Ahojte, viete mi niekto poradiť? Tento rok končím VŠ II. stupňa a mám možnosť byť zamestnaná na VŠ. Rok by som bola zamestnaná takto, kým si neurobím štátnicu z jazyka, a potom by som sa stala odborným asistentom.(zrejme tam by som nastúpila na doktorandské) V akej platovej tarife by som bola teraz a aj potom keď budem už odborný asistent? Čo som pozerala, neviem či dobre, vyšlo mi z toho že ako začínajúci pedagóg bez praxe by som mala menší plat ako na ZŠ/SŠ? Na VŠ som našla že začína plat na 807€ (tarifa 6) a na ZŠ/SŠ tiež tarifa 6, 915€... Nie je to ale tak že vysokoškolskí pedagógovia majú vyšší plat ako v regionálnom školstve? Nejako mi nesedí že na VŠ to vychádza o viac ako 100€ menej...
@andreakotesova vďaka za odpoveď, keby som bola už po dizertačke tak by to ako vychádzalo? V ktorej tarife by som bola ?
@miriam_s mala by si to iste, ako doktorandka, len minus cca 30% odvodov 🙂 mam doma VŠ učiteľa, ktory prednáša uz viac ako 20 rokov, momentalne si podava profesuru a zarobi ovela menej, ako jeho studenti, ktorych učil a su v praxi 🙂 ja pracujem tiez na univerzite, ale v administrative, my mame este horsiu tabulku 🙂
@miriam_s pozri si to napr.v platovom poriadku UK. Tam mas uvedene, k akemu zaradeniu mas aky zakladny plat.
Teraz by si tusim bola zaradena ako asistent, potom mozes byt odborny asistent bez PhD. a potom odborny asistent s PhD.
Ako denna doktorandka mozes poberat stipendium, pred. DS si v 9.triede tusim, po DS si v 10. Stipendium v dennej forme je teraz okolo 900€ plus minus. Tiez najdes v tabulke. Mozes poberat aj plat aj stipendium sucasne.
Bez PhD. si ale na VS v podstate "nikto".
@lienka.7 legálne štipendium a zaroven plat od jednej univerzity určite nedostane.
@andreakotesova stavis sa? 😉
Zazila som
@andreakotesova moze dostat aj plat, aj stipko.
@miriam_s Dobre si našla 🙂 ako doktorandka budes dostavat "stipendium" (je to viac, ako VŠ učiteľ uz po dizertacke, lebo ten uz musi platit aj odvody). Ale casom mozes mat osobny priplatok, rozne odmeny, mozes byt "v matici" na projekte a pod.