Ukončenie pracovného pomeru počas rodičovskej

capuletka
14. okt 2016

Ahojte dievcata. Potrebovala by som poradit od tych, co sa vyznaju...
Som na rodicaku do 17.7.2017 a k 13.10. (cize vcera) mam podpisane ukoncenie prac.pomeru dohodou. Co teraz urobit?

1. nenahlasovat nikomu nic? ani zdravotke ani socialke? nadalej poberat rodicak s tym ze mi positenie plati stat?

2. co sa tyka podpory - je lepsie vyuzit ju teraz? (stylom, ze rodicak prevediem na otca deti a ja pojdem na urad prace?) alebo az po ukonceni rodicovskej? Resp. bude nejaky rozdiel vo vyske podpory teraz a po ofic.ukonceni rodicaku? (PP trval od aprila 2014)

3. zaroven si hladam aj pracu, preto spekulujem co je najvyhodnejsie, ci najskor ta podpora, ci nechat to tak a pracovat popri rodicaku... cize v pripade ak zacnem pocas RD pracovat v novej praci, a ak by to tam nejakym sposobom "nevyslo", tak z coho sa bude vyratavat potom podpora, nepr po ukonceni rodicaku? Alebo v pripade ze by som popri RD brigadovala...?

Dakujem za odpovede a verim, ze to pomoze aj ostatnym zienkam 🙂

stastnablcha
14. okt 2016

ahoj a preco si podpisala dohodu?
ja by som sla na UP, ale len v pripade, ze je narok na podpor (vysku ti povedia na soc. posit). najlepsie by bolo, keby si bola aspon jeden den pred ukoncenim PP na dovolenke a tym by si mala prijem, potom by bola podpora vyssia.
ak pojdes do prace a potom pripadna podpora, bude sa ti vyratavat z novej prace.
ak by sa take udialo mne, asi by som sla na UP a tam by som sa popytala co je pre mna najlepsie. teraz myslim nemas povinnost ist sa hlasit, ale mne by to nedalo a sla by som sa popytat 🙂
ak sa mylim tak ma opravte babeny 🙂

evittam
15. okt 2016

@stastnablcha Tiež ma napadá otázka prečo podpísala dohodu - nespravila by som to - počkala by som do skončenia RD, vyčerpala 1-2 dni dovolenky a potom podpísala dohodu o skončení prac.pomeru - a vtedy by si mala nárok na najvyššiu podporu...A ísť sa na niečo podobné pýtať na UPSVaR je úplne zbytočné - tam ti neporadia lebo buď nevedia alebo nechcú - teda česť výnimkám.
@capuletka

stastnablcha
15. okt 2016

@evittam ano nepovedia. Ale ja aj ked mam pocit ze co to malo z tejto oblasti viem by som sla len pre ten pocit ze som urobila vsetko 🙂 a tu je uz ina situacia. Dohoda je podpisana a dovolenka nevycerpana. Ak by siel manzel na MD tak by som sla na urad a podporu

evittam
15. okt 2016

@stastnablcha No, len to je vlastne to o čo ide - ak sa pôjdeš informovať na úrad, tak to nie je to čo píšeš - že si urobila všetko - lebo to je to posledné miesto, kde by som išla pre informácie ako a čo urobiť. 😉 Ale chápem - ak ti to stačí pre dobrý pocit tak v pohode. Mne by to určite nestačilo. Radšej si zistím dopredu čo mám robiť a ako by to bolo najlepšie. Ak už podpísala - tak už nie je čo riešiť. Dostane čo dostane..... 😉

stastnablcha
15. okt 2016

@evittam ked si dopredu nezistis a si v s prepacenim v prdeli tak mi aj up staci. Hlavne ak je situacia ze chlap moze ist na MD. Lebo to by mi prislo ako riesenie. Aj ked zbytocne si tu budeme vymienat spravy dolezite je co urobi autorka

evittam
16. okt 2016

@stastnablcha Tak to tu už mi nevyriešime. Ja len tvrdím (a to z vlastnej skúsenosti), že ti ani ten UPSVaR nepostačí - ak si v prdeli tak s v prdeli..... 😉 A ja si teda vždy všetko zisťujem skôr ako niečo spravím - teda ak neviem čo mám robiť. Takto bude mať podporu akú bude mať - mohla mať najvyššiu - o to vlastne ide, že mohla ovplyvniť výšku svojej podpory keby sa informovala skôr než spravila čo spravila. 🙂

capuletka
autor
16. okt 2016

Dakujem za reakcie🙂 aj ked trosku so zvlastnym pre mna nepochopitelnym podtonom. JA som si info predtym zistila... o cerpani 1dna dofci a max podpory som si tu uz nacitala...ale zial sa mi to tak nedalo v praci dohodnut. Bola som rada ze som sa k tej "dohode" konecne dostala... totizto sa chystaju rusit sro a ja som v nej bola posledny jediny zamestnanec, ak by som to neriesila, tak po rodicaku by mi uz nemal kto preplatit odstupne... Preto odomna chceli aby som im napisala oficialne ze chcem uz nastupit do prace a nasledne na to mi spisali dohodu a ja som ju bola (rada) podpisat. Ostala mi tam aj dovolenka samozrejme...len som naozaj nevedela ako by som to s nimi dohodla aby mi ju aj dali...kedze by to bolo dost odveci ze naco si pytam dovolenku ked som na rodicaku. Ja som si ho nedala odnat...

Mame teraz dost taku nahnutu fin.situaciu. A potrebujem ist tak ci tak pracovat... ja som povodne chcela spravit takto:

poziadat o odnatie rodicaku, priatel by si ho potom vybavil na seba... ja by som podpisala dohodu plus teda den dofci vycerpala a isla by som na UP a cerpala 6mes podporu...plus prigadovala do tej vysky 148€ a chlôapovi by chodil este aj rodicak.

Lenze cele sa to skomplikovalo tym, ze sa mi nedalo s novym konatelom dohodnut, a nevysiel by mi v ustrety s tym aby mi to cele nadvazovalo, a uz vobec nie s tou dovolenkou...

Do toho, by sme potrebovali riesit hypoteku, kde sa nam nehodi aby priatelovi chodil rodicak... :/ cele naprd. Tak zvazujem ze bud brigadovat popri rodicaku alebo normalne na tpp. Len neviem ci treba niekde hlasit ze uz som nezamestnana na rodicaku...pripadne novu pracu...

A som si vedoma, ze maximalnu podporu by som na zaklade vyssie spominaneho nemala...ale mala by som obycajnych 50% z mojej mzdy ci? Tak preto ma zaujimalo, ze ci je jedno, kedy by som si tu podporu "vybrala" ci teraz, alebo az po uplnom skonceni rodicaku ... snad uz sa chapeme

evittam
17. okt 2016

@capuletka Na podporu máš nárok max. do roka od skončenia pracovného pomeru. A áno v tvojom prípade dostaneš 50% z tvojho pravdepodobného vymeriavacieho základu. 😉

stastnablcha
17. okt 2016

ahoj chapeme sa 🙂 mslim ze utocny podton z mojej strany nebol. ak hej prepac, isto som to tak nemyslela..
ak budes pocas RD pracovat, mala by si ist na UP, pretoze zdravotne poistenie bude platit zamestnavatel.
je jedno kedy by si podporu vybrala, ak mas moznost pracovat, rodiak by si dostavala aj nadalej. Partner by musel ist (ak sa mylim opravte ma) na MD ak by mal nieco dostavat.
z toho co pises, je pre teba podla mna najlepsie ist pracovat a dostavat RD. a podporu si nechat pre strycka nahodu..

evittam
17. okt 2016

@stastnablcha Zabudla si ešte dodať, že ak bude počas RD pracovať musí ísť aj na SP odhlásiť sa z dôchodkového poistenia. 😉
@capuletka

capuletka
autor
17. okt 2016

@stastnablcha
@evittam dievcata cize ak pojdem pracovat je jedno či tpp alebo brigadne tak treba ísť na Up, zdravotku aj sociálnu poisťovňu? Lebo ja som si myslela že netreba ked budem dalej poberať rodicovsky ze ri teda nadalej platí štát.

A teraz kym nájdem prácu a teda ukončila som predchádzajúcu je potrebné niekde to hlásiť? Dakujem.za rady

evittam
17. okt 2016

@capuletka Ak si prihlásená aj na SP a si na RD - tak nič. Keď sa zamestnáš - to je jedno či len na dohodu treba ísť na SP - odhlásiť sa z dôchodkového poistenia. Na UP ísť nemusíš - popri rodičovskom môžeš pracovať koľko len chceš. Čo sa týka ZP to presne neviem - to si zisti. Ale ja keď som pracovala popri RD tak som sa bola len odhlásiť na tej SP a potom znovu prihlásiť keď som skončila dohodu. Nikde inde som nebola - a všetko mám v poriadku. 😉