Ukončenie pracovného pomeru

13. jan 2023

Zdravím, chcem sa, spýtať z akých dôvodov môžem ukončiť pracovný pomer okamžitou výpoveďou?
Resp. ak šéfka nepodpíše dohodou, aké ďalšie možnosti mám?

autor
13. jan 2023

V prípade, že podám výpoveď dohodou a nepodpíšu mi ju a ja i tak neprídem od toho dátumu, čo mi hrozí?

autor
13. jan 2023

Dočítala som sa, že ak nemám v zmluve peňažnú náhradu tak jedine čo mi môže byť je nevyplatená mzda. Je to tak?

gabika8855
13. jan 2023

Absencia teda si doplatis este aj odvody

alenah31
13. jan 2023

@gabika8855 pokiaľ jej bude nadväzovať na predchádzajúcu prácu iný PP čiže ani deň nebude "nezamestnaná" žiadne odvody doplácať nebude a tiež absencia je irelevantná. Už bude poistená u nového zamestnávateľa.

babulkomale
13. jan 2023

@alenah31 to nie je take jednoznacne...bol pripad ze zamestanec sa zamestnal v priamej casovej nadvaznosti u noveho zamestnavatela ktory aj platil poistne.
Ale byvaly zamestnavatel sa s tym nezmieril a dalej platil poistne, dal zamestnanca na sud.
Vysudil od byv. zamestnanca trovy a zaplatene poistne.
Nikoho nezaujimal subeh poisteni a ani poistovna nemusela nic vracat.

babulkomale
13. jan 2023

Dohoda nie je vypoved ale dohoda. Dohodou musi byt dohodnute a podpisane obomi stranami.
Inak je to len vypoved - ci uz zo strany zamestnanca alebo zamestnavatela.
Jednostranny pravny akt versus obojstranny.

babulkomale
13. jan 2023

Porad sa s pravnikom, mozes skoncit na sude.

vulka
13. jan 2023

Ty môžeš zrušiť okamžite prac. pomer zo zdravotných dôvodov. Treba tam potvrdenie od lekára, že z takého a takého dôvodu už nemôžeš od zajtra vykonávať danú prácu.

vulka
13. jan 2023

Podľa zákona:
ňOkamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca
Zamestnanec môže okamžite skončiť svoj pracovný pomer z dôvodu, ak:
podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu
zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti
je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie
Mladistvý zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer aj vtedy, ak nemôže vykonávať prácu bez ohrozenia svojej morálky.
Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. V prípade okamžitého skončenia pracovného pomeru zo strany zamestnanca má zamestnanec nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

alenah31
13. jan 2023

@babulkomale ktory zamestnavatel plati poistne za zamestnanca v case kedy nepracoval? Odvody sa platia zo mzdy za odvedenu pracu, ak v praci nie som, nemam vykon, nemam mzdu. Preco by platil odvody na ZP a SP....na zaklade coho a z coho? 25 rokov robim personalistiku a mzdy ..... pokial mas odpracovany casovy fond nula aj mzda bude nula. Akoze vacsiu hlupost som nepocula, s cim sa zamestnavatel akoze nezmieril?

babulkomale
13. jan 2023

@alenah31 s odchodom zamestnanca. Sud sa tahal dva roky.

alenah31
13. jan 2023

@babulkomale zamestnavatel vyplatil mzdu zamestnancovi, ktory nepracoval? Lebo sa nezmieril s jeho odchodom? Pokial mam nulovu dochadzku nemam aku mzdu vykazat. Pokial by to aj zamestnavatel teoreticky urobil (vlastne okrada sam seba), urobil tak dobrovolne - co chcel potom vysudit? Vykazal fiktivnu mzdu za fiktivnu pracu - vsak sam na seba poukaze a ma na krku minimalne danovakov a IP.

rony2255
13. jan 2023

Výpoveď dohodou znamená, že ste sa dohodli spoločným podpisom na dátume. Ak neprijme dohodu, dáš výpoveď a od 1. dňa nasledujúceho mesiaca ti plynie výpovedná lehota 2 mesiace. Čiže, ak počas výpoveď 16.1., zamestná tam budeš do 31.3. Tak isto aj 31.1. ak podáš. Ak podáš 1.2., budeš tam robiť do 30.4. Dôležitý je dátum doručenia. Ale najlepšie je ísť priamo na personálne a mať to v dvoch verziách. Podpíše ti, že prevzali a jedno vyhotovenie si ty necháš ...