Ahojte, zamestnala som sa v jednej firme koncom novembra, cez personalnu agenturu, samozrejme nemam tolko dovolenky, budeme doma tyzden teraz a 2tyzdne v novom roku, pytala som sa a ze kolko dni mam dovolenky, tolko mi daju a zvysne dni, neplatenne volno, kedy si budem platit zdravotne aj socialne sama. Rozmyslala som, ze si vezmem na tie dni pnku, aj tak mam problemy s chrbticou dlhodobo. Ale zase nechcem vyzerat ako nejaka spekulantka. A tiez mam strach, ze ma z agentury prepustia, vo firme ma chcu stale, len zamestnava ma agentura, hned ako by sme mali nastupit do prace, by som nastupula, ale aj tao neviem co urobit
Je to bežná prax. Tých pár dní ti stačí zaplatiť zdravotnú poisťovňu
@alenah31 informovala som sa v agenture na to a budem to mat ako neplatenne volno a vsetky odvody si mam hradit sama, ide o 23dni.
v takom prípade nech si prečítajú zákonník práce. Že je to bežná prax zamestnávateľov - čo teda je keďže ľudia sa bežne boja hlásiť k svojim právam, aby neprišli o prácu úplne - neznamená, že je v v súlade s ním( ZP §142 odst. 3).
Len sviatky netrvajú 23dní......takže predpokladám že mesiac nie je doma cela firma, čiže ak nemajú celozávodné volno , tak naozaj ti neplatené volno nemusia dať.....
@mogaa ja nechcem neplatenne volno, oni mi ho chcu dat, nas usek nerobi od zajtra a nastup mame 18.1.
Pokial je firma zatvorena rozhodnutim zamestnavatela - nariadil cerpanie dovolenky a zamestnanec, ktory nastupil v priebehu kal. roku cim mu nepatri dostatok dovolenky - ma narok na volno s nahradou mzdy - je to prekazka na strane zamestnavatela.