Úplná zmena odboru popri práci

24. aug 2023

Ahojte! Je tu niekto, kto vystudoval nejaky odbor a casom zistil, ze ho to taha inym smerom? Zmenili ste svoje zameranie?

Mojou tuzbou bolo vzdy uplatnit sa v profesii, kde sa pomaha inym. Rozhodovala som sa nad dvoma oblastami a to lekarske odvetvie a skolstvo. V tej dobe som sa rozhodla pre skolstvo, nadobudla som prax uz pocas studia aj v praci s detmi, aj som pracovala pocas studia na skole a teraz som ucitelka. Bola som takmer presvedcena ze to je to, co chcem. Ale nemusim snad vysvetlovat, ze je ine ucit na praxi par hodin a ine ucit cely skolsky rok. Ucim biologiu a chemiu takze som nesla daleko od lekarstva.

No nie som si ista, ci som sa vtedy rozhodla spravne. Nemam este ani 30 rokov, deti nemam zatial a posledny rok intenzivne premyslam nad tym zmenit profesiu. Co sa tyka lekarskeho zamerania, lakalo ma zubne lekarstvo. Ale do toho sa uz pustat nechcem. No pohravam sa s myslienkou ist aspon do studia dentalnej hygieny a orientovat sa na tento odbor.

Uz davno byvam sama a od rodicov, vsetko si financujem sama a pripadne s priatelom, takze viem, ze je to je len na mne. Viem, ze je uplne ine ucit a uplne ine byt v inej pomahajucej profesii. Nikto z nasej rodiny nemenil takto odbor, kazdy kto vystudoval, to cely zivot aj robil. Preto si myslim, ze nebudem mat az taku podporu. Nie je na to ale neskoro, ak uz mam jednu vysoku skolu? Budem rada za vase skusenosti.

zmrzlinka2021
24. aug 2023

A ta dentalna hygiena ta cim zaujala?

adamadent
24. aug 2023

Ahoj. Ak nemáš záväzky a máš motiváciu niečo v živote zmeniť tak určite vyskúšaj. Nakoľko sa dentálna hygiena dá študovať externe tak môžeš počas celej doby štúdia aj pracovať v školstve neskôr sa zamestnás v zubnej ambulancii. Treba si podať prihlášku a samozrejme byť úspešná na prijimackach nakoľko uchádzačov o toto štúdium býva veľa. Držím palce