Učiteľstvo v MŠ

amia3
14. júl 2023

Ahojte. Potrebujem poradiť, kde začať, ak chcem študovať učiteľstvo v MŠ. Mám ukončenú strednú školu s maturitou, úplne iný odbor, takže neviem, či by mi stačilo pedagogické minimum. Máte s tým niekto skúsenosť?

vamajka
14. júl 2023

@amia3 Neviem odkial si ale v TN na strednej padagogickej skole sa da studovat 2-roc. pomaturitna nadstavba, alebo potom VS predskolska a elementarna vychova

marth16
14. júl 2023

@amia3 myslím že sa niečo menilo a po novom bude treba mať aj ako učiteľka v MŠ vysokú školu. Takže najistejšie je podať si rovno prihlášku na predškolskú a elementárnu pedagogiku

sajmonka_1216
14. júl 2023

stačí ti aj pomaturitné 2 ročné, ale veľa veru nezarobíš, radšej VŠ..

@marth16 je to upravené tak, že stačí ak má zo všetkých pg. zamestnancov MŠ aspoň 1 Bc. a je tá podmienka VŠ splnená.. takže trochu blbo vymyslené, ale tak čo už

vamajka
14. júl 2023

@sajmonka_1216 Kamoska ma VS a radsej zobrali so SS kvoli nizsiemu platu

sajmonka_1216
14. júl 2023

@vamajka áno to je ďalší problém, že takto dokáže zriaďovateľ ušetriť...ale bohužiaľ, s tými peniazmi sa dá ťažko vyžiť..
ja som začala robiť v MŠ hneď po strednej pegečke a popri zamestnaní dorábam externe, lebo sama viem, že aj u nás je s tým problém

nikpa
14. júl 2023

@amia3 ja mám skúsenosť, že radšej zoberú bez VŠ aby nemuseli dať vyšší plat. Takže motivácia ,,veľká,, niekoľko rokov študovať a nakoniec to bude ako prekážka pri zamestnaní v odbore...

sajmonka_1216
14. júl 2023

@nikpa no to je tá chyba, že uč. MŠ nemusí mať VŠ, takže to aj tak berú.. je škoda, že to nie je aspoň minimálne Bc... snáď sa to niekedy napraví.. učiteľky, ktoré sa chcú vzdelávať sú ešte zdrbané, že na čo sú im vysoké školy...

nikpa
14. júl 2023

@sajmonka_1216 ja som sa spamätala pri BC. Keď mi riaditeľky v MŠ aj v ŠKD povedali, že ma s VŠ nezamestnaju a vlastne mi je to v tomto odbore na príťaž, ďalej som to ani neštudovala.

sajmonka_1216
14. júl 2023

@nikpa tak ale záleží aj od riaditeľky...niektorá nepríjme, niektorá áno.. :/ kým sme my mali riaditeľku len so SŠ, tiež to bol problém..

poopsie
14. júl 2023

Naša riaditeľka bola rada, keď mala vo svojom pedagogickom zbore ľudí s titulom, dokonca jej nebola na príťaž ani zástupkyňa s doktorátom a dvoma atestáciami... Ale zmenili sa podmienky a teraz je pre ňu drahá aj kvalifikovaná učiteľka so SŠ

marth16
14. júl 2023

@sajmonka_1216 ďakujem za ozrejmenie. Posledná info ktorá sa ku mne dostala bola tá ktorú som napísala.... Tu sa všetko tak rýchlo mení, človek nestíha mať už ani prehľad

kris_tin257
14. júl 2023

No u nás v Bratislave je veľký problém s nedostatkom učiteliek v MŠ takže tu zoberú každého a to doslova... Napríklad v synovej škôlke všetky 3 učiteľky teraz odchádzajú a ešte nemajú náhradu od septembra 🤷 alebo svokra začala učiť v škôlke z nudy pričom má VŠ ale úplne iný odbor, povedali jej že po 2 rokoch by si mala urobiť nejaké atestácie či čo ale že ak nebude chcieť tak jej dajú výpoveď a urobia novú zmluvu že to nie je problém...
Tak autorka ak chceš učiť v MŠ tak asi fakt závisí od lokality okresu a prístupu jednotlivých riaditeliek, ale ja by som si na tvojom mieste urobila VŠ predškolskej pedagogiky