Umelá inteligencia ovplyvní 60 % pracovných miest

blazargandalf
16. jan 2024

Ahojte, nie je dňa čo nepočuť o takých správach ako je v nadpise diskusie, vy čo pracujete v IT brandži, ako vidíte svoju ďalšiu kariéru v tomto obore? Neboli by lepšie pre slovensko ak by sme sa začali postupne pripravovať na to že ľudia už nebudú potrebný v istých odvetviach?
https://zive.aktuality.sk/clanok/qDhDOcL/umela-...
Poďme o tom diskutovať a dišputovať.

mikadooo
16. jan 2024

@blazargandalf nevidím to tak tragicky. Prispôsobíme sa, ako to už poznáme z histórie. Vždy sme sa prispôsobili.

kacena4
16. jan 2024

nie je pravda ze nebudu potrebny len sa inam zameraju, nakolko niekto tu UI musi spravovať a tak ako rucne montazne linky nahradili pred 150r. pasovou vyrobou aj teraz postupne prejdeme reorganizaciou. nic hrozne

aspergerka
16. jan 2024

Ja som v IT firme, u nás sa už proces začal pred rokmi. Vysoké tlaky sú na automatizáciu, znižuje sa počet ľudí v teamoch.... Platí to pre IT aj NonIT pozície - niektoré pozície sú žiadané viacej, iné sa postupne redukujú až rušia. Máš možnosť sa preškoliť na "žiadanú" pozíciu- je ponuka školení, alebo si hľadaj miesto inde. Ja som bola na pozícii, kde pomocou automatizácie zmenili objem aj obsah práce, nebavilo ma to, tak som si našla niečo lepšie, náročnejšie a zároveň to má v našej firme budúcnosť.

jumama
16. jan 2024

Umela inteligencia, taka aka je dnes, je velmi dobra pomocnicka. Viem si predstavit, kde pracu jednodusila, ak sa ju niekto rozhdol pouzivat. Avsak vzhladom na to, ze obcas halucinuje, zatial musi clovek overit, ci to co umela inteligencia tvrdi, je naozaj aj pravda. Ona nevie sama mysliet a vymysliet nieco ine, ako bolo v textoch alebo obrazkoch na ktorych sa ucila...
Ak chces, mozes ju vyuzit ako nastroj na ucenie, nastroj na tvorenie, dokonca aj dusevnu podporu vie dat velmi dobru 🙂 Proste akakolvek tema moze s nou byt diskutovana ovela hlbsie ako s ktorymkolvek clovekom, pretoze je akoby velmi scitana - kedze precitala mozno vsetko, co v elektronickej podobe bolo dostupne.
Strasiakom sa stava len v rukach zlych ludi - ktory maju mocenske chutky. Pretoze moze byt zneuzita na vsetko mozne od tvorenia deepfake videi v politickych kampaniach po autonomne riadenie (mysli sa hlavne asi zbrani). Dnes stale nie su auta, co by 100% casu boli riadene autonomne. Tak daleko nie je.

viestta
16. jan 2024

Myslim si, ze nebolo by od veci ak by sa Slovaci naucili aj gramatiku.
Ale k veci: Umela inteligencia nevymeni plienku leziacemu klientovi v DSS, ani nenauci deti pisat. A sama umela inteligencia nevymeni ani diskove pole na serverovni, ani nepozapaja kable do racku, takze ITckari az tak ohrozeni nie su. To len niektori, ktori nemaju predstavu o rozsahu veci, ktore riesi IT sektor si naivne predstavuju ich definitivny koniec nastupom umelej inteligencie. Prave s jej nastupom ich bude treba stale viac (a nielen tych na HW)

petamich
16. jan 2024

pracujem v IT firme a vnimame to ako obrovsku prilezitost 🙂 takze sa akurat vytvaraju nove prilezitosti, nove specializacie, kolegovia rozsiruju svoje vedomosti a znalosti ale teda nie nik z nas sa neciti ohrozeny, IT je tak siroky pojem a zastresuje tolko veci a je velka oblast, ktoru AI skratka nepokryje, plus aktualne, ked aj tu AI niekto musi vyvijat sme este "chvilu" v bezpeci, ano bude potrebne sa prisposobit, resp. zmenit iste veci ale tak tych priemyselnych revolucii tu uz bolo niekolko ze ano, aj z tych jaskyn sme vyliezli atd.

marianarem
16. jan 2024

@viestta Tak s tym ucenim deti by som si nebola taka ista. Japonci uz dobre dlho vyvijaju roboticke ucitelky, pre mna je to desiva predstava.
https://luxurylaunches.com/gadgets/saya_a_50000...

maranta_leuconeura
17. jan 2024

Za mna dobre, ludstvo sa posuva. Inak uz teraz by mohla AI robit toho ovela viac ako robi, ale bud je ludska praca stale lacnejsia (monteri na linkach), alebo zatial nemame vyvinute vhodne riesenia ci prepojenia (vid statna sprava), alebo nema ten IT servis kto zabezpecovat (ludia sa musia preorientovat, postupne budu donuteni) alebo je to povazovane za neeticke (autonomna doprava), alebo je stale istym sposobom prestiz, ze je nieco ,,vyrobene rucne" nie strojom ci v procese su zapojeni aj ludia (napriklad aj vystupna kontrola nejakych produktov, hoci skeren, rontgen ci kamera spravia lepsiu pracu ako ludske oko a ruky).

mamina7070
17. jan 2024

niektore pozicie sa zredukuju napr callcentra aj administracia, testovanie
vsetko sa postupne automatizuje alebo presuva do cloudu a virtualizuje
napr aj diagnostika z mri rtg ct bude riesena AI to uz sa aj teraz robi
aj starostlivost o seniorov zacina vyuzivat šart technologie
ale ludia sa proste prekvalifikuju

mamina7070
17. jan 2024

smart technologie