Ahojte chcem Vas poprosit o radu. Svokra marodila rok a uznali jej v januari invalidny predtym bola nikolko rokov zamestnancom. K dnesnemu dnu jej dr. ukoncil marodku a od zajtra by mala nastupit do roboty....ale uz nechce robit a preto chcela ukoncit pp. Ale tak ahy mala narok na odstupne...dali jej paragraf 60 dohodou....nevie ci bude mat narok na to odstupne alebo nie...ako sa ma branit aby ho dostala. V dohode o ukonceni sa o tom nepise. Dakujem za kazdu radu.
Dobrý deň prajem, chcela by som vás poprosiť o odbornú radu. V súčasnosti som na rodičovskej dovolenke s druhým dieťatkom. Zamestnaná som od 04.12.2001 v štátnej sfére. V roku 2011 ma zamestnávateľ chcel prepustiť z dôvodu, že nedisponuje žiadnym vhodným pracovným miestom. Nakoľko som bola tehotná a teda v ochrannej lehote v zmysle Zákonníka práce, zamestnávateľ ma neprepustil. Navrhol mi ukončiť pracovný pomer dohodou, čo som odmietla. Rodičovská dovolenka mi končí 28.05.2016. Pred časom sa mi zamestnávateľ ozval, že ma príjme do PP na dobu určitú do 31.08.2016. Moja otázka sa týka ohľadom odstupného. Mám nárok na odstupné v zmysle mojej prac. zmluvy, ktorú som uzavrela so zamestnávateľom v roku 2001? Neviem akým spôsobom chce zamestnávateľ túto skutočnosť doriešiť, či so mnou ukončí zmluvu, ktorá bola na dobu neurčitú a zároveň uzavrie novú na dobu určitú. Ďakujem Slávka
@7slavka7 podľa zákona máš právo vrátiť sa na svoje pôvodné miesto a tým pádom Ti pokračuje aj pracovná zmluva, ktorú si mala podpísanú pred nástupom na materskú dovolenku. Pokiaľ ale toto miesto medzičasom zaniklo, zamestnávateľ Ti má právo ponúknuť podobnú pozíciu, zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Ale pokiaľ pôvodné pracovné miesto zaniklo a on Ti nemôže ponúknuť rovnakú alebo podobnú prácu a o inú prácu nemáš záujem, tak môže postupovať podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, staneš sa nadbytočnou a tým pádom Ti vyplatí odstupné. Pokiaľ prijmeš, mala by si s ním podpísať len dodatok k pôvodnej pracovnej zmluve /nie novú pracovnú zmluvu na dobu určitú/. I keď mám z toho dojem, že sa ťa chce "elegantne" zbaviť... ale to je len môj dojem.
@7slavka7 nesmieš prijať tuto ponuku - lebo asi je to miesto podobne, ale menia sa ti tam podmienky dohodnute v povodnej PZ - trvanie PP sa meni z doby neurcitej na urcitu. Podla mna sa ta tymto chce zamestnavatel zbavit bez toho, aby ti na konci vyplatil odstupne a este vyuzije aj par mesiacov to, zeby si tam pracovala.
Na tvojom mieste by som novu ponuku neprijala. V tom pripade sa dohodnete na datume skoncenia PP a bude ti podla ZP vyplatene odstupne ( za nadbytočnosť). Pripadne si este over, ci nemate uzatvorenu kolektivnu zmluvu, v tom pripade odstupne moze byt vyššie.
@anjelic Ďakujem za odpoveď. V mojom prípade ide trošku o kurióznu situáciu. Výpoveď som mala dostať ku dňu 28.05.2016, deň kedy mi končí rodičovská dovolenka. Možnosť nastúpiť na dobu určitú mi bola poskytnutá z dôvodu uvolnenia pracovného miesta z BA do TN, nakoľko jedna z kolegýň je dlhodobo PN. Vidím v tom šancu, že by som časom mohla byť prijatá aj na dobu neurčitú, nakoľko mám dlhodobú prax a kvalifikáciu v odbore. Tak uvidíme čo čas prinesie.
@anjelic dakujem za odpoved...chcem sa este spytat ....nepodpisala tu dohodu teraz vlastne musi nastupit do roboty podla vsetkeho....svokra ma rakovinu je po oziaroch a jednoducho je slaba robila pomocnu silu v kuchyni....ak si bude robit svojim tempom poradila som jej ze nech robi uplne minimum aby sa nevycerpala....mozno jej daju vypoved aj sami...pripadne moze sa stat ze jej daju paragraf kde porusila prac zmluvu a bude na tom istom? Neviete poradit prosim co by bolo najlepsie urobit? Dakujem este raz
@e_s_p_r_i_t za mna si tolko...pomocna sila v kuchyni je asi ta pani co dones, odnes, oskriab zemiaky, podla mna fyzicky narocna praca a moj odhad platu 400e v cistom, stoji jej to za to?
ak by aj splnila podla doleuvedeneho , na zaklade diagnozy schopnost vykonavat pracu co neviem posudit, a robila tam niekolko rokov ( kolko? ) dajma tomu 5-10, za blbych 800e? Pri onkopacientke?
https://www.podnikajte.sk/pravo-a-legislativa/c...
@eeffka dakujem za nazor
@e_s_p_r_i_t Žiaľ, pokiaľ ju lekár vypísal z PN, nastúpiť musí. Ale pokiaľ by plnila svoje pracovné úlohy, ale napr. pomalšie, nie je podľa mňa dôvod na výpoveď z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny, pretože ich neodmietla plniť a môže poukázať na svoj vážny zdravotný stav. Ale to už záleží od prístupu zamestnávateľa. Pokiaľ by jej dal výpoveď z dôvodu nadbytočnosti § 63 ... mala by ona síce nárok na odstupné, zamestnávateľ by na túto pozíciu nesmel po dobu 2 rokov prijať inú pracovnú silu a to by mu asi chýbala. Je to len na dohode, medzi svokrou a jej zamestnávateľom.
@anjelic dakujem velmi pekne
@e_s_p_r_i_t poopravím sa. Pokiaľ by pracovala v pomalšom tempe a zamestnávateľ by ju vyzval na nápravu a tá by nenastala, mohol by jej dať výpoveď podľa §63ods.4 "neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil" a odstupné by nemal povinnosť vyplatiť. Možnosťou by bola správa od posudkového lekára, ktorý by ju pre danú prácu neuznal spôsobilou §63ods.2pís.c. Pokiaľ by zamestnávateľ ju uznal nadbytočnou §63ods.1 /akože si nedokáže plniť pracovné povinnosti, čo určite nie je dôvod nadbytočnosti/, nemohol by zamestnať na dané miesto 2 roky nikoho iného.
@anjelic dakujem este raz vidim ze clovek na Slovensku ktory drie cely zivot a vazne ochorie nema sancu dostat to na co ma narok
@e_s_p_r_i_t žiaľ nie, a odkedy Zákonník práce prešiel poslednými zmenami, je to ešte horšie... zamestnanec len drie, kým sa nezoderie, živnostník pláta jeden dlh za druhým /veď len tie odvody, ktoré za svojich zamestnancov musí odvádzať, to je na hlavu/ a tí hore si rozkrádajú a nabalia kapsy... zdravý človek je pre nich prínosom, chorý len bremenom 😒, smutné a otrasné zároveň.
Ahojte potrebovala by som poradit.16.10 mi konci rd a mala by som sa vratit do svojho povodneho zamestnania.zamestnavatelovi som poslala oznamenie o skonceni rd a vzajomnom sa vrateni ale neodpovedal mi.mam osobne zajst za nim do firmy a dohodnut sa ze co dalej?momentalne som si nasla novu pracu tak mi staci len ukoncit pp,tym padom nebudem mat odstupne ale mal by mi preplatit nevycerpanu dovolenku?potom ma uz nic nebude viazat zo zamestnavatelom.
a este som zabudla urcite ma nebude chciet spät lebo na miesto mna maju nahradu.
Pri ukončení PP dohodou nemá nárok na odstupné. To by jej patrilo, len pokiaľ by firma prepúšťala a ona by prišla o svoje pracovné miesto. Pokiaľ sama nechce robiť, odstupné si nevybaví nijak /zamestnávateľ príde o zamestnanca a navyše aj o peniaze?/. Ale pokiaľ by dostala výpoveď podľa §63 zákonníka práce ods.1 pís. c "c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva" v tom prípade by nárok na odstupné vznikol.