Ukončenie pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov

dizzy1822
22. aug 2022

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať. Som na rodičovskej dovolenke. Ale od mája chodím po doktoroch. Mám poškodenú celú chrbticu asi 10 diagnóz. Moje zamestnanie je opatrovateľka. Samozrejme musim priniesť lekársky posudok ze nesmiem vykonavat prácu. Ten mi lekarka vypíše. Ale chcem sa spýtať ak by ma preradili na inú prácu ktoru samozrejme odmietnem mam narok na odstupné? Alebo musím mať ďalší lekársky posudok? Ide o to že nedokážem ani ruky dvíhať a oni by ma preradili na upratovanie posteli a vymena postelneho prádla. Lekár vystavuje posudok iba o tom ze nesmiem vykonávať svoju prácu nie o tom že nesmiem aj inú.. Mam problem s rukami a keď som dlhšie ohnutá neviem sa vystret koli chrbtici a nedokazem di ani doma vymenit postelne prádlo.Nevydržím ani dlho stát koli tŕpnutiu nohy z chrbtice a podlamuju sa mi nohy. Mozem poziciu odmietnut a aj tak mi vznikne narok na odstupne? Alebo ako sa tam postupuje?

Druhá otázka. Po rodicovskej dovolenke musím ísť marodovat. Čaká ma ešte veľa vyšetrení a dlhodobe rehabilitacie. Môžem priniesť lekársky posudok hned po nástupe na PN? Alebo po akej dobe az?
4 roky mam poškodenú chrbticu. Riešila som to rehabilitaciami ktoré boli neúspešne pred tými 4 rokmi a lekári ma viac neriesili. Teraz od maja som si nasla neurologa ktory ma poslal na vsetky možné vysetrenia a zistili mi toho veru dosť.. Teraz nemôžem ísť na pnku ked som na rodičovskej dovolenke ale moj zdravotný stav je uz dlho nespôsobili na vykon ich práce. Kedy im môžem poslať posudok? Ďakujem.

e1i
22. aug 2022

@dizzy1822 hlavne aspon na 1 den nastupit do prace alebo den dovolenky aby sa ti obnovilo NP a mala si platenu PN

dizzy1822
autor
22. aug 2022

@e1i o tomto vsetko viem 🙂 ja len potrebujem vediet kedy mozem podat do firmy posudok ci aj hned po čas pn a co ak odmietnem aj druhu prácu ci sa tam robí novy posudok alebo ako postupovať. Ja mam 17 dni dovolenky. To mam vsetko zistene len hento neviem nikde nájsť a účtovníčka ma uz nedvíha asi tam nie je

kacena4
22. aug 2022

zakon hovori tak, ze ak zamestnavatel prinesie posudok o nesposobilosti na vykon prace, moze tam dr. rozpisat co vsetko nemozes robit tak do (tusim) 15 dni ti zamestnavatel musi ponuknut inu pracu, ktoru vykonvat vzhladom na svoj zdravotny stav mozes ak nie automaticky ti dava vypoved zo zdravotnych dovodov po tych 15 dnoch. takze to posli az vtedy ked budes chciet mat ukonceny pracovny pomer v praci. ja by som nastupila do prace a nasledne by som toto riesila so zamestnavatelom, ze nemas zaujem ine pracovat a radsej chces odist. co sa tyka odstupneho mozes dostat len podla odpracovanych rokov je to vsetky v zakonniku prace precitaj si ho na googli ho najdes

dizzy1822
autor
22. aug 2022

@kacena4. ja som tam zamestnana 4 roky. Toto všetko viem ze do 15 dni musi dat zamestnavatel vyjadrenie. A viem aj to ze ak nebude mat pre mňa prácu vhodnú dostanem vypoved. Ale moja otazka znela. Ak odmietnem prácu ktorú mi do posudku nenapíšu keďže lekar väčšinou píše všeobecne a nie konkretne.. ak to odmietnem tiez zo zdravotnych dovodov musim to mať opäť doložené od lekara ze ani to nesmiem vykovanavat? Alebo mi to uznaju a dostanem vypoved a odstupne? Viem ze musim mat roky odrobene na odstupné. Vsetko som si vygooglila ale nikde neni napisane to co potrebujem vedieť. A nastupit nemozem lebo musim ist na PN kôli zlému zdravotnemu stavu a dlhodobym rehabilitaciam a kedze tu prácu vykonavat nesmiem tak sa mi neoplati na jeden den cestovat 50km a nastúpiť do práce. Mne na sociálke povedali ze na pnku mozem nastúpiť predtym ako dam výpoveď aby som mala pnku zaplatenu a az potom po cas poberania mozem dat vypoved. Toto vsetko viem. Ale moja otazka znela ci ten posudok o tom ze nesmiem vykonavat tu pracu mozem odovzdat aj po čas trvania pnky. Lebo to som sa nikde nedocitala. Taktiež mi účtovníčka povedala ako to mam spraviť. Ja toto vsetko viem ja som sa pýtala na niečo iné... Tu nejde o to ci mam zaujem alebo nemam ale nesmiem vykonavat nič co sa týka ich práce. Ale ak by mi lekar napísal len to ze nesmiem vykonavat svoju poziciu a oni mi dajú prácu ktorú tiez nebudem moct vykonavat ale lekar to tam nenapíše potrebujem od neho ďalší posudok? Alebo to mozem odmietnut a aj tak dostanem odstupne?

Ak odmietnem prácu ktoru mi ponúknu musim mať ďalší posudok od lekara alebo aj tak mam narok na odstupné.

Môžem posudok o práceneschopnosti poslať aj po čas trvania pnky napríklad po mesiaci?

simca06022011
22. aug 2022

ved tak ked nemozes pracovat, tak ostan na PN, pracovny pomer nateraz nechaj tak, ostan doma a poziadaj o invalidny dochodok, PP ukoncis po ukonceni PN.
praca ti musi vyhovovoat po zdravotnej stranke, cize lekar napise ake cinnosti nemozes robit (pred nastupom na inu poziciu aj tak sa zvykne nosit kvoli BOZP dalsi papier k dr na potvrdenie, cize to ze ti napise ze opatrovatelku robit nemozes je iba jedna vec ), tam sa nepise ze "nemoze opatrovat", ale napise napr. ze nemoze pracovat s bremenami, nemozue dvihat tazke veci, zohynat sa atd atd... Co sa tyka odstupneho bude to zalezat na forme ukoncenia PP, moze sa okamzite ukoncit z oboch stran a aj dohodou. Na odstupne vznikne narok aj zo zdr. dovodov nebudes moct vykonavat aj tu druhu pracu.

Tym ze pracovny pomer sa ukonucje zvycajne az po PNke, a logicky ani na posudok nevidim dovod pocas pnky, ved predsa PN si preto, aby si sa liecila a teda neveim ci lekar vie napr teraz povedat ze o pol roka nebudes moct pracovat a stav bude taky alebo onaky. AKtulane som s dost vaznou diagnozou doma, a o niecom takom ako opisujes ani rec nie je zo strany lekarov. Cize posudok by ti podla mna mal lekar vystavit pred ukoncenim PNky, nie teraz, a nasledne by si ho mala odovzdat a riesit zamestnavatela... ale to je samozrejme na tebe.

dizzy1822
autor
24. aug 2022

@simca06022011 ja som sa nepytala na to co mi lekár bude a nebude vedieť povedať. moj lekar vie uz teraz ze to nebudem moc uz nikdy robit mam na chrbticu vela diagnoz a zakazal mi tú prácu vykonavat neurolog reumatolog aj obvodna. A dalsia vec u mna opatrovatelka neznamená pozerať sa na ležiacich pacientov ale dvihat 60kilovych pretacat ich umyvat ich sprchovat a podobne . A tam som si este viac poskodila chrbticu .. moje otázky zneli úplne inak . Každý reaguje mimo moje otázky.. ale znama je personálna a mojim otazkam mi dnes zodpovedala presne.. pekný vecer