V práci nedodržiavajú výplatný termín

14. sep 2023

Ahojte
Chcela by som sa opytat či sa viem nejako ohradiť pred zamestnavateľom na pracovnu zmluvu co sa tyka vyplaty - v nej mam uvedené že výplata bude vždy k 15.temu dňu v mesiaci poslaná na účet-Tento mesiac je už tretí mesiac kedy mi príde výplata 19.teho.Skrátka nedodržujú výplatný termín.
Všetky platby mi odchádzajú do 18.teho, takže si to posledné tri mesiace musím rozložiť financie tak aby mi vždy na poplatky vystalo...
Ani sa len neobťažuje tú vyplatu poslať dnes,(keďže zajtra je sviatok a v pondelok by mohli byť na účte, lebo predpokladám že zajtra mi asi nenabehnú keby posielal dnes, či?)
Ale oni to budú posielať zase až pondelok 18teho a tým pádom že nemajú rýchly prevod mi prídu zase 19.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
14. sep 2023

@fotoportret nemaju okamzity prevod, vzdy ked posle npr.v pondelok utorok ich mam na ucte, no a kedze zajtra je sviatok tak to aj tak nabehnu?

maranco
14. sep 2023

@fotoportret zajtra to nemá na účte, lebo cez sviatok banky "zavrú" okienko a nepripisujú platby ani neposielajú.
Iné je to pri okamžitých platbách tie fungujú 24/7.

Ak pošlú dnes vo štvrtok na účte to má v pondelok, ak pošlú v pondelok tak na účte to má v utorok.

huxy
14. sep 2023

Cez Google by si jednoducho zistila, že výplatu za august je zamestnávateľ povinný poslať najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca. Čiže v tomto prípade do konca septembra.

tosomja
14. sep 2023

Oni posielajú k 15temu. Čiže keď je dnes 14. Tak najbližší pracovný deň je pondelok.
Oni to majú nastavené, ako aj ty.
Oni tie peniaze nedržia, to sa treba sťažovať v bankách. Oni púšťajú peniaze.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anicka182
14. sep 2023

@huxy nieje to tak ze do konca nasledujuceho mesiaca ak v zmluve nieje uvedene inak??
V tomto pripade si myslim ze ak ma v zmluve napisany 15. den, zamestnávateľ musi najneskôr 15ho platbu odoslat, kedy uz dorazi to uz nieje jeho záležitosť. Ak sa mylim opravte ma.

huxy
14. sep 2023

@anicka182 je tam poznámka, ak nie je v kolektívnej zmluve uvedené inak. Predpokladám že termín výplaty je uvedený v prac.zmluve. a už pred pár rokmi som si to tiež zisťovala, a je to takto-je povinny do konca nasledujúceho mesiaca.
Teda mne to bolo takto prezentované.ale ak oklamali mňa, tak aj ja teraz klamem.

ivana11155
14. sep 2023

Je to chyba na strane zamestnavatela a mohli by ste sa aj stazovat. My mame uvedene, ze vyplatny termin k 10temu v mesiaci, prevadzame peniaze k 9temu "keby nieco" a ak by prisli 11teho tak na personalnom by nestihali riesit stranky resp. staznosti.

melanta
14. sep 2023

@huxy v zákone je do konca nasledujúceho mesiaca, ak kolektívna alebo pracovná zmluva nehovorí inak. Ak pracovná zmluva hovorí do 15, tak musí do 15.

avonladyba
14. sep 2023

Mňa skôr zaráža že ťa toto vie rozhodiť. Jednu výplatu by si hádam mohol mať odloženú.

renab
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
avonladyba
14. sep 2023

@fotoportret to ja viem, ale tak v jeho prípade aspoň pol výplaty, keďže jeho existenciu vie ovplyvniť 1-3 dni podľa toho kedy dorazí výplata na účet.

vroni
14. sep 2023

@avonladyba, a co? To ma tie peniaze bežne držať na účte a zamestnávateľ výplatu pošle, keď nastanú priaznivé okolností ci ako? Proste je psou povinnosťou zamestnávateľa, aby ona mala na účte k 15. výplatu (a nie ze oni ju 15. poukazu). Všetko ostatné je nepodstatné vrámci zodpovedania otázky.

huxy
14. sep 2023

@fotoportret nie každý má bohužiaľ také možnosti.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tykat
14. sep 2023

To fakt? A ja som vyplaty poslala uz vcera aby to ludia mali tak ako v zmluve, do 15teho a prisla im uz dnes lebo zajtra je sviatok.

maranco
14. sep 2023

Podľa § 130 odsek 3 môžeš požiadať zamestnávateľa aby ti poskytoval preddavok na mzdu/zálohu, ale je to len možnosť nemusí ti ju poskytnúť.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

Alebo môže zamestnávateľ zmeniť výplatný termín na 20. v mesiaci a potom bude všetko v poriadku stíhať.

Zákon nestanovuje, či sa považuje za deň výplaty mzdy deň pripísania mzdy na účet zamestnanca alebo deň odpísania prostriedkov z účtu zamestnávateľa.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vroni
14. sep 2023

@maranco, to nie je tak celkom pravda. Tento zákon to síce nedefinuje, existuje však definícia dátumu splatnosti a ta je jednoznačná. Den splatnosti je deň, keď musia byť peňažné prostriedky na účte protistrany a nie den poukázania prostriedkov. Na druhej strane - co s tým? Isteže môžem napísať zamestnávateľovi upomienku a žiadať si náhradu škody. Ze tým dosiahnem aj niečo iné ako výpoveď, o tom si ilúzie nerobím.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vroni
14. sep 2023

@fotoportret, viem, ze za toto nemôže, ale... Kde je vôľa, tam je cesta... Aj na, strane zamestnávateľov su rôzne typy...

maranco
14. sep 2023

@fotoportret môže ti robiť dusno a napriek v práci, takže sám dáš výpoveď

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mk1111111111
14. sep 2023

Ak je napisane k 15., tak ma byt na ucte 15-teho najneskor. Ziadne, ze 15- teho to odosle, jedine, ak maju vsetci zamestnanci rovnaku banku, pripadne ak maju zamestnavatel a zamestnanci banky s okamzitym prevodom medzi sebou