať nás do iného mesta, do inej prevádzky, na iné oddelenie. Nerešpektovanie toho viedlo k disciplinárke, taktiež keď sme mali starého majiteľa firmy, bolo to voľnejšie.. prišiel, s ním nový manažér a zmenilo sa veľa toho...zaviedli sa 3 zmeny, nové pravidlá ohľadom dovoleniek, PNiek, paragrafov atď. ale to všetko bolo v zmluve v dodatku, že zamestnávateľ si na to vyhradzuje právo...ja som s tým problém nemala...ale veľa ľudí áno a podali hromadné výpovede...myslíš, že zamestnávateľ nad tým rozmýšlal? a boli to ľudia, čo tam pracovali dlhé roky...nie...mihol plecom...a našiel si náhradu, ktorú sme my, čo sme ostali museli mesiace a mesiace zaúčať...

autor
26. okt 2023

@tanyag Máme určené hodiny takže je nám jasné, že s tým môžu manipulovať a meniť si pracovný čas ako chcú, ale mali by dodržiavať ZP čo sa týka usporiadania zmien a nie, že niekto potiahne 8 dní, niekto 6 dní a dostane deň voľna a ťahá ďalej.
Ak niečo očakávam od zamestnancov tak neporušujem zákonník.
My sme toho tolerovali už dosť aj 13stky.
Ono je to tak, že keby odišli už len dvaja tak, tí dvaja by podali žiadosť o kontrolu už by sa im nemali čím vyhrážať a tí čo by ostali by makali bez voľna.Ja by som tieto veci nahlásila kade tade keby mi už nemalo čo horieť pod zadkom.
Nenašli by náhradu, veď ju nevedeli nájsť za pol roka.Ku nám sa strašne ťažko hľadajú ľudia.Jednak kvalifikáciu má minimum ľudí a minimum chce pracovať na zmeny kto ju má.
To pracovisko by skončilo.
Len problém v kolektívoch je vždy ten, že každý frfle, ale málokto má gule

tanyag
26. okt 2023

@autor
Presne to som chcela ešte dopísať, že väčšinou ľudia majú silné reči a nič nespravia 🤔

mikadooo
26. okt 2023

Je mi to ľúto, ale áno, zažila som takých šéfov, ktorí idú cez mŕtvoly, lebo "ja som to tak povedal". Žiaľ - za mňa len dve možnosti: buď sa s tým zmieriť, alebo odísť. Hlavne nerob to, že budeš kolektívny hovorca a zachraňovať všetkých. Takí ľudia dopadnú najhoršie - väčšiu ich šéfko vyštve ako "buričov" a ostatní zamestnanci mlčky sklopia uši a pracujú ďalej. Čiže - ak by to bolo pre mňa neúnosné, odišla by som. Ak sa viem prispôsobiť, ostala by som.