Účtovníctvo jednoosobovej s.r.o.

dorottka
30. júl 2022

Ahojte, viem, ze tema zlozitosti uctovnictva tu vie rozputat vasne, ale chcem sa prosim opytat na nazor. Som programatorka, ktora pracuje na kontrakt a chystam si zalozit vlastnu sro. Jednu sro pre rovnaky ucel som uz mala s priatelom a vlastne cela agenda (z mojho pohladu) spocivala v poslani faktury za mesiac, blockov za benzin a sem tam nejaky nakup elektroniky, ked povodna dosluzila. Ziadne spekulacie ani vymyslacky, proste to iste dookola. V ramci svojej by som este chcela pridat odmenu konatela a to je vsetko.
Z precitania vsetkych moznych tem je mi jasne, ze uctovnictvo nikdy nie je take jednoduche, ako sa to laikom zda, preto sa chcem opytat - myslite si, ze by som si vedela taketo uctovnictvo po trebars dakom kurze/konzultacii/zaskoleni viest aj sama? Nechcem sa tomu venovat mimo, len ma ta oblast zaujima, nejake znalosti uz mam, plus zide sa mat trosku prehlad, aj z hladiska domenovej znalosti do buducna.
A este poznamka: k uctovnictvu mam respekt, nemyslim, ze sa to da naucit rychlo, neznevazujem to. Dakujem pekne za akukolvek radu.

marci77
30. júl 2022

@dorottka
budete platca DPH? ci nie?
ak ano, odporucam najst si uctovnika, ktoremu budete posielat kazdy mesiac blocky a on to za vas spracuje, lebo tam kazdy mesiac do 25teho myslim treba online nieco vyplnit pre danovy urad.

a potom aj vsetky vykazy urobi po skonceni roka, ktore treba do DP.

dorottka
autor
30. júl 2022

@marci77 ano, budem platca DPH. Uctovnicku sme mali a vobec nie lacnu (200e mesacne), no komunikacia s nou bola katastrofa, chyby, podklady k vyplate dividendov nam dodavala 7 mesiacov, kazda zavierka s odkladom, uctovnictvo nam odovzdavala pol roka po prechode k inej. Viem, ze sa neda generalizovat, ale toto cele bol des a ak by som sa to vedela naucit, len v takom rozsahu, ako potrebujem, kludne by som do toho sla. Nie som naivka, ze to bude lahke, ale zasa som zvyknuta sa ucit narocne koncepty kvoli charakteru svojej prace. Fakt je ta skusenost otrasna a stala ma vela nervov.

lenicka298
30. júl 2022

@dorottka ahoj, pri s.r.o. musíš viest podvojné účtovníctvo. Takze nato potrebuješ program. Rozdiel je, ci budes platca, alebo zatial neplatca DPH. Pri platcovi, potrebuješ odosielat mesacne DP DPH, Kontrolny výkaz, pripadne súhrnný ak budes spolupracovať so zahraničím. Pokial budes neplatca DPH, tak si musíš sledovať obrat. Potom na konci roka spracovať daňove priznanie, účtovnú závierku,... Pre mňa ako účtovníčku to nepríde zložité 😀

dorottka
autor
30. júl 2022

@lenicka298 jj, viem, ze podvojne, ja som si to ako tak nastudovala pocas toho obdobia, ked s nou boli problemy, som bola dost v strese z pokut atd 😅 Cize tie zavierky, co a kde a kolko uctovala, nie som ziaden expert, ale aspon ako tak poznam uplne zaklady a mam bledomodry prehlad 😅

lenicka298
30. júl 2022

@dorottka akurat čítam, ze budes platca DPH. Takze musíš posielať mesačne DPH.. musíš vedieť, aky typ DPH kde zadas, podla zakona, paragrafu.. aby ti vsetko potiahlo tak ako ma. Hmm asi mas naozaj zlu skusenost, neviem si predstaviť, ze by som takto pracovala 🤔 kedze vacsinou ja obháňam klientov pre podklady😅

295anicka
30. júl 2022

@dorottka ahoj, ked budes platcom Dph treba ti účtovníčku, pre nas účtovníkov sú v reále niektore veci chaoticke, alebo este ty musis vediet odkontrolovať správnost prijatej faktúry, skús na fb skupinu účtovníkov a snáď budeš mat už iba dobrú skúsenosť 😀

azarijka
30. júl 2022

@dorottka Pokial budes mat opakujuce sa transakcie tak by si to po zauceni podla mna zvladla. Programy pre uctovanie jednej firmy su vacsinou zadarmo.
Ale budes kazdorocne sledovat aj novely vsetkych zakonov? To co plati dnes o rok uz nemusi. Mna stoji kazdy rok dost casu nastudovat novely zakonov, ktore sa ma tykaju.
Dalsia vec je ze casom sa ti tie transakcie mozno zmenia... Mozno si budes chciet kupit auto na firmu. Alebo zamestnat seba v s.r.o. ... Alebo si kupis notebook...budes vediet co kedy zaradit priamo do spotreby alebo odpisovat?
Alebo ti príde dobropis a ty budes naucena uctovat len faktury.

Softvéry su inak dosť mudre, takze vela prace spravia za teba. Ale ja osobne si neviem predstavit ze by som slepo verila softveru bez toho, ze by som nemala vedomost ako to naozaj je v zakone.

Takze bud si najdi spolahlivejsiu uctovnicku a ty nemusis nic riesit.
Alebo skus sama ale minimalne by som na tvojom mieste mala kontakt na niekoho, kto by ti prilezitostne vedel v pripade potreby poradit.

peendyi
30. júl 2022

z vlastnej skusenosti viem, ze ak clovek chce - da sa to naucit... my s priatelom ako laici a uplny zaciatocnici /on vzdelanie VS - ale technickeho smeru / vedieme uctovnictvo synovej s.r.o. A to on ani nechodil na kurz - da sa povedat ze za cca 2 mesiace sa podvojne uctovnictvo ako zaciatocnik naucil z kniziek..Na zaciatku to chce ale vela trpezlivosti a zoberie to kopec casu a usilia dohladavat informacie - ale da sa...dolezite je mat dobry uctovny program, ale nie som si ista - ako tu niekto pisal ze pre jednu firmu sa da mat zadarmo, pretoze my sme kupili nemenovany uctovny program - dost rozsireny v SK ale okrem kupy programu treba kazdy rok platit zakaznicku podporu - co tiez cini nieco okolo 300 Eur..ale v programe su zapracovane vsetky legislativne zmeny , upozornenia. Vela veci sa da dohladat na internete ,na FB v skupine uctovnikov, nam toto velmi pomohlo - mat niekoho - s kym sa mas poradit..podla toho ako pises budes uctovat viac menej to iste,takze by si to mala zvladnut... to ze si robis uctovnictvo sama je velka vyhoda - pretoze mas stale prehlad o vsetkom a dokazes si to kedykolvek pozriet..a samozrejme nesies aj za pripadne chyby zodpovednost..

gemerka17
31. júl 2022

@dorottka zvládnuť sa dá všetko. Len to treba veľa študovania na začiatku. Ideálne aby ti to na začiatku niekto kontroloval a bol s tebou pri podávaní DPH a na konci urobil DP. Lebo potom sa môžeš vážne len modliť aby pokuty neprichádzali. Len pre informáciu, uctovnicka za 200 e nie je veľa, je to priemerná a skôr až podpriemerna cena za takú agendu. Keby ste aj hľadali novú uctovnicku (co ja doporucujem skôr ak si vážiš svoj čas) tak sa neriadte cenou. To je ta najväčšia chyba, potom to účtovníctvo tak vyzerá.

dorottka
autor
31. júl 2022

Dakujem krasne vsetkym za odpoved, pomohli ste mi velmi 🙂

@gemerka17 toto, ze my sme sa praveze vobec neriadili cenou, vsetci moji znami platia za uplne rovnaku agendu znacne menej a narozdiel od nas su roky spokojni a problemy nemaju ziadne 😀 My sme prihodili, pretoze som tiez toho nazoru, ze na istych veciach sa setrit nema. Kolko je inak podla teba ok cena? Pretoze realne za mesiac posielame uctovnicke jednu fakturu pre “zamestnavatela” a jeden blocek za benzin. Raz za tri roky dajme tomu novy mobil. Ona nam posle kazdy mesiac, kolko zaplatit dph a raz rocne robi uctovnu zavierku, ktora sa plati dokonca zvlast. Mne jeden uctovnik povedal, ze sa specializuje na jednoosobovky ITckarov prave preto, lebo su to easy money.

simonah73
31. júl 2022

jasne kludne. a ked Ta bude boliet slepe crevo ak ho este mas aj to si mozes vyoperovat sama, ved to je v podstate tiez velmi jednoduche, len odstrihnu ten maly koncek......

simonah73
31. júl 2022

@gemerka17 necitala som vsetky prispevky, ale za mna hlavne v ucte nestaci vela studovania na zaciatku ale stale, kedze mame taku vladu aku mame a stale vymyslaju nove kraviny. a teda moj nazor je taky, ze ak chce niekto podnikat, mal by sa plne venovat tomu v com chce podnikat a nie miesat sa do toho comu nerozumie.

peendyi
31. júl 2022

@simonah73 ja by som povedala ze je rozdiel uctovat velku firmu, a rozdiel malu s.r.o. s par dokladmi...samozrejme ze sledovat stale vsetko, ale zaroven sa da aj vsetko odkomunikovat ak si clovek nie je isty v niektorych veciach...my napriklad ak mi nieco nebolo jasne da sa dotazovat na financnu spravu -a nikdy som nemala problem s odpovedou, takisto je vela for a skupina na FB uctovnikov, kde mi vzdy niekto poradil...takze urcite by som tu neporovnavala lekarsku prax s uctovnictvom... a ohladom tych sum pre uctovnicky - info pre autorku - akoze 200 Eur za - ak som dobre pochopila - za zauctovanie jednej vystavenej FA - nejake pokladnicne doklady a podanie danoveho priznania - mesacneho k DPH - fuuuha - mozno hodina roboty mesacne a 200 Eur, tak to je paradna hodinova mzda...to by som brala aj ja🙂

tehulka2011
31. júl 2022

@dorottka normalna suma z mojej skusenosti je 100eur mesacne, mne to pride tiez dost

simonah73
31. júl 2022

@peendyi ved toto, ze nie je uctovnictvo viazana zivnost a vsetci si myslia, ze to zvladnu a potom je velky plac ked pride kontrola a dodani zle zauctovane veci. A teda da tie sumy so pises sa mi zdaju prehnane. Ja si myslim, ze svojich klientov urcite nezdieram a mam aj jednoosobove sro.

peendyi
31. júl 2022

@simonah73 ty tu ale miesas 2 rozlicne veci - jedna vec je zalozit si zivnost a robit uctovnictvo firmam a robit ho zle a druha vec je o ktorej hovori autorka a to , ze ci by zvladla robit uctovnictvo svojej s.r.o. sama...ci sa to da zvladnut... ano podla mna da - ale ako som spominala zoberie to spustu casu, ale gro vsetkeho je pochopit podstatu podvojneho uctovnictva, mat dobre softwerove vybavenie a chut sa s tym popasovat a mozem ti z vlastnej skusenosti povedat , ze kedze si robime uctovnictvo pre vlastnu firmu - davame si dost zalezat na tom - aby tam neboli chyby, ked si niecim nie som ista , tak kontaktujem danovy urad da sa aj emailom alebo na infolinku atd...zalezi od zodopovednosti kazdeho jedneho ako k tomu pristupuje...ked robi uctovnictvo firma, nikto ti nezaruci, ze ani tu nemozu urobit chyby...

simonah73
31. júl 2022

@peendyi prepac ale ak by bolo jednoduche pochopit podstatu podvojneho uctovnictva ucilo by so to na extra skole? uz som par krat videla ucto spracovane niekym inym kto nemal na to potrebne vzdelanie a bolo to na zaplakanie a kedze este neuplynulo desat rokov mozno sa este aj plakat bude.... a ako som vyssie pisala, kazdy nech sa venuje tomu co ho zivi.

dorottka
autor
31. júl 2022

@simonah73 Viackrat som v texte napisala, ze si nemyslim, ze je to elementarne, ze neznevazujem tuto profesiu a ze som laik, ktory to nevie odhadnut, preto potrebujem pomoc a radu. Netusim, co vsetko je nutne uviest na to, aby sa clovek vyhol sarkazmu a na co je to cele vobec dobre. Porovnavat chirurga s uctovnictvom najviac mini sro, aku si vies predstavit, je ale predsa len trosku scestne, ci? Nie som uplna guma, mam co to nastudovane aj z tejto oblasti plus som zvyknuta sa ucit a chapat vselijake zlozite koncepty cely zivot aj v ramci volneho casu, som koderka predsa len. Chcela som vediet rozsah a ci je to podla ludi z praxe mozne. Dakujem kazdopadne za nazor.

dorottka
autor
31. júl 2022

@simonah73 este poznamka - platila som pravidelne nie male sumy uctovnicke z odboru, ktora to vystudovala a aj s praxou a tolko nervov a stresu, ktore sme si zazili s nou, nikomu neprajem. Takze preto zial vaham a pytam sa, zla skusenost je zla skusenost.

simonah73
31. júl 2022

@dorottka v tom pripade nechapem, preco si nenajdes niekoho, kto tomu rozumie. Venuj sa plne programovaniu a mozes kludne spavat. ale ked myslis ze si to lepsie spravis sama. netvrdim ze kazda uctovnicka je stopercentna ale ked vidim co vychadza niektorym spod ruk. a teda to porovnanie s chirurgom bolo o tom, ze bolo obdobie ked sa hovorilo, ze slepe crevo zoperuje aj vratnik na vratnici nemocnice, ale asi som uz velmi stara a je to z doby v ktorej si Ty tu este mozno nebola.