Ahojte. Prosím o radu. Manžel je zamestnaný ako teamleader v jednej spoločnosti na SR so sídlom v Taliansku. Má dobu určitú do konca februára. Momentálne tento týždeň čerpá dovolenku, nakoľko išiel na skúšku do inej firmy kde je plat oveľa vyšší. Samozrejme v jeho práci nevedia zatiaľ, že hľadá niečo lepšie. Od pondelka by mal nastúpiť zase normálne po dovolenke do svojej pôvodnej práce. Koncom tohto pracovného týždňa bude vedieť či ho berú do novej roboty, alebo nie. V prípade, že by ho zobrali ako máme postupovať so skončením v pôvodnej robote? Nakoľko sa teraz nachádza v Čechách a tam by aj ostal ešte ďalší týždeň keby ho zobrali. V pôvodnej práci mu už toľko dovolenky nedajú. Môžem aj ja za neho napísať dohodu o skončení? Ta pôvodná firma veľmi dohody nechce akceptovať, mám jednu moju kolegyňu odtiaľ a tiež mala s tým problém. Naťahovali ju, ešte sa jej vyhrážali, že jej nezaplatia za posledný mesiac. Nakoniec po všelijakých ceremoniách dohodu akceptovali, ale musela tam chodiť 100 krát. A ja mám muža vonku. Čo by sa mohlo stať ešte aj v tom prípade keby jednoducho neprišiel do roboty? Bolo by to hrubé porušenie a sami by ho vyhodili? Siahli by mu na mzdu? Prosím poraďte mi niekto ako túto situáciu čo najlepšie vyriešiť. Výpoveď nechceme dávať, nakoľko by musel robiť počas výpovednej doby. Ďakujem dopredu za všetky názory a rady. Pekný večer 🙂
@actimela ahoj Ďakujem za odpoveď, čo sa týka podnikateľa tak sa topí v miliardach. Na SR ma jednu zo svojich prevádzok a ľudí vykoristuje, platí im len minimalnu mzdu. Tam sa ľudia točia ako na bežiacom páse. V priemere každý mesiac z tade odíde minimum 10 ľudí. Môj manžel keď odíde jeho zisky to nijako neovplyvní. Nevieš ako by to bolo keby proste neprišiel do roboty? Aj keby mu nevyplatil mzdu to nám je jedno. Ta jedna minimalna mzda nás nezabije. Ďakujem za odpoveď
zo Zákonníka práce :
§ 60
Dohoda o skončení pracovného pomeru
Na začiatok
(1) Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom.
(2) Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c).
(3) Jedno vyhotovenie dohody o skončení pracovného pomeru vydá zamestnávateľ zamestnancovi.
§ 61
Výpoveď
Na začiatok
(1) Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná.
(2) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov ustanovených v tomto zákone. Dôvod výpovede sa musí vo výpovedi skutkovo vymedziť tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, inak je výpoveď neplatná. Dôvod výpovede nemožno dodatočne meniť.
(3) Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b), nesmie počas dvoch mesiacov znovu utvoriť zrušené pracovné miesto a prijať po skončení pracovného pomeru na toto pracovné miesto iného zamestnanca.
(4) Výpoveď, ktorá bola doručená druhému účastníkovi, možno odvolať len s jeho súhlasom. Odvolanie výpovede, ako aj súhlas s jej odvolaním treba urobiť písomne.
§ 62
Výpovedná doba
Na začiatok
(1) Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.
(2) Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak.
(3) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej
a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,
b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.
(4) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z iných dôvodov ako podľa odseku 3, je najmenej dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok.
(5) Do doby trvania pracovného pomeru podľa odsekov 3 a 4 sa započítava aj doba trvania opakovane uzatvorených pracovných pomerov na určitú dobu u toho istého zamestnávateľa, ktoré na seba bezprostredne nadväzujú.
(6) Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace,.
(7) Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak.
(8) Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.
Ak manžel nepríde do práce, bude sa to počítať ako absencia...treba pozrieť PZ...
..písala som vyššie...buď napíš dohodu o rozviazaní PP /pochybujem, či to zamestnávateľ podpíše/ alebo nech manžel dá výpoveď...koľko rokov tam pracuje ?? Ak nenastúpi do práce, bude mať absenciu, zamestnávateľ ho prepustí, avšak musí rátať s tým, že mu minimálne nezaplatí posledný mesiac... viď § 62 bod 8
@suve99 Ďakujem. Mohla by som dohodu o skončení práce doručiť za neho? Keďže je vonku. Či to musí on osobne?
Aj ta moja kolegyňa čo som spominala v úvodnom prispevku tam robila, robili jej problémy, že jej nevyplatia mzdu atď. Nakoniec jej dohodu akceptovali a aj mzdu vyplatili. Len tam musela chodiť kvôli tomu viackrát. Boli kolegovia s mojim manželom. Ta istá firma, aj prevádzka.
Neviem čo mám teraz poradiť manželovi. Lebo v pripade že ho berie novy zamestnávateľ tak by si mohol za ten ďalší týždeň zarobiť minimálne toľko čo u pôvodného zamestnávateľa má za celý mesiac. Tak neviem či mu poradiť, aby tam ostal a zarobil a ja doručím dohodu v jeho mene. Alebo nech sa cez víkend vráti a doriesi si to osobne a sám. :/
Dohodu /ak vieš manžela podpísať 😉 / môžeš zamestnávateľovi doručiť i poštou - odporúčam doporučene.... s Tebou ako s manželkou sa osobne baviť sotva budú, takže tá pošta by bola najschodnejšia cesta...
dohoda moze byt k akemukolvek terminu.. preto je to dohoda🙂
prevziat ju musia, ale nemusia s a k nej vyjadrit. to znamena ze mas par moznosti.. alebo dat vypoved (2 mesiace, začn od 1. 8.) alebo sa este skusit dohodnut, alebo neprist do prace. v tomt pripade je A, dovolenka zrusena a natahovacky o kooopu vecci.. alebo PN.. ale v tom pripade nemoze nastupit do prace tam kde chce...
@stastnablcha Ďakujem, tak ozdaj sa s nimi dohodne, uvidime v pondelok. 🙂
@biancarv daj vediet ako dopadnete.
@stastnablcha ahoj, akceptovali mu dohodu ku dnešnému dňu. Sice ho presviedčali, aby zostal, ale nerobili mu problémy.
Neviem,Ti až tak poradiť možno ako by si čakala... Všetko záleží a odvíja sa od toho,co ma uvedené v zmluve.Ja mam napríklad uvedené v zmluve,ze ak nezotrvám v praci a nedodržìm výpovednú dobu mõže mi siahnuť na mesačný plat.Kolegyňa tak dala výpoveď zo dňa na deň a povedal jej,ze jej nevyplatí mzdu za posledný mesiac.Ja som dala radšej dvojmesačnú a dnes idem do práce poslednýkrát a ešte si vycerpam dovolenku.Aj tak si myslím,ze všetko je o vzájomnej dohode...Keď je niekto debil bude Ti robiť problémy a žiaľ doba je taká,ze nikto Ti nepraje a každý závidí.Na druhej strane sa vzi do situácie podnikateľa.Odìde Ti zamestnanec zo dňa na deň a môže to ohroziť Tvoje zisky.To je na dlhú diskusiu