Ahojte, 🙂
Prosím o radu ohľadom výpovede zo strany zamestnávateľa.
V skratke: pracujem vo firme viac ako dva roky(2 roky a 2 mesiace), dnes mi zamestnávateľ chcel dať podpísať ukončenie PP dohodou, čo som odmietla a požadujem ukončenie PP výpoveďou. Som toho názoru, že postup je nasledovny: odpracujem 2 mesiace VL, vyčerpám si počas VL zvyšnú dovolenku a mam nárok na odstupné vo výške jedného priemerného mesačného zarobku. Zamestnávateľ mi odstupné vyplatiť nechce. Ako postupovať? Chapem to cele správne? Načo si mam dat pozor?
Vopred ďakujem za radu a pomoc 🙂 Prosím o odpoveď len tie co naozaj viete, nie tipujete 😉
Neuvadzas dôvod výpovede. Ak by to bolo pre nadbytočnosť, tam by si vedela dostat oproti výpovedi pri dohode 2mesacne odstupné.
@lula313 Ahoj, oficiálny dôvod je, že je potrebe znížiť stavy z dôvodu nízkeho obratu firmy. Realita je, že si viem povedať svoj názor a to sa nenosí 😉
S tým 2 mesačným odstupnym si si istá? Prešla som si všetky paragrafy ohľadom výpovede, výpovednej lehoty a odstupného zo zákonníka práce a v jednom z týchto paragrafov sa jasne uvádzalo, že ak je zamestnanec u zamestnávateľa viac ako dva roky a menej ako päť rokov, tak ma nárok (pri výpovedi zo strany ZL samozrejme) na odstupné vo výške jedného priemerného mesačného platu.
Ako som uviedla, tak dohodu o ukončení PP som odmietla podpísať a trvám na výpovedi. Tu dostanem zajtra a chcem vedieť reagovať a vedieť posúdiť, či je všetko v poriadku. Preto táto téma.
Každopádne ďakujem 🙂
@mima172 dohodu určite nepodpisuj, jedine že ti dá tri mesiace kvázi odmenu a skončíš dohodou. Nakolko dva mesiace je výpovedná a mesiac odstupné. Čiže dohodu určite nepodpisuj bez nejakej kompenzácie.
Výpoveď ak ti dá, musí uviesť presný dôvod. Podľa toho čo uvádzaš, tak je to nadbytočnosť a v tom prípade máš nárok na odstupné.
Nemôže ta nútiť podpísať dohodu. Veď to je predsa obojstranný súhlas s ukončením pp a ty s tým nesúhlasíš. Čiže nič insie mu neostáva len dať výpoveď pre nadbytočnosť a vtedy musí dať aj odstupné. Tehotenstvo neplanujes náhodu? 😍 ak by si vo výpovednej lehote otehotnela, tvoja výpovedná doba by sa predĺžila do ukončenia MD, resp RD
@mima172 výpoveď je jednostranný úkon, tak nemáš ako reagovať. Mal by mat pri výpovedi svedkov a kľudne mu podpis prevzatie.
Ja som to takto spravila a potom tu výpoveď rovno poslala právnikovi na posúdenie. Zevraj aj jedna formálna chyba dokáže spravit výpoveď neplatnou. Záleží od teba, ale skús potom nájsť niekoho, kto to pozrie.
@mima172 https://www.akmv.sk/narok-na-odstupne-v-praci-v...
Tu je to dobre vysvetlené... ale niekedy si to treba premyslieť, kedze to môže riešiť aj napr znížením úväzku na 1/4 a to bude pre teba este horšie ...
Ahoj, aj na stránke MINV je dobré čítanie. Nedá sa mi sem skopírovať link, lebo ti vyhodí hneď pdf, ale daj si do googla slová zakonnik prace vypoved paragraf 63 a pozri pdf na stranke minv.sk - Hlavne tá časť, že ak ťa chce vyhodiť z dôvodu nadbytočnosti, musí ti pred tým písomne ponúknuť iné, náhradné miesto. Ak ti ho neponúkne, môžeš žalovať neplatnosť výpovede a potom sa smiať na jeho účet - ak súd vyhráš, bude ti musieť zaplatiť všetky platy odo dňa kedy si odišla do dňa ukončenia súdu (niekedy aj 2 ročný plat) a ešte ťa aj opätovne zamestnať.
@diaalex ja by som nezapárala. Podpísala by som to a vzápätí odniesla právnikovi a žalovala to 🙂 kamarát je firemný právnik a prehrali súdny spor o neplatnosti výpovede, lebo baba spravila obrovskú chybu za čo dostala okamžitý vyhadzov a súd povedal, že zamestnávateľ mal udeliť disciplinárne pokarhanie (či ako sa to volá) a nie ju hneď vyhodiť... tie súdy sú vo väčšine prípadov na strane zamestnancov...
@evittam toto teraz ma na stole môj právnik. Podľa viacerych článkov na nete som mala na mysli to, že výpovedná doba trva až do nástupu na MD a odstupné dostanem až po skončení MD, resp. RD
https://m.karierainfo.zoznam.sk/cl/1000174/1327...
A ešte poznám aj potvrdenie tohto čo pisem z praxe. Dám vedieť názor právnika keď sa mi ozve.
Babyyyy, aká debata sa tu rozpútala 🙂
Každopádne ďakujem za pomoc a rady Kočky 😉
Jedno je jasné, zamestnávateľ chce so mnou "vypiecť", len aby sa vyhol tomu dať mi odstupné. No nakoľko mám na páske min. mzdu + zvyšok na ruku, tak vlastne odstupné bude len kompenzácia toho, čo ma "oklame" na posledných dvoch mzdách.
Baby a prosím ešte otázočka. Našla som nasledovné:
Ukončenie PP zo strany zamestnávateľa:
- Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí PP výpoveďou podľa par. 63 ods 1 písm. b, patrí... - v mojom prípade 1 mesačné odstupné vyplatené po ukončení VL.
- Zamestnancovi patrí pri skončení dohodou z dôvodou uvedených v par. 63 ods 1 písm b, : ..... v mojom prípade 2 mesačné odstupné vyplatené pred začatím plynutia VL
Je to pravda? Prípadne načo si dať pozor, aké kľučky môže zamestnávateľ využiť?
Viete môj zamestnávateľ je veľmi veľmi vypočítavá a zlá osoba, čiže opatrnosť je naozaj na mieste 🙂
@mima172 Nehnevaj sa, ale ty si vypiekla sama so sebou, ze sa podielas na obabravani na daniach a odvodoch. Suhlasila si s vyplacanim na ruku, si na vine rovnako ako zamestnavatel a teda od neho asi tazko mozes cakat ferovy pristup. A nemas mu velmi co vycitat, lebo ked on chcel obabravat stat, tak ti vyhovovalo dostavat na ruku a teraz ked teba chce obabrat na odstupnom, tak uz sa ti to nepaci.
@fokuska Nehnevám sa, no dovolím si vyjadriť sa. Pracujem v malej firme - slovenská malá firma - 7 zamestnancov. Keď človek s vyplácaním na ruku nesúhlasí, tak "má smolu". Prácu som pred dvomi rokmi bola nútená prijať, nakoľko sa veci skomplikovali a hypotéka na krku. Následne prišiel kolotoč potratov, kedy som verila, že niektoré tehotenstvo konečne dotiahneme do úspešného konca a už som sa videla na materskej, čiže ukončenie PP neprichádzalo do úvahy. Nie, nejde o výhovorky, no okolnosti, ktoré ma donútili súhlasiť i s týmito, žiaľ, bežnými, no svinskými praktikami.
Neviem, kde pracuješ, no nie som nováčik na pracovnom trhu a žiaľ viem aká je realita - malá slovenská firma = odrby štátu a zamestnancov "na páske". Veľká firma si to nedovolí, no takíto malí šmejdi s tým problém nemajú.
@fokuska kamarátka ma na to upozornila keď som jej povedala že som dostala výpoveď. A ona, že takto dostala aj ona a ostala tehotná a bola tam do nástupu na MD a odstupné že vyplatili až keď skončila RD a to bol moment ukončenia PP. Uvidím čo na to môj právnik, dám určite vedieť ako to dopadlo.