Dobrý podvečer, potrebujem poradiť alebo skôr vyžalovať sa. Ocitli ste sa niekedy v situácii, že vás v práci neprijali do kolektívu? Tento rok som začal pracovať ako asistent učiteľa. Nechcel som mať hneď zo začiatku veľké nároky, bol som rád, že som si našiel prácu, no zo strany zamestnávateľa som dostal iba inštrukcie, do ktorej triedy mám ísť a to je asi tak všetko. Asi po 2 týždňoch som čakal, že dostanem aspoň 1 stoličku v zborovni, kde by som si mohol zložiť osobné veci, no zborovňu som dodnes ani nevidel. Keď idem na wc, svoju tašku si musím brať so sebou, keďže si osobné veci ako peňaženku nechcem nechávať pri deťoch, ktoré sú tam bez prestávky bez dozoru, veď človek nikdy nevie, sú to deti, aby mi niečo z tašky nezobrali. Zo strany kolegov cítim od prvého dňa akési pohrdanie mnou.. a tie krivé pohľady, tak už len kvôli nim sa cítim zle a strácam motiváciu tam chodiť. Moja snaha zaradiť sa medzi nich mi nevyšla. Bývam vždy zhovorčivý, no vždy keď sa niečo opýtam tak dostanem iba jednoslovnú odpoveď. Snažil som sa medzi kolegov zapadnúť, no skrátka ma k sebe nechcú prijať. Moje jediné útočisko je trieda, v ktorej som s deťmi celý môj pracovný čas (5h), zatiaľ čo kolegovia si popíjajú kávu v zborovni. Včera mali dokonca posedenie na Deň učiteľov a mne ani nedali vedieť, že sa niečo také koná. Učitelia sú tam väčšinou o dosť starší ako ja, takže aj to môže byť dôvodom, prečo ma k sebe neprijali, to ja už neviem. Dosť ma to trápi a neviem, ako medzi nich zapadnúť, cítim sa ako ďalší, nechcený žiak a môj sen o tom, stať sa učiteľom sa mi každým dňom rozpadá! Máte niekto skúsenosť ako sa s tým vyrovnať, poprípade zmeniť to?
Aký pán, taký krám....chyba vedenia, že Ťa do kolektívu neuviedla, nepredstavila, neurčila či nevytvorila miesto na zloženie vecí....som učiteľka od r. 2004 a teda na našej škole sa vystriedali rôzny učitelia, či stážisti, či rôzne návštevy, ale nikdy som nezažila žeby ich riaditeľ alebo zástupca nepredstavil, či neurčil miestečko na sedkanie...dokonca pridelia skrinku na veci k výučbe... a ak nie v zborovni, tak už aj riaditeľňa občas poslúžila pre krátkodobé návštevy (ak išlo o prednášku, či besedu)...
Na tvojom mieste by som sa išla spýtať rovno vedenia, či by sa pre teba nenašlo miesto, kde si môžeš zložiť osobné veci...
V našej zborovni má miesto dokonca učiteľ výtvarnej a pán farár a to chodia do školy len jeden deň v týždni....
Ja som prisla do novej prace na miesto kamosky bab co tam robili, boli sme sardinky 4 v kancli, tu babu predomnou vyhodili, ani neviem preco, proste bolo to skor, ze vedenie ju nechcelo...vydrzala som tam tri mesiace, kolegyne zo mna mali upratovacku ,bola som bola kvalifikacne vyssie , ale nova..som im par raz na rozum povedala bolo zle...
Ja si tiež myslím, že by si mal zájsť za riaditeľom alebo riaditeľkou školy a poprosiť aspoň o to miesto v zborovni. A k tomu ako sa správajú, neviem, aké máš vzdelanie, ale možno si žiaľ v ich očiach menejcenný, lebo nie si vyštudovaný učiteľ. Ľudia dokážu byť veľmi zlí ☹
@retep00 suhlasim s @tilko Ono v podstate je to aj velmi nepekna vizitka ludi, ktori tam pracuju. Na tvojom mieste by som urcite zbehla za vedenim a rovno by som sa informovala, ci sa nestala nejaka chyba, pretoze este stale nemas svoje miesto. Urcite by som nevynechala poznamku o tom chodeni na toaletu. Nech sa trosku zamyslia. Navyse je skutocne neohladuplne aj od ucitelov, ze nemaju zaujem o komunikaciu. Ako som uz spomenula. Ich vizitka. Je to neprijemne. Mne sa stalo nieco podobne v jednom zamestnani, z ktoreho som v posledny den skusobnej doby odisla. Nebola som ochotna pokracovat v toxickom kolektive, kde ma neprijali a ani len sa nesnazili mi prve dni adaptacie ulahcit. Niesme sice male deti, ale clovek na pracovisku travi pomerne vacsinovu cast zo dna. Ja sa vzdy k novym kolegom spravam priatelsky, nikdy som na to nedoplatila. Ved byt slusny a ustretovy nic nestoji.
Drz sa. Ak je to praca, ktoru mas rad a planujes sa jej venovat aj nadalej, nenechaj sa od nich zhltnut. Nemusis byt kamarat, ale to, ze ta prehliadaju tiez nieje spravne.
@retep00 v prvom rade by som sa narovinu spytala, kde si mozes nechat veci. Riaditela, zastupcu, kohokolvek. Ked povedia, ze nevedia, tak si tam v zborovni smar tasku rovno naprostred stola.
Predpokladam, ze povysenecke stare struktury sa citia o 3 levely vyssie ako ty, pravdepodobne maju vyssie vzdelanie. Podla prejavu posobis prilis slusnucko a submisivne. Kasli na nich, ale uzurpuj si svoje miesto medzi nimi, aj ked neracia komunikovat. Skus si pokecat s vratnikom, upratovackou, kucharkami, tito bezni zamestnanci byvaju vacsinou bez predsudkov a pychy nad vlastnymi osobami.
Veľmi si vážim vaše odpovede! S tým vzdelaním je to tak že mám zatiaľ iba SŠ pedagogického smeru, takže to som si aj hneď myslel, že preto sú voči mne takí povýšeneckí. Je to pre mňa dosť nepríjemné, keďže to nie je pre mňa len "nové" zamestnanie ale celkom prvé, keďže som čerstvý absolvent a je to moja prvá práca. To znamená, ze vo veľa veciach ešte neviem, ako mám zareagovať. Väčšinou ma totiž brzdí akási "autorita" voči starším kolegom, ale za vedením skúsim zájsť a spýtať sa, čo sa dá robiť. Cítim sa miestami ako vyhnanec, alebo ako ďalší žiak, kedze ani ucitelka, pri ktorej som asistentom so mnou komunikuje minimálne.
@retep00 takze mas okolo 19-20 rokov? Neber to tak osobne, vyhliadni si v ucitelskom zbore nejaku najprijemnejsie posobiacu osobu a skus komunikovat aspon s nou. Vies, asistenti ucitela kedysi neexistovali, tak stare struktury ohrnaju nos nad takouto "vymyslenou" cinnostou.
Nerob si z toho traumu, ber to ako skolu zivota, ako prve otukavacie zamestnanie a skus tie komunikacne bariery nebrat prilis vazne.
@0silvia0 Áno, mám 20 rokov. Súhlasím s Vašim názorom, zo začiatku som to bral s nadhľadom, no odstupom času mi začalo prekážať, ako ma berú, ako keby som tam bol "nič". Dusil som to v sebe, no nechcem sa už cítiť ako keby som tam nepatril. Milujem deti a práca s nimi ma baví, ale nie je to príjemný pocit, keď viete, že do kolektívu vás neprijali. Nečakám, že mi tam teraz budú zalievať kávu, alebo niečo podobné, ale už to, že som nebol pozvaný ani na posedenie ku Dňu učiteľov bolo dosť nepríjemné gesto. Snáď sa to časom zlepší.
hm...asi je tam generačný problém... Ja by som hneď zajtra zašla za riaditeľom a opýtala sa kde si mám nechať tašku....Ak by sa nenašlo miesto - tak rovno u neho v riaditeľni....😉
@retep00 ja som tiez nastupila medzi stare struktury, bolo to tazke ale teraz chapem ze mi zavideli moju mladost. A asi si mysleli ze si len uzivam a tak. Raz na to budes nostalgicky spominat a zabavat sa na tom... Uplne viem ako Ti je... Su to asi nejaki zatrpknuti ucitelia, nedivim sa, platy o nicom a zodpovednost velka a nervacenie s detmi...
A co tak zajst za riaditelko, alebo zasrupkynou a komunikovat jej to? Inak otazku kde si mozem zlozit veci by som som asi dala ako druhu po pozdrave...
Skúsim teda zájsť za vedením školy a riešiť to s tou taškou, aj keď som dúfal, že sa to časom zlepší. Najskôr som to chcel riešiť aspoň s mojou učiteľkou, pri ktorej som pridelený ako asistent, no komunikácia medzi nami tiež akosi viazne. Nedáva mi skoro žiadnu prácu a aj keď sa snažím pomáhať kde vidím, že treba a hlavne pri tých slabších deťoch, aby nemusela ona, trošku ma zaráža, že so mnou takmer vôbec nekomunikuje, neusmerní, nepomôže, neukáže čo mám robiť a na moje otázky odpovedá jednoslovne. Ak sa ja sám nespýtam na nejakú vec, celý deň ma prehliada. Asi to tiež bude generačný problém, keďže je trošku staršia. Neviem vôbec, ako s nou mám rozviazať konverzáciu, aj keď sa snažím, no sám zo seba mám pocit, ako keby som toho robil málo.
@retep00 ony z teba citia tvoju neistotu a tym, ze s tebou nekomunikuju ti davaju najavo, ze ta tam nepotrebuju a ze si tam navyse a ze si tam nekvalifikovany pomahac. Je mi to fakt luto, ze si natrafil na taketo harpie, ale tu sa nic neda poradit, len robit si pracu najlepsie ako vies a snaz sa aspon tvarit, ze ta to nestve...
kriste to su kravy sproste neprofesionalne kravy! uplne som vytocena. V dnesnej dobe, ked su asistenti tak ziadani ( ano mam postihnute dieta a vybavit asistenta bolo peklo) tak ked uz konecne vesmir sa spoji a podari sa ziskat asistent - pomoc pre decka tak velacteni ucitelia stare korcule pojdu proti nemu. nech ich slak trafi. az mi ta je luto.
@retep00 možno je problém v tom, že na vašej skole sa "asistent učiteľa" nepovažuje za učiteľa. Úprimne...neviem.ako je to na iných školách...ale napríklad v nemocnici sú sestry (VŠ)...a asistentky (SŠ)...A hierarchicky teda na väčšine miest sú sestry "niečo viac" a aj sa skupinkuju zvlášť.
Podobne je to u nás v práci, kde sú zamestnanci (kľúčovi), a potom brigadnici. S brigadnikmi sa nikdy tak nejako neráta...
Si tam jediný asistent? Ako to majú ostatní?
Minimálne by som sa šla o tomto narovinu a asertivne porozprávať s riaditeľom. Ako to vnímaš a aku máš predstavu. Polovica učiteľov o tebe možno ani nevie...resp.maju v paži...
@retep00 Ahoj, suhlasim s ostatnymi, aby si to vydiskutoval s riaditelom a zaroven prajem ti z celeho srdca, aby sa ti splnil sen stat sa ucitelom, aby ti to nadsenie a laska k detom vydrzali este dlhe roky a aby si sa nenechal odradit starymi strukturami ❤️
Tiež mám skúsenosť s týmto. Po doštudovaní 1.stupňa VŠ pedagogického smeru som dostala možnosť ísť na absolventskú prax ako pedagogický asistent do triedy prvákov. Na začiatku to bola taká eufória zo všetkých 3strán, aj pre mňa, aj deti aj triednu učiteľku. Ale po krátkom čase to prešlo do stereotypu až takého stavu, že som si tiež začala uvedomovať, že nemám nikde svoje miesto, že deti ma skôr berú ako kamarátku ako autoritu, že učiteľke vadím na hodine, najmä keď vyvíjam nejakú aktivitu. Tá prax trvala polroka a teraz spatne keď sa na to pozriem, tak naozaj stačilo. Z kolegýň učiteliek len jedna chcela aby sme si potykali, z toho nezáujmu druhých učiteľov som bola total znechutená... A tá triedna p.uč? Urobila mi síce s deťmi v posledný deň takú peknú pohľadnicu na výtvarnej ale čo sa týka jej samotnej, chcela som od nej nech mi poposiela konkrétne fotky z besiedok, ale nič... Žiadna odozva. Ani na sms neodpovedala.... Teraz keď ju stretnem tak celkom je zlatá, keď ma vidí s mojimi dvoma malými (3 a 4r majú) až sa divím.... Ale čo je najväčší paradox, tak môj prvorodený keď pôjde o 2 roky do školy, tak ona vtedy dostane novú triedu prvákov a je teda dosť možné, že bude učiť môjho syna 😀 takže ak ti smiem poradiť - z profesionálnych dôvodov, nech už máš akékoľvek pocity, pories ich racionálne s vedením a hlavne s chladnou hlavou bez emócií - nikdy nevieš, kto bude učiť tvoje deti 😄
Skús nejaký kurz komunikačných schopností. Mohli to urobiť aj oni, ale že si nosis tašku na WC... To si sa aj sám mohol prvý deň predsa opýtať
@retep00 Urcite chod za vednim koli tomu miestu kde si nechat veci... to to doda sebavedomiu lebo budes mat akoby utocisko aj ked sa s tebou nikto nebude rozpravat, budes medzi nimi.
Zisti si ci nie je zvykom robit nieco ako prichodne... ze novy clen ma urobit pohostenie a aj ked nie je, urob to... len take nieco male ako zakusok a kavicka.
Predpokladam ze tam robis od septembra... co nie je az tak vela. Niektori ludia potrebuju dlhsi cas aby sa ohriali voci novacikom. Bud trpezlivy.
U mna fungovalo sa na nich vybodnut. Ja som ticha, hanbliva a mila ked som v novom kolektive a toto bol subor starsich zien. Doslova na mna zazerali, jedna sa ma pyta na treti den ze odkial som a ja ze zo Slovenska a ona povie ze imigranti ako ja berieme pracu jej mame (to ze jej mama bola tiez imigrantka z Talianska pred 50 rokmi jej nevadi). Na dalsi den isla za mnou na zachod. Ja som isla na WC a ona ze si umyva ruky. Boli tam 3 WC ale ona vosla do toho isteho hned ako som z neho ja vysla. Viem, ze sa isla pozriet ci necham ocikanu zachodovu dosku.
Nastastie som mala niekolko chlapov kolegov co boli OK. Roky som sa snazila ziskat priatelstvo tychto zien az som si nakoniec povedala ze do certa s vami a uplne som sa na to vykaslala. Pozdravila som ale to bolo vsetko. Pocas celeho dna som ich ignorovla. No a cuduj sa svete asi po tyzdni sa na mna zacali usmievat a prihovarat.
Ale ako vravi @nenne27... ak si vyfukol niekomu miesto, tak to budes mat velmi tazke.
Ak sa nic nezmeni ani po vianociach, tak toto miesto ber ako ziskanie praxe, Vydrz tam rok, a zacni sa rozhliadat po niecom inom.
@retep00
Si mlady, tvoje prve zamestnanie.....ber to s optimizmom.....normalne to tak vnutri neprezivaj, lebo sa zbytocne sklames, kolegyne maju svoj vek, svoje starosti a asi si hovoria ze sa nemaju o com s tebou......treba tomu dat viac casu.....
Je ale velmi nevhodne ak ta nepredstavili na zaciatku kolektivu. Mozno bh som aj na stretnuti ak ta nahodou pozvu slusne poziadala o predstavenie sa.....je to chyba riaditelky aj take to uvodne stretnutie zorganizovat. Asi chapem nema cas....neriesi to lebo si mlady zamestnanec...a pod...
Ale casom sa otukas a urcite sa vela naucis, nacerpas inspiracie....je super ze si v praci, ktora ta bavi.....teraz uvidis aka je prax ina od teorie 🙂)
Drzim palce. ..bud usmievavy, nic extra neocakavaj od ludi, ucis sa postupne...
@nenne27 o tom, že som niekomu vyfukol miesto neviem nič..
Veľmi vám všetkým ďakujem za vaše odpovede, som milo prekvapený 🙂 tak dnes to už určite budem riešiť hlavne s tými vecami a čo sa týka kolegov, dám do toho všetko, no ak ma k sebe nepríjmu, beriem to teda ako generačný problém a nebudem si to brať s srdcu. Snáď to bude už len lepšie. Ďakujem za vašu podporu, kiež by sme mohli byť kolegovia! ❤
no vsak to nevies ake boli dovody, ked ta prijimali a co im povedali. no ako ja by som si to nenechala a normalne s chladnou hlavou by som sa ich narovinu proste spytala, kde je problem
Mna by zaujimalo ako si dopadol dnes
@retep00 Ahoj, baby Ti dobre radia, ja by som si dovolila len poprosit Ta, aby si sa nevzdaval svojho ucitelskeho sna. Muzov ucitelov je ako safranu a v nasich prefeminizovanych skolach su potrebni ako sol. Podla Tvojho kultivovaneho a spisovneho prejavu - obzvlast vzhladom k Tvojmu veku - to urcite das lavou zadnou 🙂 Drzim palce!
@retep00 hanba pre celý učiteľský zbor... čo by mali učiť svojich žiakov zabudli pri správaní sa k vám... učitelia sú zvláštna kasta, viem o čom hovorím, som jednou z nich a bohužiaľ sa za takýchto kolegov musím iba hanbiť...rada pre vás milý kolega, vo vašom živote sú určite dôležitejší ľudia ako tí o ktorých píšete. Venujte energiu im a majte vždy hlavu hore. Verte v seba, svoju dôležitosť, jedinečnosť a hrdosť! Chodila by som do práce s úsmevom na tvári, nie je nič horšie ako vidieť človeka ktorého ste chceli pokoriť šťastným! ❤️
No, zrazu sa vytvorili miesta pre asistentov, po ktorých sa roky túžilo a .... Nikto nevie, čo s nimi. V rodine tiež máme asistentku učiteľka a je to na smiech.
Je to hrozné a neprofesionálne. Držím palce, nenechaj sa znechutiť. Začína každý nejako. Ja som si spravila ped.vysku popri deťoch a som zvedavá, čo ma čaká.
@solange7 Čítala som ,, Petrov" nešťastný príbeh a bolo mi smutno! Jediná rada, drž sa Peter! Nie každý učiteľ je bezcitný, problém nie je ani vo veku! Je to jednoducho taký ,, zadubený a primitívny pedagogický " kolektív! Solange7 má úplnú pravdu: ,, Aký pán - taký krám!" - je to skutočne tak!
Prisla by som do zborovne a opytala sa ich asi, ze aky maju problem? Kamarati byt nemusite ale aspon profesiolany vztah medzi kolegami by sa mohol zachovat.