V čom podnikať?

29. máj 2021

Ahojte, viem ze väčšina má tu vysmeje a povieme ze to mam vedieť sama, ale aj napriek tomu to skúsim. Som už dlhší čas nezamestnaná, klasika pracovala, som v kancelárii, bežné administratívne práce takže žiadne špeciálne znalosti nemám. Neviem si nájsť prácu a preto uvažujem nad tým, že by sme aj s kamoskou začali podnikať. A tu je problém, nejako nevieme prísť na to co rozbehnúť. Skúsite mi dat nejaké tipy? Dakujem

luccija
29. máj 2021

Ked neviete co ani nezacinajte🙂a uz vobec by som nezacinala s niekym.Ja, ak by som mala zacat jedine sluzby spravit si kurz pedikury, masersku skolu, kozmetiku...opatrovanie deti

krisbar
29. máj 2021

V tom co ta bavi, co je tvoja vasen, co si ochotna prve dba roky robit aj zadarmo.

autor
29. máj 2021

@luccija nad tou kozmetikou uvažujem aj ja, pripadne permanentný make up

deti95060810
29. máj 2021

spolky - čertové volky. Už veľa takýchto pracovných partnerstiev skončilo na podnikaní - to nie je dobrý nápad...😉
V čom podnikať - trh je presýtený teraz je momentálne aj kríza, ťažko radiť...

autor
29. máj 2021

@deti95060810 tak my sme mali dávno sen mat kaviarničku a ja by som tam piekla koláče len teraz je situácia aká je. Áno viem niečo o spolkoch ale bohužiaľ neviem si nájsť prácu tak uvažujem nad kadečim

dskjhfdlkdjhl
29. máj 2021

Podnikat v niecom sa da az vtedy, ked je v tom clovek dobry, cize si musis sama ujasnit, v com si dobra, vyskusat, ci by ti to islo (ci by z toho boli peniaze) a potom to mozes spustit. Samozrejme, potrebujes vstupny kapital. Ak nic taketo nemas, tak si radsej najdi pracu.

pribinak
29. máj 2021

Keď nevieš v com podnikať, tak nepodnikaj. Podnikajú ľudia ktorí majú nejakú víziu, nápady, sú prirodzene kreatívni
Ak sa musíš pýtať na základne know-how tak to nechaj tak.

Radšej chod do tesca dokladať, lebo toto nedopadne dobre

bavlnka92
29. máj 2021

koláče sa stále dajú piecť a ponúkať na FB koľko takých inzerátov denne vidím. keď začneš po známych, susedoch,... a požiadaš aby ťa odporučili ďalej ak im bude chutiť tak sa to môže pekne rozbehnúť.

gabika0825
29. máj 2021

Ja by som šla určite keď ste obe ženy do nejakého salónu. Alebo si prenajať nejaký priestor a robiť nechty jedna, druha napríklad mihalnice alebo obočie. Poprípade kozmetiku. To ide všade. Ak ste z menšieho mesta alebo niekde kde nie je taká vysoká ponuka týchto služieb tak je to ešte lepšie. Investujete do kurzov, potom môžte prenajať priestor a robiť 🙂 kamoska to tiež takto rozbehla, tiež nemala na to ani školu ani nič iba pár kurzov a robí mihalnice a tetuje obočie. No treba veľa investovať do vzdelávania.

gabika0825
29. máj 2021

Alebo má napadlo líčiť ešte. No ale keď ste dve tak ten salón je podľa mna super 🙂 zložite sa aj na nájom priestoru a je to lepšie ako keby to mala ťahať jedna

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
29. máj 2021

Súhlasím s 2 komentármi vyššie, že ak nevieš čo máš robiť, tak do podnikania nechoď. Ja koučujem manažérov, podnikateľov, robím o.i. aj biznis poradenstvo. Fakt som za celé roky nevidela nikoho, kto by úspešne podnikal s tým, že na začiatku sa musel pýtať na tipy na podnikanie. V každom prípade, ak chceš nad tým naozaj premýšľať, tak začni s týmto:
- rieš to sama, žiadne spolky s kamoškou, sestrou atď, to je pre 90% podnikateľov cesta do záhuby, hoci si môžeš myslieť, že ako ste super kamarátky a ako máte rovnaké názory. V podnikaní toto nefunguje.
- zameraj sa na to, čo vieš (aké máš zručnosti) alebo čo sa vieš naučiť (kurzy, školenia, certifikáty).
- pozeraj na potenciálnu konkurenciu, ak je niečoho v tvojom okolí veľa, tadiaľ cesta nie je ideálna, pretože by si musela ponúknuť niečo výrazne lepšie. Takže pozeraj sa na to, v čom je konkurencia slabá a pritom dopyt veľký. Dopyt je dôležitý rovnako. Nemá význam niektoré služby či obchody otvárať v lokalite, kde o to nie je záujem, pretože tam nie je cieľová skupina zákazníkov/klientov.
- pozri sa na tvoj finančné možnosti. Sú služby/obchod, kde ti na rozbeh stačí pár stoviek, potom také kde potrebuješ pár tisíc (10-20) a potom také, kde potrebuješ výrazne výrazne viac. Pozri sa na to, aký rozbeh by podnikanie malo a koľko rezervy by si potrebovala - napríklad platiť nájom za priestor musíš bez ohľadu na zisk, detto odvody, ak by to bol obchod, potrebuješ mať peniaze v tovare, ktorý môžeš predať za mesiac ale aj za pol roka. A tiež mnohé služby potrebujú vstupný kapitál a priebežné investície do materiálu a pod.
- no a mysli aj na to, že okrem voľných živností sú aj tie viazané, kde na zisk živnosti potrebuješ vzdelanie alebo prax a kurz. Čiže ak máš všeobecné vzdelanie a rozhodneš sa byť kozmetička, nestačí ti urobiť kurz na to, aby si získala živnosť.

Ale zopakujem úvodné slová. Nešla by som do toho s kamarátkou. A nešla by som do podnikania, ak nemám nadšenie a víziu pre niečo konkrétne.

autor
29. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl prácu hľadám už pol roka

dskjhfdlkdjhl
29. máj 2021

No, tak mozno musis zlavit zo svojich narokov, skus hladat aj nie kancelarsku pracu. V kazdom pripade plati to, co som pisala-podnikat mozes jedine v niecom, v com si vyborna, inak to bude fiasko. A tie zaciatky budu aj tak narocne a vobec necakaj, ze budes hned v pluse, to by si musela prist s niecim takym, co by okamzite vsetkych ohurilo. Skor by som si na Tvojom mieste nasla akukolvek pracu a popri nej by som si trebars urobila nejaky kurz (proste snazila sa zacat v niecom, v com je sanca, ze by ti to mohlo ist). Lebo mam dojem, ze si to predstavujes velmi jednoducho.

luccija
29. máj 2021

Permanentny makeup je fajn teraz to leti, ak mas cit pre krasu a zrucnost.Ale kurz je drahsi, potrebujes dost penazi na salon zariadenie, myslim, ze aj kozmeticky kurz suseda zacala najprv len licit a obocie farbit ako hobby, ale ma vizaz kurz potom si spravila kurz na tetovanie obocia ma umelecku skolu, ale roky navrhovala kuchyne

luccija
29. máj 2021

Na kaviaren potrebujes vela penazi vybavenie ...na pecenie kolacov vitriny, ktore stoja vela penazi obrovske hygienicke nariadenia a si tam cele dni.Mozes ratat tak 20 t eur na zaciatok

autor
29. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl ja som zo svojich nárokov zabila ale bohužiaľ mám dve VŠ školy takže ako predavačku ma zamestnať nechcú. Nemam problém robiť hocičo ale bohužiaľ ma nikam neprijmu

sasitimi17
29. máj 2021

Poznám baby ktore podnikajú so zdravou stravou a varia zakaznickam raňajky obedy večere.
Ďalšia známa tetuje ma svoje tetovacie štúdio.
Ďalšia zase si porobila kurzy a robí masáže tehotným ženám a masáže tváre.
Ja tiež podnikám v niečom úplne inom ale nebudem prezrádzať čo... 😅 jednoducho som hľadala čo by bolo pre mňa výhodné a malo to úspech aj v ďalekej budúcnosti a hlavne aby som mala slobodu pretože mám dcéru a nechcela som sa stresovať robotou ako stihnúť ísť po ňu do škôlky a čo robiť keď ochorie a ostane doma týždeň chorá.

oli18
29. máj 2021

@ivkazba ake vzdelanie mas, ak koucujes manazerov? Manazment je v mojich predstavach vlastne koucing. Vyved ma z omylu🤔

sashka22
29. máj 2021

Dievča a z akého dôvodu potrebuješ písať obe VŠ? Véd keď Ti to robí problém, vynechaj v životopise. A určite nepodnikaj s kamoškou lebo dlho kamošky nebudete. Na podnikanie je jeden malo a dvaja veľa - sa hovorí. Btw. Podnikám od 18stky a budeš to mat sakra ťažké, keď nepoznáš svoje silné a slabé stránky.

pribinak
29. máj 2021

Aké VS máš? Nie je mozne, aby si s dvomi VS nenašla nejakú administratívnu prácu

ivkazba
29. máj 2021

@pribinak môže to byť problém, pretože na bežnú administratívnu prácu stačí SŠ. Takže toto môže veľa zamestnávateľov odrádzať, pretože majú pocit, že ten človek bude drahší ako stredoškolák alebo bude mať ambície ísť vyššie.

ivkazba
29. máj 2021

@oli18 ja som zdravotná sestra úplne pôvodným povolaním. Ale mám za sebou cca 18 rokov vo finančníctve, z toho väčšinu na manažérskych pozíciách a pozíciách kouča. Čiže moje podnikanie je založené na tom, že koučujem manažérov, pretože som sama bola manažér a viem o čom to je. A čo sa týka toho, či manažment je koučing. Manažment nie je vždy o koučingu. Vrcholoví manažéri nekoučujú, skôr robia strategický manažment, vízie a pod. Nižší manažment áno, tam by mal byť riadiaci pracovníci čiastočne aj koučovať. Ale je to len jedna z množstva vecí, ktoré má robiť manažér. Ale koučovať sa to potrebujú naučiť a to sa nenaučia na jednom školení, ani za mesiac či dva. Koučing nie je povedať niekomu čo má robiť (to je mentoring). Preto veľa firiem na koučing využíva samostatných koučov, pretože byť kouč je dlhodobý proces.

pribinak
29. máj 2021

@ivkazba tak s časti áno, ale proste take tie veľké nadnárodné korporácie ponúkajú veľmi často administratívu
Pozrela som si teraz profesiu a je si z čoho vyberať, teraz sa všetko znovu rozbieha.
Ale každý mame rôznu predstavu

wokokoza
29. máj 2021

S kamarátkou sa podnikať neoplatí, málo prípadov poznám ktorým to vyšlo, väčšinou to zakaždým skončilo zle. Takže treba sa mať na pozore a keď nemáš nejakú myšlienku, ktorá by stála za to, tak sa do toho radšej ani nehrň.

leskovael
29. máj 2021

Podnikanie veľmi pekne a dobre znie, ale je to 100x ťažšie ako fungovať v práci ako zamestnanec...ak nemáš absolútne víziu v čom by si podnikala, tak ani nezačínaj. Predstava kaviarničky kde budeš piecť koláče znie veľmi pekne... Ja aj muž sme z oblasti gastro a vôbec to nieje taká "krása" ako to znie. Je to časovo veľmi náročné, je za tým kopa vybavovania, musíš v tom vediet hlavne chodiť aby si vedela fungovať a zarobila na vydavky, aj na živobytie.. Museli by ste prijať zamestnancov kde nastupuje ešte väčšia zodpovednosť a ešte väčšie výdavky, lebo aj keby ste boli dve, sotva by ste ťahali jedna na zmene minimálne 12tky....Takže do tohto (ak niesi ani vyučená a nevieš bližšie čo to obnáša ) nechoď ani náhodou..

Na tvojom mieste by som sa zamyslela, čo ma ako tak baví, nájdi si brigádu a urob si nejaké kurzy, uvidíš čo ťa chytí a čo budeš chcieť ďalej rozvíjať.
Ake máš školy? Prečo sa nevenuješ tomu, čo si študovala? Veď si nechodila do školy koli titulom, ale preto, že študuješ niečo čo by si chcela robiť, alebo čomu by si sa chcela venovať nie? Ja osobne by som hľadala prácu vo vyštudovanom obore.

vilma7
29. máj 2021

@bambulienka25 v niektorých mestách už funguje.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
29. máj 2021

@bambulienka25 súhlasím, toto na trhu veľmi chýba, druhou stranou mince je to, že dôchodky sú biedne a veľa ľudí to jednoducho nezaplatí.

vilma7
29. máj 2021

@elizabet173 takéto služby by mali, mohli byť hradené z poistenia.
Ale veľa podnikateľov chce zbohatnúť, najlepšie čo najrýchlejšie, a toto nie je na zbohatnutie.