V práci nemáme zaplatený sviatok

12. okt 2023

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadne pracovných dní. Vysvetlím to tak ako to je.
V septembri bolo 19 pracovných dní a 2 sviatky.
V práci musíme odpracovať reálne 21 dní. Sviatok nemáme vôbec zaplatený aj keď by nám naňho vyšla zmena. Je toto v poriadku so ZP? Ďakujem

melanta
12. okt 2023

V deň sviatku ste pracovali? Ak áno, tak musí byť zaplatený, či sviatok bol počas víkendu alebo v týždni. Ak ste nepracovali, pretože bol sviatok, tak ten deň je zaplatený z tvojej priemernej mzdy, nie je platený ako sviatok v takomto prípade, logicky.

autor
12. okt 2023

@melanta Nie nepracovala som v deň sviatku a nie je platený z priemernej mzdy. My si musíme tieto sviatky normálne odpracovať v iný deň. V deň voľna.

melanta
12. okt 2023

Ak si pracovala iný deň a v ten deň nebol sviatok, tak logicky nemáš nárok mať sviatok zaplatený, keďže si počas sviatku nepracovala.

autor
12. okt 2023

@melanta Tomu rozumiem... Len ja sa pýtam, ak mi vyjde zmena na sviatok ale reálne ho neodpracujem, prečo nemám tie hodiny zarátané a zaplatené?? Veď to nie je moja chyba, že sviatok pripadol na pracovný deň.

draik
12. okt 2023

Ako máte rozvrhnutý pracovný čas? Robíte na zmeny resp
krátky/dlhý týždeň alebo PO-PIA napr. 7-15.30? Ak na zmeny a spol., tak Vám pokojne mohlo pripadnúť voľno na daný sviatok.

vlasica19
12. okt 2023

Na to by si sa mala opytat svojho zamestnavatela a nie tu ;) Ved nie je to tvoja chyba, ze sviatok je v pracovny den, preto nerozumiem, ani tomu, ze si ho mas potom dorobit. Vsak je sviatok, tak bude nerobim alebo robim a mam ho zaplateny, koniec.

autor
12. okt 2023

@vlasica19 zamestnávateľ nie je ochotný to riešiť. Preto sa pýtam tu...🙂

autor
12. okt 2023

@draik áno robíme na zmeny a práve v tieto sviatky nám pripadla zmena. Nevyšlo nám voľno.

amelie2017
12. okt 2023

Ak ta spravne chapem, mala si robit napr. v stredu, ale v stredu bol sviatok, tak si bola doma, nerobila, zamestnavatel ti to samozrejme nezaplatil, ved nemal preco, ked si nerobila, ale ty chces,aby ti to zaplatil, lebo tebe ten volny den chyba na vyplate 😂😂..a teda kto zaplati jemu ten den, co musel mat zatvorene? A este aby platil, lebo mal zatvorene..

autor
12. okt 2023

@amelie2017 asi nepoznáš zákonník práce tak si ho doštuduj a vyjadruj sa k téme. Ak nevieš odpovedať tak roluj ďalej. Ďakujem za pochopenie. Pekný deň

draik
12. okt 2023

Veď ste písali, že ste nepracovali a mali voľno. Ak Vám v rámci rozvrhnutia pracovného času vyšlo voľno na tento deň, tak ho nemáte zaplatený (akoby to bol víkend u toho, kto pracuje iba v jednej zmene PO-PIA).

draik
12. okt 2023

Pre istotu doplním - áno , môže sa stať, že v skutočnosti dopracujete viac dní, ako zamestnanec, ktorý nepracuje na zmeny. Jemu sa totiž sviatok cez pracovné dni započítava do fondu. Na druhej strane, obvykle nejaký sviatok je Vaším pracovným dňom a vtedy zase kvôli príplatkom zarobíte relatívne viac ako zamestnanec, ktorý nepracuje na zmeny.

autor
12. okt 2023

@draik Cez sviatky sú obchody zatvorené, čiže nepracujeme a ani za sviatky sa nám hodiny nezapočítavajú do fondu aj keď nám vyšla zmena na sviatok. Musíme si tie dni dopracovať. Nemali by sa aj nám tie hodiny rátať do fondu? Je toto v poriadku? Ďakujem

Moderátori zmenili nadpis diskusie.

melanta
12. okt 2023

Ale veď hodiny ktoré dopracuješ máš zaplatené. Ale ak ich odpracuješ v iný deň ako sviatok, čiže v bežný deň, tak tie hodiny máš aj bežne zaplatené.

rastikm
30. máj 2024

ahojte, chcem sa spýtať ktorí tomu rozumejú...zamestnávateľ mi tvrdí, že keď pracujem 7,5h čiže 37,5h týždenne nemám nárok na zaplatenie sviatku ktorý som nepracoval ale pripadol na môj obvyklý pracovný deň.. napr. teraz v máji 1. a 8. ... ďakujem za odpoveď

lindus_esterka
30. máj 2024

@rastikm ak mas hodinovu mzdu (tj. tvoja mzda je pocet odrobenych hodin za mesiac krat tvoja hodinovka) tak mas mat sviatok preplatený- 7,5 hod x tvoj hodinovy priemer. Ak mas mesačnú mzdu, tak mas tie sviatky uz zaratane vo svojej standardnej mzde

rastikm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rastikm
30. máj 2024

@lindus_esterka nemám mesačnú mzdu, som platený od hodín tak preto tomu nerozumiem...zamestnávateľ to nemá záujem vysvetliť

lindus_esterka
31. máj 2024

@rastikm v tom pripade mas mat preplatene tie sviatky ako pisem vyssie.