Uplatnenie po vysokej škole so zameraním na manažment, marketing

27. dec 2021

Je tu niekto kto vyštudoval vysokú školu so zameraním na manažment a marketing? Ja by som chcela ísť na PO Univerzitu - odbor manažment, marketing a psychológia obchodu. Vždy som sa chcela uberať týmto smerom, myslím, že je to niečo pre mňa. Mam k tomu dobre predpoklady. Ale mam pocit, že dnes už má túto školu veľa ľudí. Viem, že každý sa presadi po vysokej škole inak.. ale našli ste vy uplatnenie ? Pripadne je váš príjem nadpriemerný? Nechcem zarábať po skole 800 eur. Pripadne našiel niekto uplatnenie v zahraničí v tomto obore? Nemecký jazyk ovládam na úrovni C1 ( skoro ako materinský), anglicky asi na B1. Viem, že je tam veľa angličtiny, to by som sa doucila.

zuzka_ke
27. dec 2021

ak ovladas nemecky ako materinsky, a chces sa uberat "businessovo", tak chod studovat do Rakuska/Nemecka v nemcine, školné platit nebudes, a pri business skolach vies brigadovat, to nie je medicina, jadrova fyzika .. zarobis si na byvanie a stravu .... 800Eur v cistom po Presovskej univerzite necakaj, max 600 Eur v cistom, daj si tieto sumy krát 2, to su reálne náklady pre zamestnavatela ...

dmk_1
27. dec 2021

Mam tento odbor skonceny, ale ked som studovala, este nebol taky fajnovy nazov ako psychologia obchodu. Ano,ma tuto skolu vela ludi, ale tak isto ma vela ludi psychologiu, sociologiu, prirodovedu a dalsie odbory, to nie je vobec relevantne, ze kolko absolventov vypusti tento odbor, tak ako pri inych ekonom. a humanitnych vedach - vela (a vela zbytocnych absolventov). Zo spoluziakov ostalo par kuskov v odbore, venuju sa skor obchodu, co to marketing. A k tomu, ze nechces po skole zarabat 800 €... Je to trosku naivne, cakat, ze akymkolvek titulom si hned predurcena k vysokej mzde. Kym skoncis skolu, tie platy budu niekde inde, ale ak to prirovnam k dnesnym podmienkam, na to, aby si mala 800 cisteho ta neviaze odbor, co vystudujes. V reklamke ci obchode mozes zarobit rovnako minimalku ako tisicku a viac. Zalezi, ako sa snazis, kolko obetujes kariere, kolko sa vzdelavas, co vsetko vies. Komunikovat nemecky,anglicky, to uz caka kazdy druhy zamestnavatel - a keby si vedela este norsky,cinsky, elfsky dohodit nejaky kseft, olala, ako super, dvere mas otvorene.

lenkapap
27. dec 2021

S muzom mame vystudovany manazment (ale zameranie financie), zarobime cez 5k mesacne v cistom...je to o tom, ako makas a uplatnis sa. Ludi s VS (akoukolvek) je privela, ale tym by som sa netrapila...treba makat a clovek sa uplatni, aj ked to nepride zo dna na den a zacat niekde treba - moj nastupny plat bol 1100 eur, len pre porovnanie tvojich ocakavani 😉

ingush616
27. dec 2021

Myslím si, že je to dobrá kombinácia. Chod to študovať, keď vidíš sa v tom a keď máš konkrétne predstavy kde by si sa stým vedela uplatniť. Keď vidíš v tom fantáziu.
Ale jednu vec si treba uvedomiť a zobudiť sa zo sna!!!
Keď budeš absolventka nemysli si, že hned ta dajú niekde na manažérsky post a budeš hneď zarábať nad 1000 eur v čistom.
Roky som robila manažérku, ale trvalo mi to roky kým som sa dobojovala na post manažerky.
Absolvovanie VŠ neznamená hneď vysoký zárobok a vyššiu poziciu. Sú to roky driny, tvrdej a poctivej práce, získanie skúsenosti, ochoty pracovať a vychádzať s ľuďmi a ochota rozvíjať sám seba. Vš dáva teóriu, ale v praxi je to niečo úplne iné 🙂
Samozrejme je to niečo úplne iné keď chceš ísť robiť do zahraničia a uplatniť sa tam. Tam zarobíš 3x toľko, ale bez známosti a kontaktov sa ani tam nedostaneš hneď na takú pozíciu. A tam budeš vždy len cudzinec 🙂
Odporúčam vyskúšať Erasmus programy na vš v zahraničí alebo platenu staž v zahraničí (ale k tomu musíš sa veľmi snažiť ako študentka 🙂).
Držím palce.

autor
27. dec 2021

@dmk_1 nemyslím, že som predurčená hneď po škole zarábať veľké peniaze , ale myslím, že v tomto odbore sa da pekne stúpať a nemusela by som cely život zarábať 800 eur. Som celkom dosť priebojná a nerobí mi vôbec problém na sebe pracovať. Takto som to myslela

autor
27. dec 2021

@ingush616 nemyslím, že v zahraničí je človek stále len cudzinec. Žila som roky v zahraničí a dávajú tam každému možnosť sa pekne integrovať ak človek skutočne chce. V Nemecku snáď nikdy na mňa nikto skaredo nepozeral za to, že som slovenka. Stretnete tam snáď ľudí asi z každého kúta. Niektorí sa smejú, že v Nemecku už nie sú Nemci. Ale v praxi je to vážne tak, že sú každý druhý je cudzinec. Možno pozerajú škaredo na takých co len frflaju a nechcú sa prispôsobiť.

dmk_1
27. dec 2021

To nikto nepovedal. Ked budu ambicie, ochota makat na sebe, da sa zarobit omnoho viac. Odbor ta musi hlavne bavit, to je podla mna zaklad, ako nieco dosiahnut.

bennn
27. dec 2021

Keď vieš jazyk tak, že sa vieš rozpravať s nemcami, alebo angličanmi, tak nebudeš mať problem si najsť dobrú robotu. ... Veď pozri sa teraz na Profesiu.sk a uvidíš ako keby si si hladala teraz robotu... s jazykom maš omnoho väčšie možnosti. Aj na Slovensku je veľa zahraničných firiem, ktore či už funguju tu, alebo funguju na dialku pre ine krajiny prevažne. Ani do zahraničia extra nemusíš chodiť... napr. nedavno bolo v Kysuckom novom meste, ponuka 7000€ / mesiac ... nejaky ten personalista a taký kecálek, businees, marketing atď... ale musel si vedieť kóreský jazyk na C1.

ivkazba
28. dec 2021

Ja mám strednú zdravotnú školu a roky som robila v manažmente, zarábala veľmi dobre, teraz podnikám. Zažila som absolventov manažmentu, ktorí si boli vedomí, že v práci musia začínať od nuly a že škola sama o sebe im až tak nepomôže, pretože podstatné sú zručnosti v praxi. A sú dnes úspešní a spokojní. A zažila som aj absolventov manažmentu, ktorí si hľadali rovno manažérsku pozíciu lebo "vyštudovala som manažment, tak viem robiť manažéra a pod svoju úroveň nepôjdem" a viem že aj X rokov po škole manažérov nerobili pretože nepochopili reálnu prax.
Otázka uplatnenia je teda podľa mňa irelevantná. Je plno vrcholových manažérov, ktorí manažment vyštudovaný nemajú a plno výkonných pracovníkov, ktorí majú vysoké školy, ovládajú jazyky ale ich reálne zručnosti im viac nedovolia.

Ak máš už pred VŠ takúto úroveň NJ a AJ, pridala by som k tomu ešte ďalší jazyk. NJ aj AJ je u mnohých mladých ľudí štandard. Takže pozrela by som sa na francúzsky, španielsky či severské alebo ázijské jazyky. Podľa toho, aké sú možnosti a preferencie v lokalite, kde budeš chcieť žiť a pracovať.

V každom prípade, tvoje šance na úspech a dobrý zárobok budú výrazne záležať na tom, či si budeš vedomá, že škola ti sama o sebe úspech neprinesie. Bude treba makať, pracovať na sebe. Dobrý manažér nevzniká v škole ale v praxi. A podstatné je, aby to aj človeka bavilo. Lebo to potom cítiť. Držím palce v živote.