V práci robím chyby

19. okt 2022

Práve začínam v novej (takmer prvej) práci a bola som plná nadšenia, veľmi ma to baví. Akurát ze za tieto 2 týždne co som tu, som už urobila viacero chyb. Sú to také chyby, že pri účtovaní napríklad napíšem zlý mesiac a nesedí DPH alebo som dala 2x zaplatiť jednu faktúru (70eur, nič co by firma skrachovala ale aj tak). Strašne ma to trápi, až ma hlava boli. Pritom nemyslím, že som hlúpa, v škole som mala výborne známky, motivačné štipendium...a proste baví ma to a hocikedy sa v niečom pomýlim. Vždy sa to dalo zatiaľ v pohode opraviť a nic zle sa nestalo. Lenže mrzí ma ako vyzerám pred kolegami a mrzí ma, či si ma tu po skúšobnej dobe nechajú. Myslela som, že je to tým, že sa ponáhľam (nechcem vyzerať, že som pomala) a tak som si začala všetko radšej ešte raz kontrolovať. Ale napríklad dnes som sa neponáhľala vôbec a aj tak som sa pomýlila.
Neviete mi prosím poradiť, ako nerobiť chyby?

zuzks5
19. okt 2022

ved tam predsa nie si 5 rokov ani rok. je celkom normalne, ze robis chyby, nikto nie je neomylny. si tam kratko a som si ista, ze aj kolegovia to chapu a beru to v pohode. asi nikto ti neda recept na to, ako chyby nerobit :D do toho sa proste dostanes, neboj.

soldi
19. okt 2022

toto su vyslovene chyby z nepozornosti, nesustredenia. skus nejake cvicenia na posilnenie koncentracie

janinah
19. okt 2022

recept? sústrediť sa,nič iné....a bud rada,že je to chyba,ktorá sa dá opraviť,nie v každej práci je to možné

tanyan
19. okt 2022

A v súkromí ti ako funguje samokontrola? Kontroluješ si preklepy, platobný príkaz pred odoslaním... Skús pridať ešte jednu kontrolu pred tým ako stlačíš enter. Postupne sa ti niektoré kroky zautomatizujú, ale na úvod treba lepšie kontrolovať svoju prácu.
Mimochodom, nemáš niekoho, kto ťa zaškoľuje a mal by ti robiť krížovú kontrolu ako druhý pár očí?

deti95060810
19. okt 2022

viac sa sústrediť a nemyslieť na nepodstatné veci...

nwnw
19. okt 2022

Z mojej skusenosti vypnut rano mobil a ine hovadiny a kludne si kup Koenzym Q10. Mna rozhodilo aj to ze mi niekto napisal spravu. Precitanie stotina sekundy ale vratit mysel tamkde bola trvalo cele minuty. Drzim palce.

missviolet
19. okt 2022

treba ti viac sustredenia, nenechaj sa vyrusit. mozno si v hlave hovor jendotlive kroky procesu za sebou, aby si nic nevynechala a niekedy to pomoze zachytit si chybu leb si povies ze pockat, co za bbost to teraz hovorim :D

mikadooo
19. okt 2022

Ahoj, my máme taký systém, že sa ťažko dá pomýliť. Napríklad, najskôr si faktúry zoradím podľa dátumu, potom si ich zapíšem na papier, potom nahodím, postupne škrtám čo mám zaúčtované a posledný krok je kontrola finálneho zoznamu faktúr, musí mi sedieť so zoznamom na papieri. Takto nejak vyzerá ten papierový pri najzložitejších faktúrach 😁 (mám to odstupňované, pri niektorých stačí čeknúť len dátum a sumu s DPH/bez DPH). Mám na ňom všetko, čo potrebujem následne skontrolovať 🙂. Zelené sú vybavené, nezafarbené sú nevybavené. Napríklad v tomto konkrétnom zozname som poslednú fa už včera nestihla dorobiť a v tej druhej mi nesedel jeden poplatok, mám tam poznámku v krúžku. Ale ja robím v tejto firme už pol roka a systém ako na to sa tvoril postupne 🙂.

mikadooo
19. okt 2022

A takto vyzerajú najjednoduchšie prípady 🙂. Používam rôzne fixy, to je pre mňa info, v ktorý deň som čo robila 😉. Pondelok oranžová, utorok modrá, streda zelená, atď. (Ale môžeš si aj napísať na začiatok aktuálny dátum 🤭🤭🤭). Ja som tie farby zatiaľ ešte nikdy nevyužila, že by sa niekto pýtal kedy presne som účtovala, ale možno sa mi to zíde a proste nie je to pre mňa problém, vziať v konk. deň konkrétnu fixu 🙂

negymama
19. okt 2022

tiez som uctovnicka, mam skusenost, ze pracu urobim ovela efektivnejsie a rychlejsie ak ju robim dokladne a sustredene. Hladanie chyb je strasne narocne na cas, hlavne ked je vela dokladov.
ak ti tu poradili ine...najdi si system. Ja spracuvavam doklady v poradi, vydane faktury, dosle faktury, pokladna, banka.

vzdy si vsetko dokladne vytried podla obsahu a datumu, pripravene doklady sa uz uctuju lahko. Ak sa zaucas a nieco nevies, skus si vytriedit doklady podla potrebneho kluca...priklad podla zakaznika, uct. polozky , datumu a podobne a najst rovnaky ci podobny pripad a ten uz len kopirovat a prepisat zmnenene udaje /datum, sumu atd./.

Kontroluj si doklady uz po kratsej dobe, hladat chybu za cely mesiac je pracne.
uvidis, za rok dva budes skusena harcovnicka a nakoniec aj skusenemu sa po x rokoch stane, ze urobi chybu. Je to normalne.

barborachors
19. okt 2022

podla mna sa zacinas zacyklovat a chyby robis lebo si v strese. Cvic, dychaj a ako ti poradili cvic si koncentraciu, pomoze ti to.

salamistka
19. okt 2022

Myslím, že dokonalosť neexistuje ani v práci, chyby robí každý, niekedy viac niekedy menej, ja aj po X rokoch sa niekedy pomýlim, ale málokedy sa stane, že sa to nedá opraviť, to nie je ako v škole, že za chybu dostaneš zhoršenú známku, v práci sa to opraví a ide sa ďalej...môj šéf, prax dlhé roky, odborník vo svojej funkcii a ešte aj teraz, na prahu dôchodku, robí chyby, buď prehliadne, alebo sa musí ponáhľať...inak najviac chýb sa podľa mňa robí v strese, napr. u nás vybavujeme klientov, zvonia telefóny a ešte aj treba konkrétne úlohy spraviť do istého termínu a v tom zhone sa chyba stane, ale z toho sa nestrieľa...ďalej sa chyby stávajú vtedy, keď niečo počítam alebo odpisujem a zazvoní telefón a potom už vypadnem z kontextu a niekedy sa pomýlim...ale pri práci s ľuďmi s tým asi asi každý ráta, pri pri každom jednom úkone ťa vyruší 20x niečo a nie je možné v pokoji si nič dokončiť

slovakboy
19. okt 2022

Si tam len dva týždne a si pod stresom pretože sa obávas skúšobnej doby. Musím ti povedať z pohladu staršieho a vedúceho pracovníka že ja by som nikdy sa nevzdal nadšeného človeka ktorý robí chyby a ešte ho to trápi. Zamestnanci sa delia so štyroch kategórii:
1. angažovaní neskúsení - to si predpokladám ty
2. Neangazovani a neskúsení tých je na uváženie sa s nimi rozlúčiť
3. Neangažovani a skúsení šikovní - to sú ti starí hundroši. Oplati sa s nimi porozprávať čo ich trápi a ako urobiť aby ich práca znovu bavila
4. Angažovaní a skúsení. To sú poklady firiem. A často si ich veduci nevážia pretože o nich ani nepočuť. Nereptajú a vykonajú samostatne všetko. Často sa ale neskôr prehupnú do tretej skupiny.
Ty si v skupine 2 a do skupiny 3 a 4 sa ani teoreticky ešte nemôžeš dostať. Keď ale veduci uvidí že chceš že sa snažíš (ale tiež pozor na mieru snaženia nepreháňaj to.) to že robíš chyby odpusti. Aj staršie kolegyne. Syp si trošku popol na hlavu ale netráp sa. Čo ja by som dal za to znovu začínať v mladom veku. Celu karieru máš ešte pred sebou.

Čo sa pozornosti týka mne sa osvedčila táto metóda:
1. Urob krok 1
2. Skontroluj krok 1
3. Urob krok 2
4. Skontroluj krok 1 a skontroluj krok 2
5. Urob krok 3
6. Skontrokuj krok 2 a skontroluj krok 3
Atd
Na konci po prestávke ešte to môžeš raz zbežne skontrolovať.

chadkroeger
19. okt 2022

moja rada, vzdy si po sebe skontroluj. Napríklad celý deň nahadzuj a posledné 2 hodiny pred koncom odkontroluj. Akoze viem, ze ta to bude zdržiavať, ale zo zaciatku je to asi v tvojom prípade nutné. Každý raz začínal 🙂
v mojom prípade, čo som zaúčala kolegynu, ktorá ma mala vystriedať ked som isla na matersku, 2 mesiace ju zaúčas a ona kazdý deň robila tie isté chyby. Vzdy bola upozornená, dostala rady ako si dane veci kontrolovať ale to akokeby hrach na stenu si hádzala. Nakoniec ju po skusobnej dobe prepustili. Ale u teba ked uvida, že sa snazís, myslím, že snahu ocenia.

ja_mama
19. okt 2022

Ako uz pisu vyssie, treba si najst svoj system a kontrolovat po sebe a ja len dodam - ak si si niecim nie ista vzdy sa pytaj kolegyn/nadriadeneho, pytat sa je super neznanema to ze si hlupa ale ze mas zaujem sa zlepsovat! Vela ludi sa nespyta aby to nevyzeralo ze nevie/nerozumie, spravia ako si myslia a potom treba patrat kto kde spravil chybu....

krisbar
19. okt 2022

@mikadooo ja uz ani neviem kedy aom ni3koho videla pisat rukou 😱