Dobrý deň. 3.9. má dieťa 3 roky a teda mi končí RD. Zamestnávateľ nemá pre mňa žiadne voľné pracovné miesto a chce ukončiť pracovný pomer. Inú prácu momentálne nemám, tak pôjdem na úrad práce. Čo mám urobiť resp. čo je potrebné splniť z mojej strany i zo strany zamestnávateľa, aby som mala priznanú maximálnu podporu. Ďakujem za reakcie.
ako dlho si tam pracovala? pýtam sa kvôli odstupnému či ti ho ponúkajú
@22abigail22 Musí to ísť z mojej strany? Ja podám žiadosť... alebo nejaký krok môže urobiť aj zamestnávateľ? Ale aby som mohla mať maximálnu podporu.
@22abigail22 Ďakujem za odpoveď. Prosím, ak sa vám dá ešte poradiť... Najprv musí byť žiadosť o skončenie PP dohodou, alebo môže byť rovno Dohoda o ukončení PP? Záleží na tom, kto tú dohodu vyhotoví, zamestnávateľ alebo ja (zamestnanec)? Alebo je to jedno? A musí v nej byť uvedený dôvod skončenia PP, alebo ho netreba písať?
si vo výhode, keďže PP chcú ukončiť oni, treba z toho vyťažiť maximum, len nezabudni obnoviť poistenie a teda vrátiť sa do práce na min. 1 deň, alebo čerpať dovolenku 1-2 dni a zvyšok si nechať preplatiť, ja by som bojovala j za odstupné, máš na to nárok (nie, ak podáš výpoveď, alebo sa dohodnete bez odstupného)
@lucka_ke Ďakujem. Môžete sa mi pozrieť ešte na predošlý dotaz... vďaka.
A kombinácia Dohoda o ukončení PP a odstupné sú v súlade?
Najprv musí byť žiadosť o skončenie PP dohodou, alebo môže byť rovno Dohoda o ukončení PP? Záleží na tom, kto tú dohodu vyhotoví, zamestnávateľ alebo ja (zamestnanec)? Alebo je to jedno? A musí v nej byť uvedený dôvod skončenia PP, alebo ho netreba písať?
@cubina
Takáto dohoda môžete podať aj vy aj zamestnávateľ. Dôležité je, že s ňou musíte súhlasiť obaja.
Oficiálne sa to volá "žiadosť o skončenie PP dohodou".
A áno, ako sa spomína vyššie, trvalá by som na odstupom podľa odpracovaných rokov nakoľko máte na to nárok.
Pokiaľ viem, dôvod nemusí byť uvedený. Avšak, ak je dôvodom to, že zamestnávateľ nemá pre vás žiadne voľné pracovné miesto, uviedla by som.
@22abigail22 Ďakujem.
@22abigail22 A keď bude uvedený dôvod, môžem mať (za ostatných splnených podmienok) maximálnu podporu?
@cubina cele zle… v žiadnom prípade nedávaj žiadosť o skončenie dohodou alebo dohodu o skončení PP!!!
To zamestnávateľ nemá pre teba prac.miesto. On musí situaciu riešiť z vlastnej iniciatívy a nie ty. Inak sa pripravis o odstupne.
1.buď ti da výpoveď z organ.dôvodov (nadbytočnosť), vtedy ti bude plynúť vyp.doba, počas nej buď pôjdeš do prace, budeš čerpať dovolenku, alebo ti ma platiť nahradu mzdy kvôli prekážke na jeho strane. Vtedy by bolo fajn byt nejake dni na PN,OČR kvôli max.podpore (dosiahneš tak vyšší DVZ)
2. da ti dohodu (on!) o rozviazaní pp dohodou z rovnakých dôvodov (musia byt v dohode uvedené). Bolo by fajn sa dohodnúť napr. na dátume 4.9. a 3-4.9. čerpať dovolenku kvôli obnove poistenia.
3. bola by mozna i dohoda bez uvedenia dôvodu avšak priamo do nej treba napísať výšku odstupného na ktorom ste sa dohodli, určite aspoň na tom na ktoré máš nárok zo zákona
@cubina
Musíš podať žiadosť o skončenie pracovného pomeru dohodou. V deň po skončení rodičovskej vyčerpáš deň dovolenky a tým istým dňom uskončíš aj prac. pomer. A zvyšok dovolenky dať preplatiť.
Samozrejme, s takouto dohodou musí súhlasiť zamestnávateľ, pričom povinnosť súhlasiť nemá.