Úväzok 37,5 hodiny , pracovná doba 8 hodín a prestávka 2,5 hodiny

lauraolivia
5. nov 2024

Ahojte, vie mi niekto poradiť.... môj týždenný úväzok je 37,5 hodiny..... Pracujem od 6.30 do 9.30 potom mám voľno a nastupujem od 12 do 17 hodiny....ide o to že čo som sa dočítala, ja nárok na prestávku nemám,tak prečo mi ju započítavajú..... A ešte keď si beriem pol dňa dovolenky, stiahnu mi 4 hodiny....je to ok?
Pracujem vo verejnej správe. Ďakujem

basska_b
5. nov 2024

Tak si sprav prestavku medzi 12-17 pol hodinu, ci to sa neda? Ale akoze pise sa o "pracovnej zmene, ktora trva viac ako 6 hodin". Ty ju mas taku rozfrckanu, ale v sume za den to je viac ako 6xhodin. Podla mna by si si medzi 12-17 este mohla spravit prestavku. Nakoniec, zaplatenych mas 37.5hod, ale odsedis si tam 40 hod. A inak, mne strhli 4 hod, ale ja som mala 40hodinovy uvazok. Muz ma 37.5hodinovy a vraj tiez strhaju 4 hod

tiika
5. nov 2024

@lauraolivia takéto zmeny sme volali “trhacky”. Tu nejde o dve zmeny, ale o jednu takto natiahnutu. Keďže tvoj prac.čas je vramci tejto zmeny viac ako 6 hodín, musis mat minimálne 1/2 prestávku, ty ju máš však 2,5 hod. Takze nerozumiem, prečo ti odpočítavajú ďalšiu pol hodinu.
Zároveň pokial tu prestávku v skutočnosti nemáš, nemajú ti ju odrátať. Mala by si pracovať o pol hodinu menej.
Aj pol dňa dovolenky ja vždy počítam ako 3,75h (z tvojho naroku 7,5h x 20/25 dni).
Na koľko hodín dovolenky máš nárok? Resp. ak ti stiahnu len pol dňa, tak je v podstate jedno či je to 3,75h alebo 4 h.

lauraolivia
autor
7. nov 2024

@tiika tak si to myslím aj ja, že mne tú prestávku strhávajú zbytočne, nakoľko neodrobim v kuse 6 hodín..... A zbytočne som každý deň pol hodinu viac v práci.....

tiika
7. nov 2024

@lauraolivia je úplne jedno, či je to v kuse 6 hod alebo nie, počíta sa to dokopy. Napr. Ak by si pracovala aj 1 h +prestavka 1h + 6,5 h; nie je dôvod aby ti ďalšiu pol hodinu odpocitali z 6,5h, lebo pleestavku si počas zmeny trvajúcej viac ako 6 hodín (v tomto prípade 7,5 h) už mala. Chapes..?

lauraolivia
autor
8. nov 2024

@tiika áno už chápem. Takže vlastne aj keď mám v zmluve úväzok 37.5 hodiny, tak v podstate robím 40.....chápem to dobre? Či?

kristinaanna
8. nov 2024

@lauraolivia ak máš úväzok, 37,5 hodiny týždenne, znamená že denne musíš odpracovať, 7,5 hodín, obed polhodina sa do odpracovanej doby nepočíta, ak máš pól dňa dovolenku , musíš odpracovať minimálne 3,75 hod,

tiika
8. nov 2024

@lauraolivia
Máš to mat takto:
Pracovný čas - pracuješ 7,5h, zaplatené je všetko (7,5h)
Prestavka minim.1/2h - nepracuješ, je neplatena

Ty to máš takto, nesprávne:
Prac.čas - pracuješ 8, zaplatené máš iba 7,5 h!
Prestavka 2 h - nepracuješ, nie je platená (toto je Ok)
+Prestavka 1/2 h - pracuješ!, je neplatená

Napis prosím, ako tomu chapes, lebo som si nie istá, či sa rozumieme.