Ahojte, prosila by som o radu. Ak je pracovný pomer na dobu určitú na 1 rok, po roku sa predĺžil na ďalší rok na dobu určitú a zamestnanec si nájde novú prácu tak stačí aby nepodpísal predĺženie na neurčito alebo sa tak stane automaticky? Aká dlha výpovedná doba musí byť? Ďakujem
@kitycat do cca polovice februára. Datum do nemám na zmluve a aj na dodatku je ze na 1 kalendárny rok
@kitycat tak som to pozrela ešte raz a v dodatku už nemám dátum dokedy mám len zvysenie mzdy keďže sa dvihala min mzda tak dvihli aj nám
Hmm taksnad sa tu vyjadri aj niekto skusenejsi lebo neviem ako to myslia ci na kalendarny rok od datumu na zmluve alebo ako to maju myslene.... Alebo teda uz mas dobu neurcitu?
@kitycat nie, mám na dobu určitú, ale uz 2.x takže uz musim dostať len na neurčito no ostat tam nechcem
Ved ak nechces ostat tak jednoduch skoncis v den kedy ti konci zmluva na dobu urcitu.ak ostanes a podpises na neurcito tak sa ta bude tykat vypovedna lehota
@rachel36a myslela som si, že to takto je, ďakujem. Len tak zo dna na deň nemôžem skončiť lebo nemám este novú prácu. Len či nový zamestnávateľ bude na mna čakať 2 mesiace. Ale vždy je to risk
Nie je pravda, že musíte dostať v súčasnom zamestnaní pracovnú zmluvu už na dobu neurčitú. Nakoľko aktuálne platí núdzový stav, v minulom roku bol Zákonník práce novelizovaný v tomto smere, a to v tom smere, že pracovný pomer môže byť zamestnancovi predĺžený na dobu určitú v priebehu 3 rokov maximálne trikrát. Ale toto platí v čase núdzového, mimoriadneho stavu. Inak platí, že je to v priebehu dvoch rokov max. dvakrát. Avšak záleží od zamestnávateľa, ako sa rozhodne. Ale keďže sama chcete zmeniť zamestnávateľa, tak toto asi nepotrebujete vedieť.
A nový zamestnávateľ je ochotný počkať? Toto ste si nevydiskutovali na pracovnom pohovore, resp. keď Vám oznámil, že Vás prijme? Je to isté, že Vás nový zamestnávateľ prijme? Oznámil Vám to? ... Inak dodatok, v ktorom Vám zvyšovali mzdu, bude mzdový dekrét. Výška mzdy sa uvádza na mzdovom/platovom dekréte. V pracovnej zmluve by ste mali mať dátum, dokedy máte dobu určitú, resp. mal by to byť už dodatok k pracovnej zmluve, keďže Vám už raz predlžovali pracovný pomer na dobu určitú, dodatkom o predĺžení pracovnej zmluvy bol pomer predĺžený druhý raz na dobu určitú.
@kikus7 este nemam novú prácu, nebola som na pohovore ešte. Zisťujem dopredu aby som vedela aké moznosti mám. Na pracovnej zmluve z r. 2019 mám do 28.2.2020 a potom o rok v 02/2020 som dostala dodatok no tam je uvedená len zmena mzdy a žiadny údaj k dobe určitej. Bolo mi to tak vysvetlené, že tento dodatok je vlastne predĺženie na ďalší rok
Keďže je už február 2021, už Vás volali z personálneho ohľadom predĺženia zmluvy na ďalšie obdobie vo Vašom súčasnom zamestnaní? Ak ste ešte nebola na pohovore u nového potenciálneho zamestnávateľa, tak ešte novú prácu nemáte istú. A vždy sa dá pri nájdení novej práce odísť inam. Buď zamestnanec v takej situácii dá výpoveď alebo niekedy sa dá odísť aj na dohodu, t.j. musia sa dohodnúť obe zmluvné strany. Niektorí noví zamestnávatelia sú ochotní počkať dobu trvania Vašej výpovednej doby. Na pracovnom pohovore sa väčšinou rieši aj táto otázka, že kedy zamestnanec je schopný nastúpiť do nového zamestnania.
@kikus7 este sme neriesili predĺženie, ono je to mala firma o 7 ľuďoch. Min rok sme riesili predlzenie az v júni ked som sa vratila po pandemickej OČR. Viem, že sa to riesi na pohovore, ja som len chcela vedieť ci ak nepodpíšem predĺženie prac pomeru a skončím ci tiež plari vypovedna doba 2 mes alebo prac pomer zanikne hmed. A teraz uu viem, že ked si najdem novu prácu tak sa s nimi dohodnem, že mozem az po vypodlvednej lehote ak teraz podpíšem predĺženie v terajsej praci. Ďakujem 🙂
Záleži od firmy. Aspoň, čo ja poznám niektorých, tak iný zamestnávateľ bol ochotný na tých ľudí počkať aj tie dva mesiace. Možno Vám tu ešte niekto poradí. Uvidíte, ako sa to vyvinie a kedy Vás zavolajú na pohovor. Ak budete chcieť, keď tak tu dajte vedieť ešte, ako sa to vyvíja, prípadne do správy. Samozrejme, bez osobných údajov. Dúfam, že Vám vyjde to, čo bude pre Vás najlepšie.
@kikus7 ďakujem krásne 🙂 dám isto vedieť 😉 želám všetko dobré 🍀
@kikus7 tak mi dnes volali, že mám prísť na pohovor 😊
Veľmi držím päste. Dobre to dopadne. 👍
Ja by som sa chcela opýtať mám podpísaný dodatok k zmluve uzavretú na dobu určitú na 1rok je to prvý dodatok k predošlej zmluve na dobu určitú je to vlastne 1tyzden od jej podpísania, keby chcem odísť zo zamestnania a dám výpoveď plynie mi 2mesacna výpovedná lehota?
@tinkaaa Áno. Podľa par. 62 ZP ods. 6 "ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace." Ak podáte výpoveď teraz v októbri, tak dvojmesačná výpovedná doba sa začne rátať až od 1.11.
Dobrý deň,
Potrebovala by som poradiť ohľadne výpovednej doby:
1/ aktuálne mám platnú zmluvu na dobu určitú 1 rok platnú do 31.8.2023
2/ v júni sa podpísalo predĺženie zmluvy znova o 1 rok, takze jedna sa zas o zmluvu na 1 rok
3/ aktuálne mám však ponuku ist inde, a chcem ist.
Otázka je, že ak podám výpoveď ešte počas platnosti prvej zmluvy, mám výpovednú dobu 1 mesiac ? Čo bude so zmluvou o predĺžení platnou od 1.septembra ?
Ako sa to da riešiť ?
@kikus7 prosím viete mi poradiť ?
Dakujem pekne
Do kedy mas terajsiu zmluvu. Vypovedna lehota je snad 2(?) mesiace a zacina plynut 1. Den dalsieho mesiaca... Ak by si nepodpisala novu zmluvu tak ti konci prac pomer poslednym dnom, ktory je uvedeny v zmluve v kolonke od do... A teda moze byt aj nova praz zmluva na dobu neurcitu co by si mohla podpusat alebo dodatok kde sa ti upravy doba urcita na dobu neurcitu