Prosim o radu. Som nezamestnana a pracujem na dohodu. Ale chcem skoncit. Mozem si dovolit dnes povedat,ze zajtra nepridem? Treba aj nejaku vypoved napisat? Kto ma skusenost,prosim poradte. Dakujem......
@emarekova No ide hlavne o hradenie zdravotného poistenia - je povinné a ak nie ste evidovaná na úrade práce, ste povinná hradiť si ho ako samoplatca ak napr. pracujete na "dohodu o vykonaní práce", kedy sa spravidla nepracuje každý deň. Ak pracujete na "dohodu o pracovnej činnosti" (maximálne 10 hodín týždenne), zväčša za Vás zamestnávateľ hradí poistné (odvody do Zdravotnej a Sociálnej poisťovne) za každý deň. Je dobré opýtať sa na to zamestnávateľa, aby ste vedeli, či ste v prípade vyradenia z evidencie povinná doplatiť zdravotné poistenie.
Dakujem. V pondelok nastupujem do prace,tak som zvedava. Neviem ani o aku dohodu sa jedna..pracuje sa pondelok-sobota..Zatial som este na rd do 23.4.
@emarekova Najlepšia je Dohoda o pracovnej činnosti s pravidelným príjmom - čiže budeš vyplácaná mesačne za vykonanú prácu, zamestnávateľ za teba normálne platí odvody - osoba, ktorá má uzavretú dohodu s pravidelným mesačným príjmom, má sadzby odvodov do Sociálnej poisťovne rovnaké ako riadni zamestnanci (zamestnanci, ktorí majú so zamestnávateľom uzavretý trvalý pracovný pomer). V prípade PN či OČR budeš mať nárok na náhradu príjmu. Ale napr. nemáš nárok na dovolenku alebo tzv. péčka.
@favzuzana nie...aj pri Dohode o prac. činnosti je treba dodržať výpovednú lehotu, ktorá je pri dohode 15 dní a začína plynúť dňom podania výpovede. Alebo treba ukončiť Dohodu dohodou k určenému dňu, ale s takýmto ukončením, musia súhlasiť obe strany - aj zamestnanec aj zamestnávateľ. Presné info nájdeš v ZP § 228 a § 228a🙂