Chcela by som radu, dala som sa na kurz účtovníctva, kým je dcérka v škôlke, trvá 3 mesiace, zatiaľ som absolvovala prvé 2 dni, ale som úplne mimo. Pred materskou som pritom pracovala s faktúrami, pripravovala podklady pre účtovníčky, preto som sa rozhodla aj pre kurz, ale teraz, kedže som bola dlho doma, akoby mi to prestalo myslieť a vôbec mi nedopina. Mame otvárať a zatvárať ucty, robiť konečnú suvahu a ja na to pozerám ako tlk a nič, v konečnej súvahe mi vychádzajú hlúposti. Poraďte ako ste sa do účtovníctva dostali? Alebo na čo si dávať pozor? Lebo niektoré baby už valili na druhy deň skratky účtov na kurze a ja som si tam pripadala ako taká ....., ktorá s tým nemá priamu skúsenosť a je totálne mimo...
Nájsť si knihu, učebnicu, stránku, skripto alebo niečo kde je to vysvetlené úplne po lopate alebo ako pre de***ov. Ja som študovala účto a pokiaľ som si nenašla učiteľku ktorá mi to vysvetlila úplne primitívne nechápala som tomu. 🙂 nakoniec som zistila že to nie je žiadna veda. Držim palce
no asi na tom nieco bude, ze je na to 4 rocna skola a nie napr trojrocne uciliste.... tak ak sa nechces zaradit k tym na ktore nadavame, ked preberame nejake dokaslane (slusne povedane) ucto tak zostan radsej pri tom, comu rozumies.
Zrejme potrebujes iba viac casu, ako sa do toho dostat. Nie kazda z tych bab, ktore su tam s tebou, ma zrejme doma male dieta, nema kazda rovnake starosti. Skus si precitat nejake clanky o teorii, ze co preco tak a tak funguje v tom uctovnictve, alebo zbehni do panta rhei a kup si ucebnice pre obchodne akademie, tam sa to vysvetluje pre zaciatocnikov. Ak by si mala nejake otazky, kludne napis spravu 😉 drzim palce!
Ďakujem, skúsim ešte učebnice, kde je to jednoduchšie, aj keď sme dostali. Viem, že to chce čas, nikto učený z neba nespadol, nechcem to vzdať hneď na začiatku.
Akú máš strednú školu?
@simonah73 no nechcem aby to vyznelo utocne a arogantne,ale radsej to nechaj tak. Kurz je o nicom,no mozno len na oprasenie vedomosti staci,ale nenauci ta uctovat. Ja mam 16r.praxe a uz som snad milionkrat opravovala vykazy a danove po "uctovnickach" z kurzu. Neni to sranda a ja sa teda divim ze sa na toto niekto da. Ja sama niekedy nespim a overujem si ci som neurobila chybu lebo to nieje len tak nieco pokaslat.
Skuste sa pozriet na internetr😊
Uctovnici sa ucia cely zivot a nie len oni.
@oli18 gymnázium a potom vš
@tncka
A ako si začínala pred tými 17-timi rokmi? Všetko bez chýb? Hneď ti to islo všetko na 100% a od ruky? Prave preto som sa na to dala, lebo viem, ako som začínala ja v praci a ako už po dvoch rokoch (V tom, čom som robila ja) chodili za mnou menezeri z iných oddelení po rady. Beriem, ze všade musia byt demotivatori. Ale dostala som aj super rady.
@vikusjk Určite napíšem, keď si to budem prechádzať a bude mi niečo nejasne
@tncka neviem ci si chcela oslovit mna, ale ja mam za sebou este vtedy strednu ekonomicku skolu odbor vseobecne uctovnictvo a v podstate od skoncenia skoly uctujem a poslednych 6 rokov mam zivnost a teda mozem povedat ze aj napriek tomu, ze som ked som otvarala zivnost mala po skonceni skoly za sebou 23 rokov uctovania, mala som z toho obavy.
a autorke? tu nejde o to ako ona zacinala pred 17 rokmi ale s akym zakladom a podla mna Ti nemoze dat ani pol rocny kurz to co Ti da skola za 4 roky. ak sa mylim nech ma niekto opravi ale aj tak si budem mysliet, ze ten kto si spravi kurz nemoze vediet to co ten co to mal 4 roky v skole.
ako vzdy obdivujem to sebavedomie co maju baby, co idu na kurz a potom hned idem si hladat zakaznika aby som mu robila uctovnictvo a potom klient pri prvej kontrole obvykle velmi zaplace.
a nejde o to, aby sme Ta demotivovali ale naozaj to nie je az take jednoduche ako si to vela ludi mysli, vsaktolen nahadzem do softwaru......
akurat vo februari tento rok som preberala ucto po jednej co si o sebe tiez mysli, ze je uctovnicka a to chodila do skoly kde uctovnictvo vobec v rozvrhu nie je. do dnesneho dna nemame este konecne stavy k decembru 2019. to co sa ku mne dostalo je zatial horor, uctovala na ucet 213 na ktorom mala nejaky zostatok, netusim vobec co. potrebovali nejaku tabulku zistila som, ze im do januarovej dph nezaratala nejake vystavene fa, ved naco by sa pytala, ci je to omylom vynechane cislo alebo sa len k nej nedostala fa. skratka neskutocne. co som preberala ine, dopravca, ktory musi viest podvojne ucto, zavierka robena v tlacivach jednoducheho ucta. dalsie za cely rok asi len 5 uctov pouzitych v celom uctovnictve sro........
Autorka,nechcela som aby to vyznelo demotivacne. Treba si uvedomit na co mam a na co nemam,kym neni neskoro. Ja som zacinala po 4r.studia vseob.ucta v malej firmicke,kt.klienti boli velke sk firmy. Tam sa naslo skutocne asi vsetko. Venovala sa mi sefka stylom ze kontrolovala,vysvetlovala,vsetko po mne pozerala,ak boli chyby,vysvetlila preco nie tak ako som to urobila ja a do noci som to pekne po sebe opravovala😱😂 Neskutocne som jej vdacna za takuto skolu,popri zamestnani som si dorobila 2vysky,tam dalsie roky uctovnictva,ale ziadna skola mi nedala to,co prax. Samozrejme sa musim ucut stale. Toto co vas na kurze ucia sibenicky a haluze su fajn,ale iba stylom ze aha,toto je uctovnictvo. S tym som vysla aj ja z obchodnej. Teoreticky som vedela vsetko,ale prakticky nic 🙂 A to som si myslela ze sadnem a uctujem 😀
Povedala si A a B nie. Ak mas aj VS , tak si mala uviest zameranie. Ale ekonomika to nebude.
Autorka - ak ťa to baví, nevzdávaj to.. základy na kurze dostaneš, dôležité je ale v praxi mať niekoho po boku, čo ťa bude viesť, kontrolovať a vysvetlovať.. žiadna účtovníčka ani po rokoch praxe nevieme všetko, musíme hľadať v zákonoch, ktoré čítame dokola, radíme sa, lebo v praxi zažiješ aj špecifické prípady.. o takom zákone o DPH by som ti vedela rozprávať, ale radšej nebudem 😀
@tncka nechápem, nikde nepíšem, po kurze budem veľa účtovnícka a sadnem si a rovno účtujem, viem aký druh prace chcem potom robiť a k čomu mi uctvovnictvo ma dopomôcť. Čakala som skôr nejaké rady ako to zvládnuť, teda sa do toho hlbšie ponoriť, čo ktorej žene/ mužovi pomohlo účtovníctvo lepšie pochopiť. Sedím tam na kurze s takymi, ktoré chodili na obchodnú akadémiu a aj im to tiež nevychádza a uvedomujem si, že účtovníctvo je hlavne o rôznych prípadoch aké prídu a hlavne o praxi, keď sa priamo učím co kde zaúčtovať a podobne a myslím si, ze toto si nemôže dovoliť žiadna baba, ktorá vyšla aj priamo z tej školy a kľudne by to študovala aj 6 rokov. Určite sa nevidím ako senior účtovnícka, takze nechápem toto vysvetľovanie, to sú veci, ktoré dobre viem, nie je to premena žiadna novinka... chcela som vedieť niečo iné.
@evita68
Jasne, ďakujem 🙂 aj preto som sa na to dala, pretože je to vec, kde sa človek rozvíja cely život. Kazdeho baví niečo iné. Mna v predchádzajúcej práci demotivovalo to, ze som sa už ďalej nemala kam rozvíjať, prišlo mi to už take rutinne.
@oli18 chcem spojiť svoje zameranie z vš s ucto a viac ťa zaujimat nemusí, kedže rady si mi nedala žiadne iba vyzvedáš, ja ti nemusím tiež nič hovoriť.
Ak nemáš ekonomický smer VŠ a nemáš ani SŠ ekonomickú, čo nemáš, tak ti prajem veľa šťastia. Rovnako firmám, kde budeš účtovníctvo robiť.
@oli18
Práve mám spolusediacu, ktorá ma vš ekonomickú a za mnou sedia dve baby s obchodnými akademiami. Nechápem, co tam podľa vasich úvah na tom kurze robia, keď to teda študovali a mali by to ovládať už dávno, veď to študovali roky a už vôbec nechápem prečo tam preberajú take veci, keď by to podľa vás mali mat v malíčku a účtovať ako veľké účtovnícky a zatiaľ s tým majú problémy. Ale po vasich neprajnych komentároch ste ma tak naštartovali, ze sim k tomu sadla do noci a ráno som vysvetľovala príklad ktorý sme dostali na domácu úlohu tej s tou s VŠ, co ma ekonomickú. Pekný deň Vam 🙂 a ešte raz ďakujem ani neviete ako veľmi mi vase komentáre pomohli
Ak k tomu nemas vzťah tak to nerob. Vo svojej praci prichádzam do kontaktu s účtovníckami a naozaj len máloktorá to vie robit. Neskutocne chyby robia vo výkazoch, v účtovných závierkach, v daňových priznaniach.