Ukončenie pracovného pomeru a následné zamestnanie na dohodu

blondie5k
6. sep 2024

Čaute ľudia, trápi ma dilema. Momentálne mi sociálna poisťovňa vyčíslila fakt krásnu dávku v nezamestnanosti, ktorú môžem poberať polroka. Medzitým som sa sa však zamestnal na TPP a vôbec nikdy som nemal skúsenosť s príspevkom v nezamestnanosti, keď ma pani kontaktovala tak som bol doslova v šoku.
Otázka a problém je ten, robím v gastre, resp. som kuchár, mám už TPP, ale som stále v skúšobnej dobe. Chcel by som tento príspevok poberať, keďže mám naňho nárok a sú to v podstate moje odpracované peniaze. Dá sa ukončiť PP so zamestnávateľom a následne, že by ma zamestnal do dohodu? Keď to riešila kolegyňa, tak jej povedal, že ju nemôže prepustiť a následne zamestnať na dohodu, tak šla na rovno na dohodu. Nikde som sa nedočítal prečo by to nemohol, spýtal som sa len tak z haluze aj umelej inteligencie, či je to možné, tá mi odpovedala že áno, ale radšej sa pýtam tu vás, či s tým dakto nemá skúsenosti alebo nejaké poznatky. Vďaka za každú odpoveď

zuzkaa1991
7. sep 2024

@blondie5k podporu mozete poberat aj neskor nemusite hned ked mate zamestnanie uz podpora sa da vybrat 2r od ukončenia pracov. pomeru

melanta
7. sep 2024

Zamestnávateľ ťa môže zamestnať na dohodu, ak si predtým u neho robil na TPP. Ale druhá vec je tá, že úrad práce má niekoľko podmienok, ak chceš popri evidencii pracovať na dohodu:
- nesmie ísť o dohodu u zamestnávateľa, u ktorého si predtým robil na TPP
- môžeš mať dohodu maximálne 40 dní v roku, čiže po 40 dňoch trvania dohody by si musel dohodu zrušiť
- zarobiť na dohodu popri evidencii na úrade práce môžeš maximálne 273 eur.

Inak za 5 sekúnd to človek nájde na internete https://www.upsvr.gov.sk/obcan-hladajuci-zamest...

clavicula
7. sep 2024

@blondie5k mozno sa mylim mozno nie, ked sa zamestnas mozes poziadat o vyplatenie zvysku davky v nezamestnanosti, v minulosti to tak bolo, teraz sa mi zda ze ti vyplatia len nejakych 50% ale aj to je nieco, skus si to pozistovat....

melanta
7. sep 2024

To, čo spomína @clavicula je možné po 3 mesiacoch evidencie. https://www.socpoist.sk/kto-som/nezamestnany/po...