Upratovačka v základnéj škole

6. jan 2023

Pekny vecer prajem.Pracujem na polovicny uväzok od 6 - 10hod.Plus chcem zobrat este pracu upratovacky v skole.Pracuje sa tam od 12 do 20hod.Prosim tie ktore upratuju v skole je to narocna praca? Hlavne co ma zaujima ako je to cez jarne,letne a zimne prazdniny.Ste doma alebo upratujete v skole nieco co sa pocas bezneho roka nestiha? Velmi pekne dakujem.

jaga18
6. jan 2023

Známa pracuje ako upratovačka na ZŠ. V lete ma 2 týždne voľno, viac jej nedajú. Upratuje sa celá škola, umývajú sa okná , telocvične atď. Je to makacka, narobí sa ako kôň. Akurát pracovný čas ma iny. Ide na 2 hodiny ráno a potom ešte od obeda do 17tej.

autor
6. jan 2023

@jaga18 Ja som si myslela ze celý júl sú upratovačky doma.A nevieš ako to majú cez jarné a zimné prázdniny? Ďakujem.

lilke
6. jan 2023

Závisí na škole. U nás upratovačky chodia iba poobede, a reálne sú v škole zo 4-5 hodín. Majú viac voľna, nazbiera sa im zaskakovanim za choré kolegyne. V lete je najviac práce, cez prázdniny sa umývajú všetky okná, žalúzie,...

letfenixa
7. jan 2023

@autorka nepedagogicki zamestnanci majú 25 dní dovolenky. Cez jarné a zimné prázdniny sú bežné v škole, rovnako aj cez letné, akurát že nie 12-20, ale 8-16.

ukulela
7. jan 2023

Upratovacka ma normalnych 25 dni dovolenky. Nemoze byt doma preto cele prazdniny.....

autor
7. jan 2023

Takze napr.teraz cez vianocne sviatky co boli deti doma od 23.12 do 9.1 tak upratovacky pracovali? Okrem teda statnych sviatkov,to asi boli doma.Prosim ak sa najde mamicka ktora robi upratovacku v skole, budem rada nech mi napise.Velmi pekne dakujem.

palicka
7. jan 2023

Nie, teraz zvyčajne, pokial sa nič nepredávalo, čerpali dovolenku. Upratovacia je nepedagogicky zamestnanec, teda nemá toľko dovolenky, aby vykryla prazdniny. Vlastne ani učitelia. Cez letné prázdniny sa robia veľké upratovania, malovky… takze asi najnáročnejšie obdobie. Počas jarných zas okna… ale samozrejme si svoju dovolenku vedia rozplánovať aj na časť prázdnin. Rataj však s minimálnou mzdou. Aj nepedagogicki majú tabuľkové platy, tabuľky sú nižšie ako minimálna, preto sa um príplatkami umelo zdvihne plat, aby mali aspoň minimálnu

autor
7. jan 2023

@palicka Neviem si predstaviť umývať okna 8 hodin.Vládzu vôbec upratovačky udržiavať si svoje domácnosti? Nikto sa nezapája do diskusie.Akokeby sa ženy hanbili priznať že pracujú ako upratovačky.

autor
7. jan 2023

@letfenixa Päť týždňov by mali mať dovolenku, ak ide o zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši 33 rokov veku.

palicka
7. jan 2023

Myslím, že napriek nízkej mzde a fyzickej náročnosti je to veľmi “vychýrená praca” v zmysle, že istota štátu, mzda a odvody načas, pokial nie je riaditeľ despota, tak si v klude a s čistou hlavou robia svoje. Okna nikdy neumyvaju 8 hodin. Veď si postupne upratujú triedy, teda okna, dezinfekcia lavíc a stoličiek, podlahy…

autor
7. jan 2023

@palicka Robíš upratovačku? Nemám skusenosti z touto pracou, preto by som bola naozaj velmi rada za kazdé info.Mám aj deti,domacnosť a pol roka,rok chcem mať 2 práce.Ďakujem moc.

palicka
7. jan 2023

Nie, nerobím. Al chceš, napis mi spravu

cacianka
7. jan 2023

Ja som robila, zástup. Všetko závisí od pravidiel a nastavení v konkrétnej škole
Ráno služba pri vchode, veď by sa nanosila špina do aj zo šatní, niektoré drhnu jedáleň, ale väčšina upratuje poobede , aj sa striedajú, všetko ako zmenezuje nadriadená. Okná nemusíš v kuse, keď raz treba vydrhnut triedu, tak dáš 2 okná -10 lavíc, 3 okná +2 skrine, 2 okná a 10 lavíc, 30 stoličiek, tabuľa, dvere, svietidlá a umývaci kútik, nakoniec poriadne podlaha. Všetko radšej vysonduj v konkrétnej škole, mne najprv povedali že 4 triedy, 2 chodby, 4 wc a schody, potom vytasili že aj mega telocvičňu, fitnes, a 4wc sprchy
Za 1 peniaz veľký rozdiel.

katuskamala1
7. jan 2023

Moja mamka robila mnohe roky upratovacku vo firme na 4hodiny denne, mala to kludne, zvladala. 4h bolo aj vela na upratovanie, pomalicky si.. Ale teraz je realita ina. Teraz uz tie upratovacky deru jak svine.. Kamoska zacala upratovat v jasnej a kokos je jak vyflusnuta, chrbat boli, migreny uz mava a to je ona veeelmi aktivna, poriadkumilovna, rýchla, ziadny spomaleny človek.. Sezona a konci. Ja upratujem ako brigadu v jasnej 1 chalupu a kludne si porobkam a idem dom. Takze upratovanie a upratovanie... Ved chod, vyskusas, odides ak nebudes vladat.

Co sa tyka dovolenky, len ucitelia maju viac dovenky, vsetci ostatmi i ked pracuju v skole maju dovolenku ako ktokolvek iny na sr

autor
7. jan 2023

@cacianka  4 triedy, 2 chodby, 4 wc a schody a mega telocvičňu, fitnes, a 4wc sprchy za jednu pracovnú smenu? Preboha, veď by som ledva prišla domov. A to musím ešte do a z práce cestovať.Už len tá mega telocvična by ma vyčerpala ak sa to umýva normálne mopom.To kolko kyblov vody musí taká upratovačka nanosiť... Tiež ma bolievaja chrbát,mám skoliozu a po 40tke.Som zvedavá ako toto zvladnem.Nie som ziadna fajnovka,chytím sa každéj roboty a som zvyknutá manuálne pracovať ale ešte som neupratovala 8 hodín vkuse.

autor
7. jan 2023

@katuskamala1 Ďakujem moc.Tiež si myslím že najviac 4 hodiny a dosť.Mám ísť na pohovor a opýtam sa že co konkréntne budem upratovať.Lebo ak mi dajú upratovať obrovskú jedaleň alebo telocvične tak tam nenastupim.Iba ak by som upratovala triedy.To už asi lepšie ísť robiť chyžnú do hotela.Tam sú koberce v izbách.Inak ja som niekolko rokov robila chyžnú ale keď som začínala, mala som 19 rokov 😊 Žiadne deti a energie som mala habadej. Teraz už sily ubúdaju.Musím to vsetko zvážiť alebo vyskúšať a ak nebudem vládať tak pohladám inú prácu.

cacianka
7. jan 2023

Nepamätám si presne, spomínam to tak trochu názorne, čo som musela vygruntovat cez prázdniny, neber to ako pravidlo
Píšem že na mieste sa opýtaj, každá škola to má inak

palicka
7. jan 2023

V školstve na to existuje metodicky pokyn, ráta sa to na m2. Skús pogooglit, ale je toho dost

jaga18
7. jan 2023

Ahoj, tak napríklad teraz počas sviatkov bola doma, odpracovala len 1 deň počas prázdnin. Ale v lete je to 8 hodinove umyvanie okien realita . Napríklad aj na plošine musí umývať okná na telocvični. A s tou minimálnou mzdou je to tiež pravda. Bežne umýva 6 tried a veľkú jedáleň každý druhý týždeň, to sa striedajú. Plus chodby a WC. Ona telocvičňu nemá, len v lete počas letného upratovania. 25 dní ma nárok na dovolenku, no v lete neprichádza do úvahy viac ako 2 týždne, vtedy je najviac práce. Aj okolie školy dávajú do poriadku.

guiseppinka
7. jan 2023

Moja mama robi roky upratovacku v skole... V lete boli vzdy 4 tyzdne doma, potom mesiac sa umyvalo vsetko... Konkretne oni kedysi chodili raz od siedmej rano na sluzbu do konca (siedmej) a ostatne dni chodila na pol 12... Potom sa im to zmenilo a chodila raz na pol 10, raz az na druhu, raz na siedmu rano a 2x na pol 12. Cez vianocne prazdniny niekedy sli na 1 den do skoly, niekedy nie, cez jarne tiez boli nejake 2 dni (ale uz si to moc nepamatam). Co sa tyka leta, tak mama si vzdy robila svojim systemom - najskor umyvala okna, potom isla na lavice atd. Tam je jedno co a kedy spravis, dolezite je, aby si mala upratane vsetko...

autor
8. jan 2023

@jaga18
@guiseppinka Ďakujem vám. Ešte ma tak napadlo že kto zamyká dvere upratovačkám večer keď skončia.Možno 3 alebo viac upratovačiek je v škole.Záleží aka velka škola to je a končí sa tam o 20hod.Alebo majú niekoho ako dozor nad sebou a ten zamyká?

marca12
8. jan 2023

Povedzme si urpimne,tie upratovacky sa nepretrhnu. Podlahu prebehnu stylom,co je mokre,to je ciste. Prach neutieraju kazdy den ani lavice neutieraju. Nebala by som sa toho. Najdes si svoj system,co kedy umyt,aby si sa nezodrala. To sa ani neda vsetko naraz poriadne upratat. Neupratuju tak ako doma docista. Ani velkej jedalne sa netreba bat. Za mna radsej v skole upratovat ako chyznu v hoteli robit.

autor
8. jan 2023

@marca12 Ahoj,pracuješ ako upratovačka? Obidve práce budem mať manuálne 12 hodin denne na nohách a upratovať.Mne sa nezda také lahke ako my píšeš 😊 Hlavne ak mi dajú upratovať jedalen alebo telocvičnu.Myslim si ze jedalen upratuju tak ze stolicky podavaju hore ako utrú stoly ked uschne podlaha tak zase treba dat stolicky dolu.Kolko môze byt v jedalni stoliciek? 200 - 300ks? Fuuú,to bude svalovica.A ja nie som ten typ ktorý odflákne prácu.

palicka
8. jan 2023

@marca12 tak neviem ako kde, ale teda u nás - 6 tried, kancelárie, 2 veľké chodby, wecka, a myslím, že aj tak by nespĺňala m2 podľa nariadenia. Ráno po tom, čo začne prva hodina utiera všetky kľučky a skrinky povrchy dezinfekciou, zmyje chodby. Potom odchádza (cca okolo 10) a opäť nastupuje popoludní, kedy utiera prach, dezinfikuje umývadla, wecka, vytierali podlahy, vynáša koše, keďže triedime… má toho veľa. Ale zvláda to…

guiseppinka
8. jan 2023

U mamy zamyka skolnicka. Absolutne sa toho neboj... Ved nejdes upratovat kasarne... Zase tie jedalne nie su az take velke a ak mas jedalen, tak mas este par tried k tomu... V maminej skole to je tak, ze kto ma telocvicnu, tak ma len tu, chodi neskor, lebo je tam kadeco v telocvicni a musi pockat, kym neskoncia... Ale ako to bude teraz neviem... Mama bola cely rok na pnke, takze aktualne aj ona je zvedava, ze co vsetko sa pomenilo...

autor
8. jan 2023

@guiseppinka Ďakujem za názor ale aj tak si myslím že jedáleň bude zaberák 😊 Vyložiť tolko stoličiek a neskôr ich dať vsetky dolu a robiť to každý den to je na poriarnu svalovicu. Ani fitko netreba že? 😄Ale veď uvidím čo mi povedia na pohovore.Bola by som rada keby som upratovala len triedy ale neni to na mne.

aktiz
16. jan 2023

U nás v škole robia upratovačky po dve. Prídu do triedy, jedna vysype smetné koše, pozametá mechanickou metlou koberec a druhá poumýva zatiaľ podlahy. Do piatich minút majú hotovo. Lavice si koľkokrát musím umyť sama. Lebo stoličky sú vyložené a ony ich neskladaju. V jedálni sa menia po týždni, sú tam aj počas toho ako žiaci jedia. Pre prípad, keď sa niečo vyleje, rozbije. Priebezne umývajú stolíky. Stoličky vôbec nevykladaju. Podlahu umyvaju len tak popod stoličky. Tiež si myslím, ze sa až tak veľmi nenarobila.

autor
20. jan 2023

@aktiz Ale veď prácu upratovačiek kontrolujú, ako je to možné že vo vašej škole to takto flákajú? Ja som aj olutovala že som zobrala prácu upratovačky v škole.Je to strašná makačka! Neodporúčam to nikomu.Chodím tak narobená že v autobuse cestou domov ma chytajú mikrospánky a ledva zostupujem z autobusu, takú mám svalovicu.Skúsenosť do života poriadna! Budem musieť hladať inú prácu.Pracujem ešte ráno na polovičný úväzok, upratujem kancelárie ale aj keby som toto nerobila tak práca v škole je zaberák neskutočný.Som nachodená, upracovaná.Nohy, ruky a kríže ma nenormálne bolia.Na záchodoch haldy papiera po zemi alebo plno v záchode,pohodené vložky,narozlievaná voda.A vôbec si neviem predstaviť ak ochorie niektorá s kolegýň že ju budem zastupovať.Toto ja nezvládnem.

diaszoky
20. jan 2023

Ved kazda ma svoj usek. Okna
Si rozdelis kde budes 8h umyvat cosi…

autor
20. jan 2023

@diaszoky Upratovala si niekedy 8 hodín? A áno, každá má svoj úsek ale v prípade choroby kolegyne musíme pracovať navyše.Dnes som bola s dcérou u pediatra, vypila som druhú kávu a aj tak sa mi zatvárajú oči od únavy.Dovarím obed a utekám do práce.