Dobrý večer,
pracujem vo verejnom sektore na vedúcej pozícii a aktuálne som na RD. Pracovný pomer stále trvá, zmluvu mám na dobu neurčitú. V novembri 2020 mi ale konci platnosť dekrétu na vykonávanie vedúcej pozície. V júni 2021 mi zároveň konci RD, ale predbežne som sa dohodla so zamestnávateľom, že by som sa vrátila do prace cca marec- apríl 2021. V novembri by však malo prebehnúť nové výberové konanie na obnovenie môjho dekrétu, aby som po nástupe do prace mohla pokračovať v danej funkcii. Moja otázka znie, či mi náhodou nevie niekto poradiť, ako by to bolo v prípade, ak by som do novembra otehotnela, nakoľko plánujeme druhé dieťa a tým pádom by som na výberové konanie už nešla, lebo by som pokračovala v ďalšej materskej. Vzťahy v práci mám veľmi seriózne, zatiaľ sa nestalo, že by niekomu nepodržali miesto po návrate z MD/RD, no mna by zaujímala najmä situácia, ak by sa do venrovejo konania na moje miesto prihlásil niekto iný a dostal by dekrét, čo by bolo, ak by som sa vrátila do prace z druhej materskej-mala by som nárok stále vykonávať funkciu vedúcej? Pýtať sa to v zamestnaní nie je veľmi vhodne, nakoľko tehotná stále nie som, ktovie kedy budem- iste veci si človek nenaplanuje. Aj počas MD a RD pracujem pre zamestnávateľa z domu, čiže sme neustále v pracovnom kontakte, vykonávam dosť kľúčové veci, len nejako sa neviem rozhodnúť, čo by bolo v mojom prípade lepšie, aby som si udržala tuto prácu..Vopred ďakujem za každú radu a skúsenosť.
@bambulienka25 chcem svoj post aj druhé dieťa☺️Pointa príspevku bola, ako to správne načasovať...
@lucinka1988 no neurobíš už nič. Tebe skončí vedúce postavenie v novembri 2020. Jedine, že by si sa vrátila skôr do práce a zúčastnila by si sa výberového konania a samozrejme aj vyhrala. Inak nemáš nárok. Budeš pokračovať vo svojej pôvodnej pozícii, kde máš na dobu neurčitú.
@sasa1310 no ono je to predbežne dohodnuté tak, že ja sa daného VK aj zúčastním a zamestnávateľ mi ten dekrét aj chce dať ale s tým, že v blízkej dobe- cca jar 2021 nastúpim. Zmluvu na dobu neurčitú mám práveže na vykonávanie vedúcej pozície ale ta je zároveň vymedzená aj tým dekrétom, ktorý sa bude musieť obnoviť. Ide mi o to, že ak by som pokračovala v ďalšej MD, či po jej návrate mi musí zamestnávateľ umožniť pracovať na vedúcej pozícii- tej mojej, aj keby mal dekrét niekto iný..
Tak by bolo najlepsie otehotniet ihned, na jesen 2020 porodite a jar 2021 mozete nastupit do prace.
tebe, zo zakona, musi zamestnavatel pridelit pracu zodpovedajucu tvoje povodnej pracovnej zmluve uzavretej na dobu neurcitu. pokial je tato tvoja pracovna zmluva uzavreta na dobu neurcitu viazana na vykon veducej pozicie, tak ti zamestnavatel musi pridelit veducu poziciu - ci uz na tvojom povodnom oddeleni alebo inom. v tvojom pripade, ak tomu spravne rozumiem, sa ten dekret pravdepodobne viaze na konkretne oddelenie a pokial nan bude vyhlasene vyberko, ktore teoreticky vyhra niekto iny, tak o toto konkretne oddelenie prides, ale neprides o veducu poziciu ako taku. akurat ta len po MD/RD budu musiet zaradit niekam inde.
co tak pockat do novembra kym sa obnovi dekret a potom sa snazit otehotniet? ved to nie su roky, tolko snad vydrzis.
@mishelle_1 vedúcu pozíciu môže mať na dobu určitú, čo aj má. To s jej pracovným miestom, ktoré je na dobu neurčitú, nemá nič spoločné.
@lucinka1988 nie, nemusí. Samotné miesto vedúcej máš na dobu určitú. Na ďalšiu dobu si ho musíš obhájiť výberovým konaním. Takže nie, nemusí. Musí tvoje pôvodné miesto ti akurát držať.
@lucinka1988 a prepáč, ale keď si na vedúcej pozícii vo verejnom sektore, toto by si fakt mala vedieť.
@sasa1310 autorka prispevku jasne napisala ''Zmluvu na dobu neurčitú mám práveže na vykonávanie vedúcej pozície''
@mishelle_1 no ja čítam niečo iné. cca tretia veta
@sasa1310 myslím, že to je napísané dosť jasne, ale autorka pod tebou mi to už vysvetlila..Nakoľko nie som vedúca personálneho oddelenia, sú iste špecifické situácie, v ktorých nemám jasno a je to úplne prirodzene..Dobu neurčitú mám na vykonávanie vedúcej pozície, ktorá je zároveň viazaná dekrétom na dobu určitú!!!!
@ledgerka áno, nad tým som tiež rozmýšľala a príde mi to ako najschodnejšie riešenie..
Nie, nemala by si nárok. Po rodičovskej ti môže prideliť inú pracovnú pozíciu, nemusí to byť pôvodná.
@lucinka1988 ako napísala @wena.. tvoju pôvodnú prác pozíciu ti musí vrátiť ak sa vrátiš po pol roku (čiže po materskej ) ak sa vracias neskôr (čiže až po rodičovskej ) musí ti len zabezpečiť prac miesto ktoré nemusí byť to isté ako si mala predtým len tí musí zaručiť rovnakú ale vyššiu mzdu (nižšiu mzdu nie ) .. ale mali ste len ústnu dohodu že po RD sa vrátiš kde si bola (ak sa zucastnis toho výber konania ) ale ak by si sa ho nezúčastnila nemá dôvod držať ti miesto ..