Učiteľstvo

ketrin1211
24. nov 2016

Ahojte, mám 10 rokov pedagogickej praxe, Titul Bc a pracovala som na strednej škole ako učitel praktickej prípravy.
Mám vyštudovaný odbor Učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy.

Možem vykonavať tieto profesie:
- učiteľa (majstra odbornej výchovy) odborného praktického výcviku a ďalších praktických (zručnostných) profesijných predmetov na stredných odborných školách,
- administratívno – technického pracovníka pre zabezpečovanie praktického vyučovania v odbornom vzdelávaní,
- nštruktora predmetnej odbornej oblasti v mimoškolskej činnosti s mládežou.

Mohla by som s týmto čo mám pracovať v Mš alebo na Zš?alebo čo by som si mala ešte urobiť?dakujem pekne

alchemilkazltozelena
24. nov 2016

@ketrin1211 v mš urcite nie..tam treba predskolsku a elementarnu pg

princeznasofi
24. nov 2016

stači TI urobiť si dvojročne pomaturitne študium napr. v Turčianskych Tepliciach , zalezi odkial si. Na ucitelku v MS staci maturita, ale ako bolo pisane v odbore predskolska pg.

hettinka
24. nov 2016

@ketrin1211 ak by si chcela robiť na ZŠ musíš si dorobiť Mgr., dnes už nie je možné učiť bez kvalifikácie, a tiež je rozdiel, či chceš učiť na 1. stupni alebo na 2. stupni. Ja mam učiteľstvo pre 5.- 12. ročník AJ-NJ a na 1. stupni jazyky nemôžem učiť, musela by som si dorobiť školu.
V škôlke stačí aj tá nadstavba.

ketrin1211
autor
27. nov 2016

ahojte chcem sa ešte spýtať či by som mohla robiť na škole asistenta učitela.alebo si musím urobiť nejakú akreditáciu,kurz alebo atestáciu?
rátajú sa aj roky na materskej do pedagogickej praxe?dakujem

hettinka
27. nov 2016

o asistentoch info podať neviem

MD sa do ped. praxe ráta (aspon mne sa zarátalo pred 9 rokmi) a RD sa do rokov pedagogickej praxe neráta, ide to len do počtu odpracovaných rokov na dôchodok

ketrin1211
autor
27. nov 2016

takže ked som doma s dieťatom 3 roky je to ako MD alebo ako RD?
ja som bola so synom doma 3 roky a teraz mi predlžili o dva roky RD taže tieto 2 roky sa už nerátajú?dakujem pekne

hettinka
27. nov 2016

@ketrin1211 ja som pred pôrodom pracovala ako učiteľka, takže na MD som šla od súčasného zamestnávateľa a bola som doma 2,5 roka.
Ten prvý približne polrok (kým som brala materské) mi zarátali aj do praxe. Zvyšok času - 2 roky (ked som poberala už len rodičovský príspevok) mi už do rokov pedagogickej praxe nezapočítali.

ketrin1211
autor
27. nov 2016

ja som pracovala ako učitelka 4 roky, potom som mala rizikové tak som bola PN.z tade na MD ( pol rok), potom RD.Znovu som išla potom na MD ( pol rok ) s druhým synom.v júli mi skončila RD ale mi predlžili ešte na dva roky nakolko malý má zdravotné problemy.stále som tam ešte zamestnaná.Ak by ma náhodou po týchto dvoch rokoch nezobrali naspeť kolko sa mi bude teda počítať?mala som neprerušnú materskú.ja som si myslela že sa ráta všetko aj RD.Dakujem

katka253111
27. nov 2016

Asistenta podla mna mozes robit... co viem z praxe i pocutia, robili to rozni ludia uz...ale mozno zalezi aj konkretne od skoly... ja mam vystudovane ucitelstvo sj a hv pre druhy stupen, na prvom stupni sj ucit nemozem...mozno este tu hv... co sa tyka skolky, tak kamoska s vystudovanym dejepisom a slovencinou tam robila asistentku, neskor aj chcela robit, ale musela by zaroven zacat studovat...bud maturitne studium alebo vs... teraz robi kamoska asistetku ucitela a ona je napr spokojna...plat vraj ma o 50e mensi nez ucitelia a ziadnu zodpovednost...

sendy1977
27. nov 2016

asistenta učiteľa tam stačí iba maturita 🙂

sardinka336
27. nov 2016

V MŠ učit nemozeš a na ZŠ nemáš čo učiť.....asistenta pedagoga moze robit aj ten čo vyštudoval jednu tanečnu a 4 ludove, tam nepotrebuješ nič, možno pedagogicke minimum.

sendy1977
27. nov 2016

@sardinka336 ani pedag. minimum nemusí mať asistent učiteľa. Skôr známosti, lebo a miesto je veľký záujem 🙂

sardinka336
27. nov 2016

Tak neviem kde je o tie miesta velky zaujem, možno vychodnejšie od BA kde je zial kazda praca dobra lebo niet z čoho vyberat.....ani keby mi to nukali na zlatej tacke tak nejdem. Uz som to robila a dakujem pekne, dievča pre všetko za minimálku...

sendy1977
27. nov 2016

@sardinka336 áno východnejšie od BA 🙂

hettinka
27. nov 2016

@ketrin1211 asi sa najlepšie spýtaj na svojej škole, koľko ti praxe zarátajú ... ale mne zarátali len čas na MD, pol roka. Teda tebe by mohli ten cca. 1 rok ... ale zvyšok by mne na našej škole nezarátali.
Mne do ped. praxe zarátali aj čas, kedy som učila súkromne kurzy, teda nie priamo v štátnej škole.

a dievčatá, čo sa týka platu, tak asistent dostane oveľa menej, ako je plat učiteľa. Napr. v porovnaní platov, asistent má v hrubom v priemere 530€ a učiteľ ZŠ v hrubom 766, na SŠ cez 800. Samozrejme, určite sú regionálne rozdiely, aj v závislosti od toho, aká "bohatá" je škola, koľko praxe má, či má len SŠ alebo VŠ a či dáva aj odmeny a osobné príplatky ...

hettinka
27. nov 2016

inak, ja by som asistenta tiež nešla robiť, naťahovať sa s problémovými žiakmi za par eur, no ďakujem, neprosím... to by fakt musela byť posledná možnosť, že by som nič iné nenašla. To už radšej školský klub alebo tá škôlka.

uzanka16
27. nov 2016

dnes je mozne vsetko ak mas znamosti, znama ma otecka poslanca, stredna skola ekonomicka, titul Ing. s odborom bankovnictvo a prosim pekne robi si pani ucitelku v MŠ na 1 dedine. Mam 2 spoluziacky z VŠ, jedna ma Mgr. biologia-geografia, druha cisto nabozenstvo a robia v skolkach.

majoska
27. nov 2016

Ja som asistentku robila pred dvoma rokmi, a naozaj je to tazke.väcsinou sa venujete slabsim detom, detickam , ktore maju zdravotne problemy alebo romskym detom, detom so socialne slabsich rodin...ja som robila v dedine , kde bolo prevazne viac romskych deti, praca nebola len v skole, ale aj v terene, ked dieta neprislo do skoly, alebo ked trebalo podpisat papiere, vyzbierat peniaze za ZRPS, za poistovnu, atd...a poviem vam, nie je to nic lahke, behat po rodinach, ktore byvaju v chatrckach a este pytat od nich peniaze, ked velakrat som videla , ze nemaju ani co varit....vysvetlovat preco sa treba podpisat, väcsinou sa nechceli, bali sa , ze ich podpisy budu zneuzite na nieco....a plat?? 390€ v cistom....

ketrin1211
autor
2. dec 2016

existuje aj ročné pedagogické minimum alebo niečo podobné tak na jeden rok?alebo nejaké kurzy alebo školenia v pedagogike?dakujem

katka253111
2. dec 2016

@majoska a ja ako ucitelka som mala leva cez 400... a to som uz nebola zacinajuca...zial, sli sme na 80percent

hettinka
2. dec 2016

@katka253111 mala si 80%-ný úväzok, alebo ti krátili plat?

ketrin1211
autor
12. jan 2017

Ahojte chcem sa spýtať ak by som išla robiť učitela alebo asistenta učitela či by bola vyhoda urobiť si kurz PRAKTICKá A EFEKTIVNA KOMUNIKACIA.
Mam ukončené BC a rada by som si doplnila nejaké kurzy alebo školenia v pedagogickom alebo v podobnom smere.
Dakujem.

ketrin1211
autor
12. jan 2017

Pri dvoch detoch budem rada ak si urobím nejaký kurz alebo školenie.Ak o niečom takomto viete dajte mi vedieť.
Dakujem

120979
21. nov 2017

Ahojte mám školu Majster odbornej výchovy v Banskej Bystrici-bakalár. A chcela by som sa opýtať či mi to stačí na na učiteľku do škôlky,alebo si musím ešte niečo urobiť? Ďakujem za všetky odpovede.

bielavila
21. nov 2017

@ketrin1211 v sukromnej skolke podla mna ano, ja som pracovala v MS a mam vysudovanu filozofiu- historiu

eliska13
21. nov 2017

@ketrin1211 do súkromnej škôlky vezmú aj bez školy.Maju iné podmienky ja som našla inzerát, kde bolo ped.minimum, predškolská...a išla som na pohovor a vzali ma.Niekedy stačí vzťah k deťom, empatia....a spraviť dobrý dojem

olivnik
21. nov 2017

Ja ucim v MS a moja kolegyna ma presne co ty bc ale kedze ona ma aj pedagogickú strednu tak.moze ucit..no ma len 8triedu pretoze tento odbor jej neumoznuje pracovat s detmi v ms. To s tym nema nic spolocne totiz. Urob si 2rocne nadstavbove studium na pedag. strednej skole a budes kvalifikovana. No platovo to nebude slava. Ani v zs nemozes robit. Jedine na strednej odbornej skole. Alebo si sprav aspon bc predškolsku a elementarnu pg ako mam ja a mozes ucit a budes mat moznost aj rast v platovej triede.