V akej práci sa uplatnili vaše deti po skončení obchodnej akadémie?

savoya
11. apr 2024

Chcela by som sa opytat ,ze v akej praci sa uplatnili Vase deti,po skonceni Obchodnej akademie?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
madla60
11. apr 2024

@savoya, robí v banke, začínala za priehradkou a postupne sa posuvala vyššie.

justxme
11. apr 2024

Ja som chodila na obchodnú akadémiu, no pokračovala som na vysokej škole, ktorá vôbec s OA nesúvisela. Niektoré spolužiačky išli na VŠ so zameraním na ekonomiku, manažment, no z toho čo viem, väčšina nedokončila ani Bc. Pár išlo do iných odborov a uchytili sa, napríklad pedagogika, jazyky, filozofické odbory. Tie, ktoré VŠ nedokončili alebo nešli vôbec, robia napr v obchodoch, administratíve. Jednej jedinej sa podarilo dostať na pozíciu junior účtovníčky, pritom viem, že veľa bývalých spolužiačok sa uchádzalo o tieto pozície. Dve robili tuším v banke na pobočke. A ešte, pomerne dosť nepracuje/nepracovalo hneď po škole, lebo mali deti.

Keby sa dal vrátiť čas, už by som na OA nešla. Síce sa to dalo v pohode zvládnuť, ale v dnešnej dobe je ťažké sa s tým uplatniť na ekonomických pozíciách - je totiž veľa ľudí, ktorí majú ekonomické VŠ vzdelanie. A príde mi, že tam bola pomerne slabá úroveň matematiky.

buberova
11. apr 2024

V administratívne/zakazníckom servise pracujem s tou školou... Ďalšie známe sú účtovníčky, špeditérky...

canany
11. apr 2024

Ja mam OA, pred 25 rokmi, lebo rodicia chceli, ze nech nieco mam po maturite, aj ked ucitelky vraveli, nech ma daju na gymnazium a potom VS. Dodnes im za to "pekne" dakujem, ze mi takto znicili moznosti po strednej.
Ale k veci, robim uctovnicku, milujem tu pracu.
Po OA som nedokoncila ani 1 rocnik VS ekonomickeho smeru, matematika bez gymnazia bola tazka, som to vzdala a na pravo som po skole nespravila primacky. ale casom som si dorobila pravo externe.
Deti budem smerovat na gymnazium a VS, nedovolim im premrhat moznosti mat lepsiu buducnost, ked na to maju.

subartic
11. apr 2024

@canany so mnou študovalo celkom dosť spolužiačok z OA a dokončili viac menej bez problémov. Chodili na doučovanie z matematiky. Ja naopak , deti budem smerovať na odborné školy a odtiaľ na VŠ .

mclissa
11. apr 2024

@canany ale prosim ta. Vela ludi ma odborne skoly a dokoncili VS, a aj uplne ineho zamerania bez problemov. Toto je na sikovnosti. Niekomu ani odborna skola ani gymnazium nepomoze. Nehadz to na rodicov.
@subartic suhlasim. Ja som si skolu vyberala sama. Nasi sice povedali nazor, ale vyber bol na mne. Tiez som isla tymto smerom. A nelutujem. Urobili najlepsie ako mohli, ze nechali vyber na mne. Lebo som si sama vybrala co ma bavilo a vybudovala so cesticku ku kariere sama.

kamowa
11. apr 2024

uctovnicka, ucitelka v MS, realitna maklerka, majitel obchodu so svietidlami, mentor... ono fakt zalezi od osobnosti cloveka, kam sa chce uberat a dnes naozaj nie je problem robit cokolvek, ak clovek chce...

salomuska
11. apr 2024

@canany polovica spoluziakov v kruzku bola z OA. Matematiku sa doucili, rovnako ako ti z gympla sa doucili uctovnictvo

moonlight1210
11. apr 2024

Znamy pokracoval na VS ako IT a skoncil ako uspesny programator, pracuje na volnej nohe pre rozne velke spolocnosti. Niekolko jeho spoluziakov tiez. Napriek studiu ekonomiky ich to tahalo inym smerom.

Takze ak clovek chce a dobehne chybajuce vedomosti, ktore na OA nie su rozvijane, moze robit cokolvek.

subartic
11. apr 2024

@salomuska presne tak ja som bola z gympla , a jedinú výhodu som mala v matematike , štatistike , rozpočtoch a finančných analýzach . A na účtovníctvo som pozerala s vypleštenými očami .

aeruginosa
11. apr 2024

Znama sla uplne mimo tento smer, na APZ k policii.

canany
11. apr 2024

@subartic @mclissa @salomuska
Odpoviem vam takto, mozu za to rodicia pri vybere strednej skoly a v konecnom dosledku otec alkoholik pri vysokej, kvoli ktoremu som nastupila rychlo do prace popri skole, aby som sa mohla odstahovat co najskor, takze chodit na doucovanie prednetov, co som nemala na strednej a doucit sa matiku bolo mozne pre niekoho, kto mal na to zazemie. Nerada spominam na to obdobie, snazim sa na to zabudnut, ale dik, ze ste mi napisali aky zivot vedu normalny ludia v normalnych rodinach

jaroe
11. apr 2024

@canany ja by som to tak dramaticky s tou OA a naslednou VS nevidela. Matika sa da doucit. Ano chybali mi mnohe vedomosti, ale nemam z toho nejaku krivdu.

pe_mi
11. apr 2024

@savoya 17ty rok v cestovnej kancelárii.VŠ nemá.(Nie je moje dieťa,ale moja sestra)

kattrin5
11. apr 2024

@canany Ja mam OA zo SR a v USA som nemala problem sa dostat na vsetky vysoke skoly kde som davala application, vystudovala som na najlepsej Univerzite v NJ a celkovo je asi 30 v USA( Rutgers University), a najlepsie na tom je, ze pocas vysky som ucila matiku 🤣

kattrin5
11. apr 2024

Ja mam OA a este uplne hroznu( Nove Mesto nad Vahom) a normalne som sa dostala v USA na vysku. Co mam byvale spoluziacky tak bud sli na vysku alebo robia v kancli administrativu, ako 15 rokov dozadu sa s OA dalo ako tak uplantnit, teraz uz na lepsiu pracu urcite treba vysoku skolu s dobrym zameranim

nikoleta1234
12. apr 2024

@savoya osobne mam OA dokoncenu, potom vyska ekonomika a manazment. Ale uz by som si to nevybrala. Vobec som sa nevedela usadit. Robila som sice asi 3 roky administrativu a mzdovu personalistku, ale rychlo som prisla na to, ze ma to v praxi absolutne nezaujima. Takze musim vymysliet, co so sebou ked sa vratim do prace po rodicovskej. Co viem z nasej triedy byvalych spoluziakov, tak asi 2-3 robia uctovnictvo, auditorstvo. Vsetci ostatni su mimo odboru.

katkaseiner
13. apr 2024

tiez som z oa, ale po skole som si nic nevedela bez praxe najst. Študovala som dialkovo na EU Ba. Je pravda ze matika je na oa slaba, ale na skusku z uctovnictva som sa nemusela ani pozriet...proste nieco je pre a nieco proti...
Vysku zvladne kto velmi chce, ano, su predmety ktoré treba nielen sa naucit ale aj chapat...ale bez vysokej školy sa fakt tazko hlada praca. Z rocnika ma takmer kazdy vš, mozno par individui nie a smery su rozne, jeden pravo, vela nas ma ekonomicku, socialne veci, psychologia, dokonca technicku maju 2