Ahojte, dostala som za úlohu vytvoriť prípravu na tému Tvorba jednoduchej tabuľky. Má to byť pre 1. stupeň. Napadá vás niečo? Ďakujem za rady...
@dskjhfdlkdjhl Vidíš, ani MI TO NENAPADLO..... Ďakujem za upozornenie😉
@gomak toto je velmi casta chyba, ale ak ides ucit na prvy stupen, tak je fajn si to uvedomit😉
@dskjhfdlkdjhl áno, máš pravdu... ďakujem..
Využila by som kocky, podľa ročníka... Zaznamenávanie hodov do tabuľky, súčet / rozdiel na dvoch / troch kockách. Asi by som im hneď neprezradila ako to majú zapisovať. Sčítajú, odčítajú, na koniec si môžete dať aj kus pravdepodobnosti, porovnať rôzne zápisy, môžu pracovať v skupinách, aj to bude akčnejšie.
Aká škola je to ?
@dskjhfdlkdjhl ja som o tomto mala svojho času na VŠ mini príspevok na nejakom slovencinarskom predmete. A učiteľka má zotrela že podľa aktuálnych pravidiel sl. Pravopisu je to už jedno a oba výrazy sú správne a znamenajú to isté 😂
@gomak kedze prvy stupen, zapoj pohyb a realne predmety - lopty, kocky, cokolvek, co je k dispozici. Vyuzi skatule a vlastne si vies vytvorit tu tabulku z tych skatul a priradovat predmety podla zadaneho parametra. Alebo vytvor nejaku postupnost priamo z deti, potom to prenes do "mesieho", pouzi kocky, stavebnice a pod. A potom to skuste preniest do tej realnej kreslenej tabulky.. Alebo podla sikovnosti a rocnika - nech deti pridu na to, ako najlepsie a najprehladnejsie to zapisat, nechaj ich vymyslat, neserviruj im to rovno. Mozno by som vytvorila nejaky realny priklad a dala k tomu chaoticky zapis a nech vymyslaju..
@hatsepset tak neviem, teraz som nasla toto:
https://www.teraz.sk/slovencina/slovencina-napa...
Ja so slovencinou v podstate od maturity (co bolo v minulom storoci) nic nemam, len niektore spojenia mi nejako prekazaju😀 Ale uplne najhorsie je "chapem tomu", z tohto ma bolia nielen usi, aj zaludok.
@dskjhfdlkdjhl ani jazykovedci sa vzdy nezhodnu a pred rokom 2003 bola aj v slovnikoch moznost "napadla ma myslienka". Tuto moznost proste v tom roku 2003 vypustili, vacsina beznych ludi ani netusi, ze sa take nieco stalo, preto sa to aj tolko pouziva, podla novej prirucky teda nespravne. Ale je to podla mna taka ista blbost, ako ked pred rokom 97 platil len tvar slova "dvoma" (dvomi bolo akoze nespisovne), po roku 97 zrazu je uz aj dvomi spravne. Viem to preto, lebo ja som pouzivala slovo dvomi a pan docent, co ma ucil na VS SJ, tak ma vzdy opravoval, az prisiel den, ked ma uvidel a vravi, vy kym zostatnicujete, aj chleba bude spisovny, ze uz mam moje "dvomi" odobrene a zrazu spisovne..
Dievčatá, dozvedela som sa tu viac o tej slovenčine než o tej matike🙂
@gomak Mozes vyrobit tabulku na priamu umernost-napr. cena jablk, za 1kg, za 2kg, atd.
A potrenuj aj slovencinu, lebo napadnut Ta moze napr. ufo.