Dobrý deň, vie mi niekto poradiť ako mám postupovať pri tom, keď som evidovaná na UPSVaR asi 4-tý mesiac a pred pár dňami som odišla do Švajčiarska do rodiny ako au-pair k deťom, ale nemám žiadnu zmluvu s rodinou. Čo mám robiť?
@zuzka1. Ďakujem a ako to bude potom so zdravotnou a sociálnou poisťovňou? Treba niečo aj im?
@kikinda201 im zmluvu ked budes mat asapon posli, a ostatne dni si doplatis na ZP, brala si podporu?
@kikinda201 vyradiť sa z ÚP a ak som dobre pochopila si teda vo Švajčiarsku na čierno?Ak ano, tak tu si budeš naďalej platiť ZP - vo Švajčiarsku potrebuješ min. európsky zdrav.preukaz- požiadaj zo svojej ZP a možno by som pouvažovala o poistení v zahraničí - keby niečo....
@zuzka1. Nie nebrala
@mogaa ďakujem. Ano dobre ste to pochopili. 😊
Ak nepožiadaš o vyradenie, vyradia ta automaticky na pol roka ak nesplníš podmienku "prísť sa podpísať". Je lepšie ak to bude na tvoju žiadosť, lebo ak by si sa vrátila skôr ako o pol roka, nemôžeš sa znova prihlásiť (až keď ubehne pol roka). Sociálka nič ale zdravotnú treba poriešiť. Urad prace myslím že zdravotke oznamuje vyradených. A ty keď nemás zmluvu budes si musieť platiť sama odvody.
@beie takže to znamená, že ak ja požiadam o vyradenie tak ak náhodou by som sa vrátila späť na SVK, tak by som sa mohla kedykoľvek znova zaevidovať bez toho, aby som čakala, kým prejde tých 6 mesiacov? Dobre tomu rozumiem?
@kikinda201 ano
@kikinda201 napis svojej sprostredkovatelne mail, so vsetkymi osobnymi udajmi, aby ta vedela identifikovat, ze ziadas o vyradenie z dovodu odchodu do zahranicia na dlhsie ako 15 dni, a vyradi ta oznamenim. Napis od kedy ziadas o vyradenie, odporucam kvoli GDPR mail poslat zasifrovany.