Chcela by som poprosiť o radu. Potrebujem ukončiť TPP, oficiálne mám výpovednú dobu 2mes ale kvôli novej práci potrebujem skončiť ihneď. So zamestnávateľom sa asi bez výpovednej doby nedohodnem. Ako to môžem obísť? PN alebo absencia? Ako je to s absenciami? Aký môžem mať postih keď jednoducho neprídem do prace?
Existuje možnosť náhrady škody a podľa pracovnej zmluvy i možnosť pokuty vo výške mzdy. PN riešením nie je. Btw. Vám by asi tiež nepáčilo, ak by Vám zamestnávateľ zo dňa na deň povedal, že Vás nepotrebuje, lebo má náhradu
PN nie pri PN musis lezat doma max vychadzky, absencie zavisia od zamestnavatela moze to brat ze mu robite napriek a bude robit zle aj on vam
@viki14489 pokuta ak je dohodnutá v pracovnej zmluve a ak nie je, tak všeobecne ťa môže žalovať o náhradu škody
@hazelgracegus Vypoved dohodou neexistuje. Bud je to vypoved alebo je to dohoda, tie dve slova sa navzajom vylucuju.
@viki14489 Ako uz bolo spomenute, keby teba zrazu zamestnavatel zo dna na den nepotreboval, tak tiez by sa ti to nepacilo.
Skus sa dohodnut na skonceni hned. Ak nebude suhlasit, tak:
- PN nie je riesenie, to by si nemohla pracovat ani v novej praci
- absencie mozes skusit, bud si ale vedoma dosledkov
@hazelgracegus
Výpoveď a skončenie PP dohodou sú dve rôzne veci.
@hazelgracegus V tachto zalezitostiach sa neda nechytat za slovicka, tieto veci stoja prave na slovickach. Cize nemozno pouzivat nespravne terminy ako vypoved dohodou, ludia tomu potom nerozumeju a este viac budu zmateni.
@viki14489 Skus sa jedine s terajsim zamestnavatelom fakt dohodnut, ze koncis, ale mozno sa bude dat este pre neho pracovat na dohodu isty cas, kym za teba najde nahradu. Neviem o aky typ prace ide, tak tazko povedat ci sa to da.
U mna to kedysi bolo mozne, ze som sa tak dohodla, ze im zaucim noveho cloveka, budem pre nich este robit isty cas na dohodu a zaroven som nastupila do novej prace. Len mne to povaha prace umoznovala. Bolo to sice o drzku tahat dve, ale pre mna bola ta nova praca velmi dolezita a velmi som ju chcela.
Obísť sa to nedá....je len výpoveď alebo dohoda o skončení PP....PN ti nepomôže, lebo v čase PN nemôžeš nastúpiť ani do novej práce...Jedine skúsiť sa dohodnúť alebo odísť aj napriek nesúhlasu zamestnávateľa, vtedy môže požadovať pokutu vo výške 1tvojho platu... ak mu spôsobíš svojim odchodom nejaké škody(pri rôznych špecializáciách kde na zaučenie potrebuje človek viac času) vtedy môže tieto preukázateľné škody požadovať preplatiť súdnou cestou...ale to je naozaj len v špecifických povolaniach kde zaučenie trvá dlšiu dobu a je problém na danú pozíciu zamestnať nového človeka....
@hazelgracegus Viem, ze nie si autorka, ale ak sa autorka nevyzna a ty jej napises "ak sa nebude dat vypoved dohodou", tak ona bude skusat nieco ako vypoved dohodou, co neexistuje. Ako to ma vyzerat? Bud je to vypoved alebo dohoda a veruze ani sef nebude chapat, kedze vypoved funguje uplne inak ako dohoda.
Ako keby si povedala ze to kurca chces upiect varenim - tak chces ho piect ci varit?
@natalienka12 do akej výšky môže žiadať náhradu škody? Pracujem ako skladníčka a mám hmotnú zodpovednosť za 75tis sklad. Sme tu dvaja a kolega ma vie plnohodnotne zastúpiť.
@hazelgracegus No praveze nepochopi. Ved to neber v zlom, opravila som ta aby si vedela a pisala to spravne, nech nie su zbytocne zmatky. Namiesto podakovania za vysvetlenie a opravu sa este urazas.
@hazelgracegus ďakujem za radu
@mogaa dovolím si trochu ta opraviť, zamestnávateľ moze požadovať náhradu len ak je táto klauzula zahrnutá v pracovnej zmluve a vo výške jedného platu je to v vpripade výpovednej doby 1 mesiac. Výška náhrady je priemerný mesačný plat zamestnanca za každý mesiac nedodržanej výpovednej doby, čiže ak ma zo zákona výp.dobu 2 mesiace boli by to dva mesačne platy.
@viki14489 skús sa s novým zamestnávateľom dohodnúť aby na teba počkali, ono často sa stáva, že povedia, že musíš nastúpiť hneď lebo to potrebuju, ale keď zamestnanec trvá na tom, že môže až o dva mesiace, tak počkajú
@viki14489 Nestaci, ze ti lekar napise spravu. Pravdepodobne si absolvovala vstupnu prehliadku, ze si na danu pracu sposobila. Ak mas take zdravotne dovody, pre ktore nemozes viac danu pracu vykonavat, tak na to potrebujes odborny posudok a na zaklde toho mozes ziadat o preradenie na inu vhodnu pracu. A az ked taku pracu pre teba nemaju, tak ti da zamestnavatel vypoved, alebo sa s tebou skusi dohodnut.
Premyslam, ci sa autorka vobec v praci pytala na moznosti, ak ma kolegu, co ju plnohodnotne zastupit alebo dosla hladat sem klucky a presmycky...
@hazelgracegus kazdy mesic sem pise minimalne jedna osoba, ze jej dali podpisat vypoved dohodou. Dookola tu vysvetlujeme, ze nic take neexistuje. Mnohokrat takto ludia podpisu nieco, co podpisat nemusia, pretoze si myslia, ze “vypoved dohodou” je jednostranny akt. Dohoda nie je jednostranny akt a nemusi ju clovek podpisat, pokial sa takto dohodnut nechce. Potom tu lamentuju, ze ako ich zamestnavatel s prepacenim odrbal, ze oni nevedeli, ze to nie je vypoved zo strany zamestnavatela ale dohoda. Prero sa stale dookola snazime vysvetlovat, ze vypoved dohodou neexistuje. Jedna sa bud o dohodu oboch stran, alebo vypoved z jednej strany.
@zero_hero môže požadovať aj náhradu škody, nie iba vtedy, ak je tá "klauzula" v pracovnej zmluve, musel by ale dokázať, že mu vznikla škoda v príčinnej súvislosti s odchodom zamestnanca, ktorý nezotrval počas výpovednej doby (napr. ušlý zisk), všetko by ale zamestnávateľ musel preukázať. V prípade tej klauzuly o ktorej píšeš ty nemusíš preukazovať nič, iba to, že zamestnanec nezostal v PP počas výpovednej doby.
@natalienka12 ano môže, ale to už je podľa zákona presne definovane kedy to môže žiadať a myslím, že je to oveľa komplikovanejšie. Ja som spomína nedodržanie výpovednej doby podľa par.62 ods.8 zákonníka pretože si myslím že mogaa taktiež myslela konkrétne toto, len to uviedla nie celkom presne🤷♀️
@zero_hero áno, to dokazovanie by bolo tak náročné a zložité, že do toho ide máloktorý zamestnávateľ, jedine v prípade, ak by mu odišiel ťažko nahraditeľný zamestnanec, nie obyčajný človek, ktorého nahradí hocikto.